Skocz do zawartości

Motorola Sb4200/Sb5100 Cable Modem

mtx

Rekomendowane odpowiedzi

witam!

od tygodnia mecze sie z tym modemem, nie potrafie go prawidlowo podlaczyc (tzn tak zeby dzialal). Prosze o rady, instrukcje jak go podlaczyc. Jestem super poczatkujacy jesli chodzi o (_linuxa_ → Linuksa) ORT, wiec tlumaczcie jak blondynce ;) Modem chodzi na porcie USB (innej mozliwosci nie ma) - karty sieciowej nie chce kupowac (podobno na linuksie wszystko mozna zrobic wiec bez karty tez bedzie hulac ;))

pozdrawiam

mtx

ps. mam fedora core 2 z zainstalowanym jadrem z auroxa 2.6.6-10.0.aur.8.i686, nie usunalem tez poprzedniego, standardowego, jadra (2.6.5-1.358.i686). wersja standardowa w ogole sie nie nadawala bo ciela sie przy wyszukiwaniu sprzetu (po odlaczeniu wszystkich urzadzen USB dopiero dzialala)

• Downvote 1

Trochę poszperałem w necie i dowiedziałem się, że za Twój sprzęt odpowiedzialny jest moduł usbnet. Znalazłem na razie tylko ten opis → http://www.linux-usb.org/usbnet/ (zacznij czytać od Connecting to Linux at the USB Level).

zainstalowanym jadrem z auroxa 2.6.6-10.0.aur.8.i686, nie usunalem tez poprzedniego, standardowego, jadra (2.6.5-1.358.i686). wersja standardowa w ogole sie nie nadawala bo ciela sie przy wyszukiwaniu sprzetu (po odlaczeniu wszystkich urzadzen USB dopiero dzialala)

Zainstaluj nowsze jądro http://mirror.hiwaay.net/redhat/fedora/lin...94.2.2.i686.rpm

dzieki za odpowiedz i link ;) przeczytalem wszystko, niestety po zainstalowaniu tego nowego kernela linux sie nie odpala ;) tzn wiesza sie w momencie "setting the hostname". podczas instalacji kernela wyswietlilo mi sie ostrzezenie ze nie mam key ID (cos w tym stylu) i podal mi ten key ID... :lammer:

zastanawiam sie czy moze jest to wina mojej myszki jeszcze.. ona tez dziala w porcie USB (tzn nie dziala) jest to mysz zgodna z HID i tez nie potrafilem jej podlaczyc (edytowalem plik xorg.conf tak jak pisza na http://www.linux-usb.org/USB-guide/x194.html niestety to nie pomoglo). Moze dlatego, ze nie mam modulu hid.o ale nie wiem skad i jak go wziac.. ogolnie porazka ;)

podsumowujac:

system nie obluguje dwoch urzadzen:

myszki Creative Cordless Optical Mouse (WMU90S) (brakuje modulow)

modemu Motorola Surfboard SB5100 Cable Modem (nie wiadomo czego brakuje)

przy czym system w ogole sie nie chcial odpalic z jadrem 2.6.5-1.358.i686 i tym nowym kernel-2.6.7-1.494.2.2.i686 natomiast system odpala sie z wspomnianym jadrem z auroxa, ale nadal nie potrafi obsluzyc sprzetu.

dzieki za odpowiedz i link ;) przeczytalem wszystko, niestety po zainstalowaniu tego nowego kernela linux sie nie odpala ;) tzn wiesza sie w momencie "setting the hostname". podczas instalacji kernela wyswietlilo mi sie ostrzezenie ze nie mam key ID (cos w tym stylu) i podal mi ten key ID...  :lammer:

A to dziwne :/ Przejrzyj /var/log/messages oraz /var/log/boot.log (lub umieść gdzieś na jakimś serwerze WWW, by można je było zobaczyć) i sprawdź w którym momencie się wiesza.

zastanawiam sie czy moze jest to wina mojej myszki jeszcze.. ona tez dziala w porcie USB (tzn nie dziala) jest to mysz zgodna z HID i tez nie potrafilem jej podlaczyc (edytowalem plik xorg.conf tak jak pisza na http://www.linux-usb.org/USB-guide/x194.html niestety to nie pomoglo).

Możesz wkleić tutaj odpowiednie fragmenty Twojego xorg.conf (lub umieścić go gdzieś na jakiejś stronie WWW)?

Moze dlatego, ze nie mam modulu hid.o ale nie wiem skad i jak go wziac.. ogolnie porazka ;)

Przegrepowałem config kernela i wynika z tego, że są one wkompilowane w jajko :P

modemu Motorola Surfboard SB5100 Cable Modem (nie wiadomo czego brakuje)

Sprawdzałeś z jądrem do Auroksa? W którym momencie nie zgadzało się z opisem w tamym linku?

/update/

Zobacz jeszcze to: http://www.pjwstk.edu.pl/~s2557/faq.php?i=6&s=

Heyah linuxowcy!

A teraz z takiej beczki:

Wie ktos moze jak skonfigurowac modem kablowy Motoroli SB4200 pod Fedora Core 2? Mam nowe jadro 2.6.7-dopiero po skompilowaniu-specjalnie w nim zaznaczylem obsluge USB Ohci i Ehci - bo nie jestem pewien ktore dobre.

Zaznaczylem tez by od razu dodawal modul CDCEther-no ale z nim mam problem.

Czytalem wszedzie ze trzeba go miec.ze jak wpisze lsmod to mi sie powinno wyswietlic ze go mam.-niestety nie wyswietla ale za to wyswietla ze mam usbnet.

Jak wpisze: modprobe CDCEther - pisze ze nie ma takiego modulu.

Czy wiec ktos co to ZACZ? albo jak dodac ten modul bez powtornej kompilacji jajka?

albo jakis inny sposob na zrobienie tego, czyli podlaczenia Modemu kablowego przez USB? od razu zaznaczam ze podpiecie przez RJ-a odpada bo sieciowke mam juz zajeta.

Z gory BIG THX

Kozi

PS.poprosze tak step-by-step jak mozna bo ja w tym zupelne zero-(_linuxa_ → Linuksa) ORT mam od 4 dni a w ciagu dnia mi sie zdarza po 4 razy instalowac go na nowo...glowa mnie zdeczka nawala :(( :D :shock: :blink:

Połączyłem te wątki, bo nie trzeba mnożyć w nieskończoność tych samych bytów ;-)

Możecie przejrzeć to co wcześniej naskrobałem?

Zaznaczylem tez by od razu dodawal modul CDCEther-no ale z nim mam problem.

Czytalem wszedzie ze trzeba go miec.ze jak wpisze lsmod to mi sie powinno wyswietlic ze go mam.-niestety nie wyswietla ale za to wyswietla ze mam usbnet.

Jak wpisze: modprobe CDCEther - pisze ze nie ma takiego modulu.

...bo w jądrach z serii 2.6 używa się modułu usbnet, a nie CDCether :P

:lammer: Heyah

To mam usbnet - aktywować go modprobe usbnet?

Czy jak?

jak dam ifconfig to widze tylko eth0 i lo

raz coś mi się przypadkiem udało i się pojawił eth1 - ten z usb a potem po restarcie nie było już go. jakim cudem?

na stronce ang pisało że pojawi się usb0-lecz nic takiego nie ma.ma ktoś może przepis krok po kroku jak to zrobić?

Pozdrawiam

:lammer: Heyah

cheja ;-)

To mam usbnet - aktywować go modprobe usbnet?

Tak.

raz coś mi się przypadkiem udało i się pojawił eth1 - ten z usb a potem po restarcie nie było już go.

No bo moduł po restarcie nie załadował się automatycznie. Być może dodanie linijki

alias eth1 usbnet

do /etc/modprobe.conf pomoże :/ W ostateczności wwal do /etc/rc.d/rc.local

/sbin/modprobe usbnet

Nie powinno jednak się tak robić, bo sieć powinna być dostępna przed innymi usługami w stylu serwer WWW czy ftp :/

na stronce ang pisało że pojawi się usb0-lecz nic takiego nie ma.ma ktoś może przepis krok po kroku jak to zrobić?

Ethernet adapters, or devices that run like them (many cable modems), would normally use names like "eth0".
A że masz już jedną sieciówkę, to numerek jest większy :P

Potem to Ci chyba zostanie zrobienie pliku /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth1 tak jak to jest opisane w "Host" System Pre-Configuration i wydanie polecenia

service network restart

Mam nadzieję, że będzie działać, bo nigdy czegoś takiego nie konfigurowałem...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...