zbyszekduzy Napisano Wrzesień 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2006 Zrobilem tak jak radzili w czasopismie linuxextra+ z FC4 : sciagnalem i zainstalowalem jave jre-1_5_0_06-linux-i586-rpm.bin Mam FC5 jako root skopiiowalem go do wczesniej utworzonego katalogu usr/Java/ Przechodzimy do tego katalogu i nadajemy plikowi prawa wykonywalnoœci # cd /usr/java #chmod a+x jre-1_5_0_06-linux-i586-rpm.bin uruchamiamy skrypt poleceniem ./ jre-1_5_0_06-linux-i586-rpm.bin zainstalowalem teraz wtyczki do mozilli # cd /usr/lib/mozilla-1.7.13/plugins ( sprawdz czy to najnowsza twa wersja mozilli !) # ln-s /usr/java/jre-1.5.0_06/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so i do firefoxa # cd /usr/lib/firefox-1.5.0.1/plugins ( sprawdz czy to najnowsza twa wersja firefoxa ! # ln-s /usr/java/jre-1.5.0_06/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so zaznaczamy w przeglšdarce edit>preferences>advanced enable java i iwszystko dziala Potem jednak poczytalem na oficjalnym fedora faQ5 ze powinnem to zrobic inaczej zrobilem wiec sobie zestaw pakietów jak w opisie Problem mój polega na tym jak bez szkody usunac tamta instalacje i zainstalowac nowa A moze nic nie musze robic bo tak jest dobrze Baaardzo prosze o porade Moje pytani : czy jak zostawie ta co juz mam i zainstaluja ta inna to tamta nie bedzie mi bruzdzic ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzabcio Napisano Wrzesień 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2006 Nic nie musisz robić. Zainstaluj inną wersję i ją skonfiguruj. Poza tym po co chcesz zmieniać, jeśli działa? Robienie czegoś dla samej idei bo "powinienen zrobić inaczej" mija się z celem. Nie znam tego FAQ jednak zwróć uwagę, czy tam też korzysta się z Javy sunowskiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyszekduzy Napisano Wrzesień 20, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2006 Moje pytani : czy jak zostawie ta co juz mam i zainstaluja ta inna to tamta nie bedzie mi bruzdzic ? fedora core5faq to http://faq.fedora.pl/ to jest jakas inna java -Sun Java Software Development Kit Version 5.0 Update 6. Nazwa tego pliku jdk-1_5_0_06-linux-i586.bin Nie znam tego pakietu dotad zawsze korzystalem z jre-1_5_0_06-linux-i586-rpm lub poprzednich wersji jre.... A tak na marginesie punkt 9 intalacji javy mówi: Sciagnij JPackage Java 1.5.0.06 Source RPM. Kliknij na odnosnik, który wyglada mniej wiecej tak: "java-1.5.0-sun-1.5.0.06-1jpp.nosrc.rpm". Na nastepnej stronie wybierz skadchcesz sciagnac dany plik. Powinno to zapisac pakiet na pulpicie. Niestety odnosnik wysyla nas do nieidzialajacej strony ;( a pakiecik poszukalem sam na rpmpbobne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Wrzesień 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2006 Zrobilem tak jak radzili w czasopismie linuxextra+ z FC4 : sciagnalem i zainstalowalem jave jre-1_5_0_06-linux-i586-rpm.bina trzeba bylo jre-1_5_0_08-linux-i586.bin lub jre-1_5_0_08-linux-i586-rpm.bin chociazby stad Ja nie uzywam wersji rpm (kwestia przyzwyczajenia - jeszcze nie tak dawno instalka pod RH/Fedora z rpma nie byly polecane nawet przez samego SUNa), ale jesli zrobiles to tak cd /usr/java chmod a+x jre-1_5_0_06-linux-i586-rpm.bin ./jre-1_5_0_06-linux-i586-rpm.bin a potem zainstalowales rozpakowanego rpma (jre-1_5_0_06-linux-i586.rpm), czyli dokladnie tak jak zaleca SUN to odinstalowanie tej wersji bedzie polegalo na usunieciu dowiazan i odinstalowaniu tego co zainstalowales rpm -e jre-1_5_0_06 Przy okazji - w temacie wtyczek - kiedys o tym juz napisalem wiec nie bede sie rozpisywal - calkiem dobra praktyka (sprawdzone - dziala ) jest dowiazywanie wszystkich wtyczek (java, flash,...) tylko do jednego katalogu /usr/lib/mozilla/plugins cd /usr/lib/mozilla/plugins ln -s /katalog/z/jre-.../plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so . Wszystkie przegladarki (Mozilla, Firefox, Opera, Konqueror...) maja ta lokalizacje w domyslnej konfiguracji i pozwala to uniknac balaganu (np. kilku wersji tego samego plugina dowiazanych w innych miejscach). Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyszekduzy Napisano Wrzesień 20, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2006 odinstalowanie tej wersji bedzie polegalo na usunieciu dowiazan i odinstalowaniu tego co zainstalowales rpm -e jre-1_5_0_06 no wlasnie : jak mam usunac te dowiazania ? czy mam poszukac w katalogu usr/java/jre-1.5.0_06/plugin/i386/ns7/ niebieskiej strzalki przy libjavaplugin_oji.so a potem cd /usr/lib/mozilla-1.7.13/plugins cd /usr/lib/firefox-1.5.0.1/plugins i tam del przy strzalkach przy libjavaplugin_oji.so bo rozumiem ze dopiero po tych operacjach usuwam jave poleceniem rpm -e jre-1_5_0_06 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Wrzesień 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2006 Potem jednak poczytałem na oficjalnym fedora faQ5 że powinnem to zrobić inaczej zrobiłem więc sobie zestaw pakietów jak w opisie Używasz starego opisu. W nowym robi się to inaczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyszekduzy Napisano Wrzesień 20, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2006 Dzięki Gajownik za wskazanie najnowszej wersji instalacji Nadal jednak nie wiem co zrobić z dowiązaniami do starej javy przed jej deinstalacją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Wrzesień 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2006 Nadal jednak nie wiem co zrobić z dowiązaniami do starej javy przed jej deinstalacją unlink /sciezka/do/starego/linka_symbolicznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi