Skocz do zawartości

Java- Likwidacja Dowiązań I Zmiana Na Inną -pakiety Wgfedorafaq

zbyszekduzy

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobilem tak jak radzili w czasopismie linuxextra+ z FC4 : sciagnalem i zainstalowalem jave jre-1_5_0_06-linux-i586-rpm.bin

Mam FC5 jako root skopiiowalem go do wczesniej utworzonego katalogu usr/Java/

Przechodzimy do tego katalogu i nadajemy plikowi prawa wykonywalnoœci

# cd /usr/java

#chmod a+x jre-1_5_0_06-linux-i586-rpm.bin

uruchamiamy skrypt poleceniem

./ jre-1_5_0_06-linux-i586-rpm.bin zainstalowalem

teraz wtyczki do mozilli

# cd /usr/lib/mozilla-1.7.13/plugins ( sprawdz czy to najnowsza twa wersja mozilli !)

# ln-s /usr/java/jre-1.5.0_06/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so

i do firefoxa

# cd /usr/lib/firefox-1.5.0.1/plugins ( sprawdz czy to najnowsza twa wersja firefoxa !

# ln-s /usr/java/jre-1.5.0_06/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so

zaznaczamy w przeglšdarce edit>preferences>advanced enable java i iwszystko dziala :)

Potem jednak poczytalem na oficjalnym fedora faQ5 ze powinnem to zrobic inaczej :(

zrobilem wiec sobie zestaw pakietów jak w opisie ;)

Problem mój polega na tym jak bez szkody usunac tamta instalacje i zainstalowac nowa :o

A moze nic nie musze robic bo tak jest dobrze ;) Baaardzo prosze o porade

Moje pytani : czy jak zostawie ta co juz mam i zainstaluja ta inna to tamta nie bedzie mi bruzdzic ?

Moje pytani : czy jak zostawie ta co juz mam i zainstaluja ta inna to tamta nie bedzie mi bruzdzic ?

fedora core5faq to http://faq.fedora.pl/

to jest jakas inna java -Sun Java Software Development Kit Version 5.0 Update 6. Nazwa tego pliku jdk-1_5_0_06-linux-i586.bin

Nie znam tego pakietu dotad zawsze korzystalem z jre-1_5_0_06-linux-i586-rpm lub poprzednich wersji jre....

A tak na marginesie punkt 9 intalacji javy mówi: Sciagnij JPackage Java 1.5.0.06 Source RPM.

Kliknij na odnosnik, który wyglada mniej wiecej tak:

"java-1.5.0-sun-1.5.0.06-1jpp.nosrc.rpm". Na nastepnej stronie wybierz skadchcesz sciagnac dany plik. Powinno to zapisac pakiet na pulpicie.

Niestety odnosnik wysyla nas do nieidzialajacej strony ;(

a pakiecik poszukalem sam na rpmpbobne ;)

Zrobilem tak jak radzili w czasopismie linuxextra+ z FC4 : sciagnalem i zainstalowalem jave jre-1_5_0_06-linux-i586-rpm.bin
a trzeba bylo jre-1_5_0_08-linux-i586.bin lub jre-1_5_0_08-linux-i586-rpm.bin chociazby stad

Ja nie uzywam wersji rpm (kwestia przyzwyczajenia - jeszcze nie tak dawno instalka pod RH/Fedora z rpma nie byly polecane nawet przez samego SUNa), ale jesli zrobiles to tak

cd /usr/java
chmod a+x  jre-1_5_0_06-linux-i586-rpm.bin
./jre-1_5_0_06-linux-i586-rpm.bin

a potem zainstalowales rozpakowanego rpma (jre-1_5_0_06-linux-i586.rpm), czyli dokladnie tak jak zaleca SUN to odinstalowanie tej wersji bedzie polegalo na usunieciu dowiazan i odinstalowaniu tego co zainstalowales

rpm -e jre-1_5_0_06

Przy okazji - w temacie wtyczek - kiedys o tym juz napisalem wiec nie bede sie rozpisywal - calkiem dobra praktyka (sprawdzone - dziala ;)) jest dowiazywanie wszystkich wtyczek (java, flash,...) tylko do jednego katalogu /usr/lib/mozilla/plugins

cd /usr/lib/mozilla/plugins
ln -s /katalog/z/jre-.../plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so .

Wszystkie przegladarki (Mozilla, Firefox, Opera, Konqueror...) maja ta lokalizacje w domyslnej konfiguracji i pozwala to uniknac balaganu (np. kilku wersji tego samego plugina dowiazanych w innych miejscach).

Pozdro

odinstalowanie tej wersji bedzie polegalo na usunieciu dowiazan i odinstalowaniu tego co zainstalowales

rpm -e jre-1_5_0_06

no wlasnie : jak mam usunac te dowiazania ? :(

czy mam poszukac w katalogu usr/java/jre-1.5.0_06/plugin/i386/ns7/ niebieskiej strzalki przy libjavaplugin_oji.so

a potem cd /usr/lib/mozilla-1.7.13/plugins

cd /usr/lib/firefox-1.5.0.1/plugins

i tam del przy strzalkach przy libjavaplugin_oji.so

bo rozumiem ze dopiero po tych operacjach usuwam jave poleceniem rpm -e jre-1_5_0_06 :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...