Skocz do zawartości

Zgodność Z Fedorą

newbie_lin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem nowym użytkownikiem forum, a także Fedory.

Chciałbym się zapytać czy znajdę sterowniki do mojej dość nietypowej płyty głównej.

Biłem się z kilkoma dystrybucjami i miałem kilka problemów.

Moja płyta to Asus P5-LD2-VM

Chipset intel945G

Płyta ma zintegrowaną kartę sieciową na chipsecie Intela.

Ale bardziej boję się o drugi kontroler IDE (płyta posiada dwa).

Jeden jest w chipsecie i to nie stanowi problemu, ale drugi jest oddzielnym kontrolerem (teoretycznie intela) ITE8211F i o to sie najbardziej boje.

Płyta ma także grafike (Intel 950) i dźwięk zintegrowany (HD Audio).

Na tym mi jakoś specjalnie nie zależy, dźwięk może nie chodzić (to będzie raczej NAT + webserver, czasem będę chciał na nim skorzystać z internetu, do reszty służy mi laptop), a grafika może chodzić na 800x600 na defaltowym sterowniku (filmów nie będę oglądał na tym, ani grał).

Priorytetem jest kontroler IDE, bo chcę do niego podłączyć dwa dyski, a na drugim kontrolerze (chipsetowym) CD; a także karta sieciowa, bo w jedną (Realtek na PCI) chcę wpiąć internet, a z drugiej puścić LAN.

Z góry przepraszam, jestem nowy u Was, wybaczcie, obiecuję się poprawić jeśli zrobiłem coś nie tak.

Sterowniki do płyty głównej ? :DDDDDD Dobre :D Myślę, iż nie bedzie problemów, co prawda nigdy nie kombinowałem z dwoma dyskami, jednak jets nawet możliwość wybrac w GRUBIE (ładowanie systemu) jakie dyski mają być ładowane (znaczy system z jakiego dysku :P). Jądro Linuksa powinno (ale pewności nie mam, ale obsługuje naporawdę dużą ilość sprzętu j ateż mam jakeigos Asusa i zadnych problemow ni to z dzwiekiem ni to z niczym innym nie mam, wszystko autmoatycznie wykryte :) ).

Sterowniki do płyty głównej ? :DDDDDD Dobre :D

Kolego nie wiem co tak Cie śmieszy. Chodziło o sterowniki do sprzętu zintegrowanego na płycie (skrót myślowy).

Czy może powiesz mi, że bez sterownika kontrolera dysku u Ciebie wykrywa....

Myślę, iż nie bedzie problemów, co prawda nigdy nie kombinowałem z dwoma dyskami, jednak jets nawet możliwość wybrac w GRUBIE (ładowanie systemu) jakie dyski mają być ładowane (znaczy system z jakiego dysku :P).

Serio?? No to żeś nowośc powiedział, nie pytam o gruba tylko o sterownik do kontrolera IDE. Na płycie są dwa oddzielne kontrolery, zintegrowany jest widziany bez problemu, a drugi nie.

Jądro Linuksa powinno (ale pewności nie mam, ale obsługuje naporawdę dużą ilość sprzętu j ateż mam jakeigos Asusa i zadnych problemow ni to z dzwiekiem ni to z niczym innym nie mam, wszystko autmoatycznie wykryte :) ).

Kocham wypowiedzi "nie wiem ale mi się wydaje....", mi też się wydaje i co z tego, nie znalazłem żadnej informacji o wsparciu dla chipsetu I945, a to jest dość ważne, bo ta literka i cyferki mówią o architekturze płyty (dostepności ewentualnych sterowników).

Nie martw się, przejrzałem ten dział i wiem, że na Asusie ktoś tam sobie instalował i mu wykryło.... Uświadomie Cię, bo może tego nie wiesz (jedni siedzą w hardwerze inni lepiej się czują w softwarze), nie wszystkie płyty Asusa są takie same, ba każdy model jest inny, mógłbyś mieć i płytę Gigabyte'a, Abita, Asrocka, DFI, Epoxa i co tam sobie zyczysz, na tym samym chipsecie i architekturze (wyposażenie) i marka wtedy nie ma znaczenia.

nie skomentuje ... pierwszy raz sie tak zdziwilem czytajac odpowiedz na moj post ... powodzenia :<

Zawsze musi być ten pierwszy raz.

Nic wnoszącego do tematu nie napisałeś, więc nie rozumiem czemu się tak obrażasz.

Podałem konkretne informacje i szukałem konkretnej odpowiedzi, bo to co powyżej napisałeś, można znaleźć na większości stron o Fedorze.

Tymczasem problem rozwiązałem sam.

A jedyne co mi pozostaje to pochwalić Fedorkę....

Skoro rozwiazales problem to pochwal sie rozwiazaniem, moze sie to jeszcze komus przyda...

W miedzyczasie pogooglalem i przejrzalem kilka watkow na innych forach i jedyne co mi przyszlo do glowy to upgrade BIOSu i odpowiednie jego ustawienie... oraz taka refleksja ze wersja VM (w odroznieniu od wersji bez zintegrowanej grafiki P5-LD2) to niezly kawalek g* :(

Wyluzujcie - weekend sie zaczal ;)

Pozdro

Wersja VM to V-Video Integrated M-microATX

Ogólnie ta płyta to g****

A rozwiązaniem problemu była instalacja Fedory:

- kontrolery IDE/ATA wykrył bez problemu, ale warunkiem było podłączenie dysku pod jeden a CD pod drugi, albo obydwu napędów do dodatkowego kontrolera (ITE), jak na jednym kablu wszystko było podpięte do podstawowego (chipsetowego) kontrolera to instalacja zatrzymywała się na pierwszym kroku ładowania sterownika ATA

- obydwie karty sieciowe zostały wykryte poprawnie

Dodatkowo:

- grafika wykryta bez problemu (możliwość ustawienia każdej rozdzielczości)

- dźwięk wykryty bez problemu

- instalowałem dystrybucję x86_64 i muszę pochwalić, że całkiem sympatycznie zobaczyć dwa procesory bez konieczności rekonfiguracji jądra systemu

Powiem szczerze, że jest to dystrybucja, która dla mnie już zdobyła duże uznanie (spokojnie może konkurować ze całym G*** marki M$ - pod kątem obsługi dla nowego użytkownika)

Kiedys nigdy bym nawet nie spojrzal na sprzet Intela, jednak z tego co ostatnio czytam, najwidoczniej w koncu dostrzegl ktos luke w rynku i chce ja jako pierwszy zagospodarowac("otwarcie" sterowników, mozliwosci wejscia na rynek kart 3D) i dzieki temu nastepny sprzet jaki kupie bedzie pod i na Intelu.

zestaw o niebo stabilniejszy od AthlonaXP, chipa nVidii i karty ati :)

Zależy do czego przyrównujesz, teraz już nikt chyba nie kupuje platformy na AthlonieXP.

A w czasach świetności AthlonaXP konfiguracja A-XP, chipset nvidia NForce2, karta Nvidia (nie ATi), był na tyle stabilny, że do domowego komputera wystarczał.

Poza tym w dużej (nawet większej niż sprzęt) mierze stabilność systemu zależy od OS, widziałem już każdą konfigurację sprzętową jako niestabilną pod kontrolą M$ :D

Co do sprzętu jeszcze, to AthlonXP na platformie innej niż nVidia nie ma sensu (żadne Sisy ani Via), a na Intelu nie zobaczysz :D

Poza tym platformy Intela prawie zawsze były nieco stabilniejsze od AMD+jakikolwiek chipset, teraz dodatkowo doszła konkurencyjność cenowa, kiedyś zestaw o podobnej wydajności na Intelu kosztował sporo więcej niż AMD.

Uosiu nie dobijaj mnie bo ja mam taki sprzęt:P:P

Spoko, ja też mam taki konfig na drugim kompie i nigdy nie chciałem Intela, ale od czasów wejścia na rynek dual core zmieniłem zdanie.