Skocz do zawartości

Nvidia Geforce Fx5200 Fc5

cudny90

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , wiem wiem wiem wiem bylo to tyle razy na forum i ja te wszystkie tematy przeczytalem i nic nie zrobilem ... chce zainstalowac sobie karte graf na FC5 geforce fx 5200 od razu zaznaczam NIE POSIADAM INTERNETU NA FEDORZE GDYŻ MAM KŁOPOTY ALE TO JUZ INNA BAJKA (karta wl-8305 czekam na neo wiec bede sie meczyl z neo a nie z tym szajsem) wiec wytlumaczcie mi krok po kroku zeby to byl opis najnormalniejszy dla łoma:) moje jadro 2.6.17_1.2174_FC5.i686 sciagnalem jak na razie kmod-nvidia pod moja wersje ... i jeszcze banalne pytania(chce wiedziec co robie zeby sie nauczyc a nie zrobic z instrukcji i koniec:P) co to są X-y jak wy to nazywacie ... wiem ze cos zwiazane z grafika:p co jest potrzebne do instlacji sterownika .. wg mnie STEROWNIKI ten kmod ... i co to jest co sie nazywa na poczatku xorg:P i jakies numerki:D PROSZĘ O FACHOWĄ POMOC i cierpliwość:)

X'sy to jest ogólnie to, dzięki czemu możesz sobie poklikać np. w kde/gnome itp ;) Nie eiwme jak to napisać ;p

(karta wl-8305 czekam na neo wiec bede sie meczyl z neo a nie z tym szajsem

Do tego szajsu jak to napisałeś jest dobry opis na forum :) -> http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic...=PLANET+WL-8305

chce wiedziec co robie zeby sie nauczyc a nie zrobic z instrukcji i koniec:P

Do tego co napisałeś -> zainstalowałeś nowsszą wersję jądra i sterownik do karty graficznej dla niego. Akceleracja powinna już działac. Wpisz glxinfo. Zresztą jak przy starcie X'sów pojawia się logo nvidii to ster działa :)

Do tego co napisales -> zainstalowales nowssza wersje jadra i sterownik do karty graficznej dla niego. Akceleracja powinna juz dzialac. Wpisz glxinfo. Zreszta jak przy starcie X'sów pojawia sie logo nvidii to ster dziala :)
Niestety niekoniecznie...

Komplet pakietow do nvidii to dla najnowszego kernela 2.6.17_1.2174_FC5.i686

kmod-nvidia-1.0.8774-1.2.6.17_1.2174_FC5.i686.rpm

oraz

xorg-x11-drv-nvidia-1.0.8774-1.lvn5.i386.rpm

Co do logo nvidia to sie nie wypowiadam, ze sterami nvidia-legacy sie nie pojawia...

Powodzenia

no więc ... sciagnalem te dwa pliki. Rozumiem, że xorg-x11-drv-nvidia-1.0.8774-1.lvn5.i386.rpm to jest nvidia-kmod-common ... tzn kmod-nvidia-1.0.8774-1.2.6.17_1.2174_FC5.i686.rpm przy instalacji pisze ze wymagany jest nvidia-kmod-common .. gdy na rpm.pbone.net szukam nvidia-kmod-common wyskakuja pliki xorg ... a gdy instaluje xorg itp. itd. pisze ze nie ma takiego pliku ani katalogu<glupek> probowalem ze 10 razy wszystko dobrze przepisuje ... moze to sie jakos inaczej instaluje ?? nie mam pojecia sprobuje jeszcze raz i dam znac;)

więc sprostowanie ...:) przy instalacji kmod-nvidia wyskakuje ze trzeba miec nvidia-kmod-common ... gdy wpisuje w rpm.pbone.net nvidia-kmod-common wyskakuja pliki xorg ktore juz mam :) wiec chce zainstalowac plik xorg i wyskakuje taki blad:

[root@localhost nowe]# rpm -ihv xorg-x11-drv-nvidia-1.0.8774-1.lvn5.i386.rpm

ostrzeżenie: xorg-x11-drv-nvidia-1.0.8774-1.lvn5.i386.rpm: Nagłówek V3 DSA signature: NOKEY, key ID a109b1ec

błąd: Niespełnione zależności:

nvidia-kmod >= 1.0.8774 jest wymagany przez xorg-x11-drv-nvidia-1.0.8774-1.lvn5.i386

selinux-policy < 2.2.29-2.fc5 jest w konflikcie z xorg-x11-drv-nvidia-1.0.8774-1.lvn5.i386

z tego co wiem z zaleznosciami sa najwieksze problemy zwroccie uwage na to nvidia-kmod >= 1.0.8774 jest wymagany przez xorg-x11-drv-nvidia-1.0.8774-1.lvn5.i386 gdy instaluje nvidia-kmod wyskakuje na odwrót tj. xorg-x11-drv-nvidia-1.0.8774-1.lvn5.i386 >= 1.0.8774 jest wymagany przez nvidia-kmod :P:P houston :D pomóż

ja bym na Twoim miejscu zajął sie najpierw netem, nauczysz się paru rzeczy ;) może rozwiążesz jakiś problem, chociaż jak wspomniał iszk - opis z forum jest całkiem dobry, nie powinieneś mieć z nim problemów

jak będziesz miał połączenie z netem, cała reszta będzie dziecinnie prosta, prawie wszystko załatwi yum

pozdro

dobra, daje sobie spokoj z karta graf. najpierw net wiec tak robie wg opisu z internetu z oficjalnej strony acx100 wszystko szlo gites malinka:D az przyszlo rozpakowac stery .. sciagnalem najnowsze i starsze .. rozpakowalem tar -jxf weszlem do katalogu utworzonego i daje polecenie make ... a tu przy koncu wywala blad ... jak bedzie trzeba to dokladnie go wam skopiuje ale z tego co pamietam .. " wychodze z katalogu src make[1] blad nie mozna usunac katalogu src jest katalogiem make[2] i koniec:| make install sie juz nie da dac

podesle wam ten blad caly ale potem:)