Skocz do zawartości

Stabilnosc - Brak.

porterneon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Sprawa dotyczy bardziej sprzetu jak oprogramowania.

Mam klopot z komuterem a dokladnie z aplikacjami 3D. Dopoki system wyswietla aplikacje 2D wszystko jest ok. Po wlaczeniu jakiejkolwiek gry 3D (akceleracja dziala) po krotkim czasie gra sie wysypuje (10 - 30 sekund). Linux sobie z tym radzi i wywala gierke natomiast windows sie resetuje.

Wskazania napiec przy 2D sa w normie i nie odbiegaja od nominalnych wiecej jak 5%.

Nie wiem jak jest gdy wlaczona jest aplikacja 3D (jak to sprawdzic? windows sie resetuje wiec nie wiem jak zapisac wyniki, urzywam PCprobe do plyty asusa).

Skad wiedziec co jest przyczyna niestabilnosci? Jak sprawdzic karte graficzna? Czy moze zasilacz nie wyrabia?

Konfiguracja kompa:

AXP3200+, 512 MB, ATI R9600XT, HD WD 80GB + Segate SATA 80 GB, Asus A7N8X-X.

Pozdrawiam.

Skad wiedziec co jest przyczyna niestabilnosci? Jak sprawdzic karte graficzna? Czy moze zasilacz nie wyrabia?
Przyczyny szukal bym dokladnie tam gdzie Ty - najpierw zasilacz, pozniej grafika - a w zasadzie poniewaz nowe karty graficzne to niezle piecyki to mozna to okreslic jako 'jeden problem'...

Jesli masz do dyspozycji nowy mocny zasilacz to sprawdzenie zestawu jest banalnie proste - po prostu podlacz go w miejsce swojego...

Jesli nie masz to sprawa nie jest juz tak prosta, ale mozesz np. sprobowac odlaczyc wszystkie niepotrzebne (czytaj: nie niezbedne do uruchomienia systemu i testu 3D) komponenty, czyli: drugi dysk, napedy optyczne, flop, czytniki kart pamieci jesli takowe masz podlaczone, wszystkie urzadzenia USB (oprocz oczywiscie myszy i klawiatury jesli masz je na USB), wszelkie inne niz grafika karty rozszerzen nie zintegrowane z plyta glowna... i zobacz czy sie nie wysypie na tescie. Jesli nie to sprawa tez bedzie raczej jasna.

I ostatnia mozliwosc - to podmiana do testu karty grafiki, najlepiej najpierw na taka sama a pozniej (jesli system bedzie sie zachowywal tak samo) na inna (z zalozenia powiedzmy ze uzyjesz czegos starszego, slabszego). Taki test powinien Ci takze pokazac gdzie lezy problem, a przynajmniej wykluczyc to, ze to uszkodzenie Twojej aktualnej karty...

A jaki konkretnie masz ten zasilacz?

Jakiej marki i mocy - moc wyjsciowa, czyli w zasadzie prady maksymalne dla poszczegolnych napiec wyjciowych? Moze problem lezy w zbyt malej obiazalnosci (mocy / pradzie) oddawanym np tylko dla jednego z napiec, np. +12V? ;)

Kombinuj, jest kilka mozliwosci ;)

Powodzenia

Witam

Zasilacz jest 350W marki MODE COM.

Napiecie jest na poziomie 12.4 - 12.54V. Wiec w sumie w normie.

Podmienilem grafike i wsadzilem radka 7500 i nie bylo zwiechy. Wnioskuje ze to grafika. Wiatraczek sie na grafice kreci i po dotknieciu nie jest jakos goraca. CO moglo sie z nia podziac?

Ja przeżyłem niezłą burzę na Mazurach... Siadło dużo rzeczy... Nie miałeś kompa włączonego podczas dziwnych zjawisk atmosferycznych? Jeśli wcześniej było ok... Bo takie np. listwy, to psu na budkę przy piorunach... U mnie Neo+ pojechało i zasilacz, lub płyta, bo jeszcze nie wiem...

Napiecie jest na poziomie 12.4 - 12.54V. Wiec w sumie w normie.
Zgadza sie sa w normie.

Ale takie napiecie jest gdy komp pracuje normalnie, a jakie sa napiecia przy duzym obciazeniu (wtedy gdy nastepuje zwiecha) nie wiesz, bo tego juz nie sposob zaobserwowac... Tak sie w elektrotechnice sklada, ze jesli zasilacz (nawet impulsowy) pracuje na granicy obciazenia (wydajnosci pradowej) to napiecie wyjsciowe leci w dol po jej przekroczeniu... lub tez po prostu wydajnosc pradowa (max I) dla +12V jest zbyt niska i mocno obciazona karta graficzna probuje szarpnac wiecej niz fabryka zasilaczowi dala ... ;)

Oszczedze Wam wykladu :ph34r:

Pozdro