black lupus Napisano Wrzesień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2006 Mam taki oto problem (jestem dość poczatkujacym w (_linuxie_ → Linuksie) ORT więc prosze o wyrozumiałość) Musze uruchomic serwer na sambie z drukarkami sieciowymi. Zainstalowałem FC5 i Sambe - działa udostępnianie katalogów Zainstalowałem podłączone drukarki (laser Kyocera FS1020 i OKI 3321) ustawiłem udostepnianie drukarekj w sieci (z poziomu okna drukowanie w Gnome). Drukarki sa widoczne w sieci daje się je zainstalowac na komoach z WinXP HE ale, i tu dwa problemy: 1. pod ikonami wyświetlany jest opis że nie ma dostępu do drukarki 2. Próba mapowania drukarki dla programów DOS (net use lpt1: \\ip_komputera_z_linuxem\nazwa_drukarki) wyswietla, że mapowanie powiodło się ale nie ma wydruków i żadnych komunikatów (_acha_ → aha) ORT normalnie z Windy da się drukować I tu moje pytanie co robie źle - może powinienem udostepnic drukarki z poziomu samby a nie panelu sterowania, ale nie wiem jak to zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swiatex Napisano Wrzesień 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2006 znajomy mi robił i mieliśmy identyczny problem..(tez nie miałem dostępu) on juz musiał iść do domu więc ja nic nie robiłem.. po kilku dniach gdy miałem wolny czas próbowałem i zadziałało:D- nic nie robilem;D( włącz drukarke przed uruchomieniem kompa może) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
black lupus Napisano Wrzesień 7, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 7, 2006 Problem rozwiązany - no może nie do końca okazało sie, że program musi miec fizyczny dostęp do przerwania dla włąsnego sterownika drukarki igłowej, zatem nie jest to problem konfiguracji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi