grocek Napisano Wrzesień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2006 Witam! Od niedawna jestem użytkownikiem fedory i mam problem z moją kartą graficzną.Mam Fedore 5 jestem na sprzecie hp nx7400. Według producenta jest to karta intel 950 .Gdy właczam komende glxinfo mam coś takiego : ERROR! sizeof(I830DRIRec) does not match passed size from device driver libGL warning: 3D driver returned no fbconfigs. libGL error: InitDriver failed libGL error: reverting to (slow) indirect rendering Karta działa mi na wersji sterownika i810 1.6.0. Rozdzielczość 1280x800 Gdy odpalam glxgears to mam ERROR! sizeof(I830DRIRec) does not match passed size from device driver libGL warning: 3D driver returned no fbconfigs. libGL error: InitDriver failed libGL error: reverting to (slow) indirect rendering 1010 frames in 5.3 seconds = 189.817 FPS Fedora działa na jajku 2.6.17-1.2174 Czy ktoś mial juz taki problem i go rozwiazał?? Ps lspci daje 00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile Integrated Graphics Controller (rev 03) Bede wdzieczny za kazda rade Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Wrzesień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2006 Według producenta jest to karta intel 950 . [ciach] Karta działa mi na wersji sterownika i810 1.6.0. [ciach]Bede wdzieczny za kazda rade Nie mam zadnych doswiadczen z tego typu karta, mam i855tke. Zobacz tutaj. Intel zaczął wspierac linuksa, zobacz jeszcze tutaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grocek Napisano Wrzesień 4, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2006 Wydaje mi sie ze problem ERROR! sizeof(I830DRIRec) does not match passed size from device driver wynika z mesy i dri znalazlem cos takiego : Comparing I830DRIRec definition from xf86-video-i810-1.5.1.0 and Mesa-6.4.1, > the former has the extra: > > drmSize rotatedSize; > drm_handle_t rotatedbuffer; > > Hence they would be different in size and uncompatible. Thanks for pointing out the exact source of the problem. You can fix this by just installing the mesa packages from experimental. I'm sorry that I can't provide a solution that doesn't involve CVS code at the moment. Poniewaz na stronie http://www.intellinuxgraphics.org/download.html Kernel DRM (kernel 2.6.17) drm-git--master-08092006.tgz Mesa (6.5) Mesa-20060810.tar.bz2 wydaje mi sie ze to jest walsnie problem poprosu bug w wersji 6.4 ktora posiadam Probowalem kompilowac nowa mesa ale bez skutku. Chyba ze jakos mozna przez yum?? Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grocek Napisano Wrzesień 5, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2006 Udało mi sie ruszyc cos naprzod z karta intela 945GM teraz mam okolo tych parametrow Dri juz wspiera ale MesaGL czesciowo bo wywala inny blad ale jest juz lepiej 4000 frames in 5 seconds = 800 FPS dla zainteresowanych moge podac sposob moze komus dalje sie cos uda Prosze dac znac jak ktos cos potrzebuje co prawda nie znam sie za dobrze ale cos juz uruchomilem pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Wrzesień 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2006 dla zainteresowanych moge podac sposob moze komus dalje sie cos uda. Prosze dac znac jak ktos cos potrzebuje co prawda nie znam sie za dobrze ale cos juz uruchomilem Na tym wlasnie polega forum, ze pytasz sie o to co potrzebujesz i dzielisz sie tym co wiesz.. Wiec nie pytaj, tylko napisz! Moze komus kiedys to przyda się.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grocek Napisano Wrzesień 6, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2006 Dobra zrobiłem tak: Zainstalowałem nowy sterownik i810 w werski 1.6.5 z rpm z tad http://rpm.pbone.net/ Zainstalowałem najnowszy Xorg-x11-serwer tez z (_rpma_ → RPM-a) ORT , jednak on potrzebowal glibc w wersji glibc-2.4.90-28.i386.rpm-wybralem ta Dodatko trzeba zainstalować mesa-libGL-6.5-19.fc5.aiglx.i386.rpm i libdrm-2.0.2-2.fc5.aiglx.i386.rpm Mesa jednak trzeba instalowac z parametrem --nodeps inaczej mi sie nie udalo Ale libdrm bez problemu Troche duzo instalacji ale jest lepiej ,chociaz mesa jeszcze daje bledy pewnie dlatego ze --nodeps ale jeszcze z tym pokombinuje Pozniej dam bledy ktore mi wyskakuja. Moze komus sie przyda Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grocek Napisano Wrzesień 20, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2006 Dla zainterosewanych mam to to wiele wyjasnia i odpowiada także i na moje problemy https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=6624 Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi