BarTonAid Napisano Wrzesień 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2006 Witam wszystkich. Mam mały problem. Siedzę na Fedorze 4 od roku. Od samego początku mam problem z USB. Przy samym starcie Fedory wszystkie urządzenia muszą być odłączone od USB, bo inaczej się wysypuje cały system. Próbowałem też podpiąć coś (Flashdisk, Bluetooth) po zalogowaniu, ale system się wysypuje i pomaga tylko twardy restart. Przejrzałem całe forum ale nie mogłem znaleźć podobnego tematu. Czytałem też, że powinna pomóc rekompilacja jądra, ale jak to zrobić. Z góry dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Wrzesień 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2006 system się wysypuje i pomaga tylko twardy restart Skoro sie wysypuje, to powinny byc jakies logi. Na ekranie nie ma kernel oopsa? Spróbuj uruchomic system w trybie tekstowym i zobacz czy sie cos nie zglasza na konsoli. W przeciwnym wypadku bedziesz musial uzyc portu szeregowego i innego komputera do przechwycenia logow -> http://groups.google.pl/group/pl.comp.os.l...009d5af37d35210 Sprobuj tez jadra z Rawhide'a. Jest tam juz 2.6.18. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Wrzesień 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2006 Sprobuj tez jadra z Rawhide'a. Jest tam juz 2.6.18.Myslisz ze ruszy z FC4? Jakos mi sie wierzyc nie chce... @BarTonAid - system w pelni zaktualizowany? Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BarTonAid Napisano Wrzesień 21, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2006 Mam coś takiego: Próbowałem na dwa sposoby: Sposób I 1) Włączam kompa (mam podpiętego bluetotha, pendrive'a) 2) Pokazuje się grub 3) Uruchamia się na początku w trybie tekstowym 4) I zatrzymuje sie w momencie gdzie sprawdza sieć,dzwięk i w tym momencie wisi Sposób II Uruchamiam normalnie Fedorkę Loguję się Podpinam Flashdiska Komp stoi Jak sprawdzić te logi skoro następuję to tak szybko i nie ma po tym żadnej reakcji. PS. Dzięki gajownik, że się zainteresowałeś moim problemem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Wrzesień 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2006 Myslisz ze ruszy z FC4? Jakos mi sie wierzyc nie chce... Uuu, ja przeczytałem, że BarTonAid używa Fedory od 4 lat ;-) 4) I zatrzymuje sie w momencie gdzie sprawdza sieć,dzwięk i w tym momencie wisi Jak sprawdzić te logi skoro następuję to tak szybko i nie ma po tym żadnej reakcji. Skoro "wisi", to tu może byc wina jakichś skryptów, a nie samego kernela. Zawsze możesz właczyc zapisywanie logów na zdalnej maszynie. Jeśli to wina kernela, to przejrzyj linka, którego Ci podałem. Ogólnie rzecz biorąc lepiej by było, gdybyś najpierw sprawdził FC5. FC4 osiągnęła EOL i błędy w niej nie są już poprawiane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BarTonAid Napisano Wrzesień 21, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2006 exbros Co do aktualizacji systemu powiem tak. Nie szaleje tak, że jak pojawi się jakaś nowsza wersja to od razu robie update. Ale dwa razy updat'owałem. Ale to nic nie pomogło. A tak po za tym to co to jest to Rawhide, i kernel oops?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Wrzesień 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2006 A tak po za tym to co to jest to Rawhide, i kernel oops?? Google zamknęli? http://en.wikipedia.org/wiki/Rawhide_%28computing%29 http://en.wikipedia.org/wiki/Linux_kernel_oops Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BarTonAid Napisano Wrzesień 21, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2006 gajownik It's only one problem. I don't speak so english fluently like you. Can you translate me this on polish language? Thanks. Tak w ogóle to nie wiem czy to nie jest wina tego, że przed instalacją nie podałem "nousb". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Wrzesień 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 22, 2006 Rawhide to nazwa rozwojowej gałęzi Fedory. Po jakimś czasie (zwykle ~6 miesięcy) staje się kolejnym stabilnym wydaniem. Są tam najnowsze pakiety, ale mogą być niestabilne → http://sunsite.mff.cuni.cz/pub/fedora/development/ kernel oops to komunikat jądra o jakimś błędzie (sprzętu albo kernela). Nazwa jest żartobliwa - upss, coś poszło nie tak ;-) Tak w ogóle to nie wiem czy to nie jest wina tego, że przed instalacją nie podałem "nousb". Nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BarTonAid Napisano Wrzesień 22, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 22, 2006 Mój drogi gajowniku Więc co mi radzisz? Czy ma się przerzucić na FC5? Wcześniej siedziałem na Auroxie i nie było preblemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Wrzesień 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 22, 2006 Sorki ze sie wcinam - pytanie nie skierowane do mnie, ale poczekaj na FC6 BTW - ja wczesniej siedzialem na FC4 i nie bylo problemu... Pozdro //===== edit ===== Co prawda nie mam (juz) '4', ale jak bede wieczorem w domu i nic do tego czasu nie wymyslisz, to mozemy troche z tym Twoim USB powalczyc... teraz siedze w pracy pod winda wiec nie bardzo moge Ci pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BarTonAid Napisano Wrzesień 22, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 22, 2006 exbros Nie ma problemu że się wcinasz. Każda opinia jest dla mnie ważna. Tylko nie wiem co mam zrobić żeby to ****** USB zaczęło normalnie funkcjonować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi