bartucha82 Napisano Wrzesień 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 15, 2006 Myly Panstwo. Oto rozwiązanie naszego problemu z XGL i polską klawiaturką. W konsolce przechodzimy na (_root'a_ → roota) ORT i wchodzimy do lokalizacji naszego serwera XGL. Tutaj wchodzi w katalog share/X11/(np. ja korzystałem z opisu na illwarra.org/linux i ich paczek tak więc wbijam się w katalog /opt/Xgl/share/X11/). Kasujemy w tym katalogu podkatalog xkb i robimy dowiązanie symboliczne do katalogu /usr/share/X11/xkb: ln -s /usr/share/X11/xkb xkb Wchodzimy w katalog xkb i tworzymy w nim podkatalog compiled. Teraz musimy sobie przypomnieć czy dodawaliśmy do serwera flage -kb. Jeżeli tak to trzeba ją usunąć. Ja korzystam z KDE i szukam tego w /etc/kde/kdm/kdmrc w linijce ServerCmd. Użytkownicy gdm i gnome będą tego szukać w pliku custom.conf w katalogu /etc/gdm. Po tych czynnościach restartujemu Xgl i cieszymy się polskimi znakami i poprawnie działającymi klawiszami caps-lock i num-lock. Pozdro. PS: Proszę o przypięcie tego wątku. Ułatwi on życie ludziom korzystającym bądź zaczynającym zabawę z Xgl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tank_driver Napisano Wrzesień 17, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 17, 2006 Witam, U mnie (FEDORA CORE 5, paczki z XGL niestety nie pamiętam nie było folderu /opt/Xgl więc po prostu go utworzyłem, w nim folder share i X11, dowiązanie do xkb a w nim katalog compiled. Później gdm-restart, chwila strachu i... działa !! Dziękuję za to wspaniałe rozwiązanie - w końcu mogę pisać z po polsku, a nie po wolsku <lol> Pozdrawiam !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jestemjez Napisano Wrzesień 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 27, 2006 Witam, samo XGL dziala u mnie swietnie (z repo illawarra) natomiast polskie znaki nie. Probowalem juz robic jak powyzej, ustawiac polska klawiature w preferencjach --> klawiatura w Gnome oraz wpisywac odpowiednie wartosci w gconf. Polskie znaki mam i owszem, ale tylko do momentu nastepnego przelogowania. Mam ktos na to rade? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartucha82 Napisano Wrzesień 27, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 27, 2006 Wywal wszelkie ustawienia do klawiatury jakie do tej pory wprowadzałeś i zastosuj mój sposób. Sprawdziłem go na kilkunastu kompach zarówno z KDE i z Gnome i wszystko chodzi bez żadnych problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jestemjez Napisano Wrzesień 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 27, 2006 Niestety nic to nie pomaga... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartucha82 Napisano Wrzesień 27, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 27, 2006 Hmm. Uruchamiasz Xgl jako kompletne zastąpienie serwera X czy tworzysz sesję dla XGL??? I czy wywaliłeś przełącznik -kb z lini uruchamiającej X???? I o co chodzi z tym przelogowaniem bo tego troszkę nie chwytam?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jestemjez Napisano Wrzesień 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 28, 2006 Nic nie uruchamiam recznie, XGL startuje automatycznie przy uruchomianiu srodowiska graficznego (GNOME) - wiec zdaje sie ze XGL zastepuje dotychczasowy serwer X. Polskie czcionki moge uzyskac jak w menu preferecje -->klawiatura dodam inna polska klawiature niz standardowe pl, ustawie ja jako domyslna a po chwili wroce do poprzednich ustawies (domyslna klawiatura Poland).Dziala to jednak tylko do momentu wyjscia lub wylogowania z systemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartucha82 Napisano Wrzesień 29, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 29, 2006 Poproszę jeszcze Twój pliczek custom.conf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jestemjez Napisano Wrzesień 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 29, 2006 Poproszę jeszcze Twój pliczek custom.conf. Prosze bardzo: # GDM Configuration Customization file. [daemon] [security] [xdmcp] [gui] [greeter] [chooser] [debug] [servers] 0=Xgl [server-Xgl] name=Xgl server command=/usr/bin/Xgl -accel glx:pbuffer -accel xv -audit 0 chooser=false handled=true flexible=true priority=0 Wkurza mnie juz brak pliterek, tym bardziej ze samo XGL dziala swietnie. Dodam, ze system mam standardowo aktualizowany Yumem, a jedyne "egzotyczne" repo to kadu i illawarra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siekiera Napisano Wrzesień 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 29, 2006 Pisal o tym Coppertop (Gnome). Zainstaluj gconf-editor i → http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=10665&st=15# Wyczysc wszystkie wartosci i ustaw jak podaje Coppertop. U mnie dziala bardzo dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jestemjez Napisano Wrzesień 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 30, 2006 Pisał o tym Coppertop (Gnome). Zainstaluj gconf-editor i → http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=10665&st=15# Wyczyść wszystkie wartości i ustaw jak podaje Coppertop. U mnie działa bardzo dobrze. Jak już pisałem powyżej próbowałem i tej metody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wirone Napisano Luty 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2007 Mi pomoglo jak w Centrum Sterowania w dziale "Regionalne i dostepnosc" w zakladce "Uklad klawiatury" zamienilem Amerykanski US, który nie wiedziec czemu byl tam samotny, na nowododany przeze mnie Polski, który ustalilem jako domyslny. Miejmy tylko nadzieje, ze po restarcie dalej bedzie okej Aaa, teraz przypomnialo mi sie, ze podczas instalacji Xgl w jednym momencie w tutorialu z którego korzystalem bylo napisane, ze ustawienia sie traca po jednej komendzie, pewnie dlatego mi zniknal jezyk polski, który na 100% juz dodawalem. Najwazniejsze, ze juz dziala EDIT niestety po restarcie nie dzialalo, wiec dodalem do autostartu wpis setxkbmap -model pc104 -layout pl i juz jest okej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi