Skocz do zawartości

Problem Z Urządzeniami Pod Usb

BarTonAid

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Mam mały problem. Siedzę na Fedorze 4 od roku. Od samego początku mam problem z USB.

Przy samym starcie Fedory wszystkie urządzenia muszą być odłączone od USB, bo inaczej się wysypuje cały system.

Próbowałem też podpiąć coś (Flashdisk, Bluetooth) po zalogowaniu, ale system się wysypuje i pomaga tylko twardy restart.

Przejrzałem całe forum ale nie mogłem znaleźć podobnego tematu. Czytałem też, że powinna pomóc rekompilacja jądra, ale jak to zrobić. Z góry dziękuję.

system się wysypuje i pomaga tylko twardy restart

Skoro sie wysypuje, to powinny byc jakies logi. Na ekranie nie ma kernel oopsa? Spróbuj uruchomic system w trybie tekstowym i zobacz czy sie cos nie zglasza na konsoli. W przeciwnym wypadku bedziesz musial uzyc portu szeregowego i innego komputera do przechwycenia logow -> http://groups.google.pl/group/pl.comp.os.l...009d5af37d35210

Sprobuj tez jadra z Rawhide'a. Jest tam juz 2.6.18.

Mam coś takiego:

Próbowałem na dwa sposoby:

Sposób I

1) Włączam kompa (mam podpiętego bluetotha, pendrive'a)

2) Pokazuje się grub

3) Uruchamia się na początku w trybie tekstowym

4) I zatrzymuje sie w momencie gdzie sprawdza sieć,dzwięk i w tym momencie wisi

Sposób II

Uruchamiam normalnie Fedorkę

Loguję się

Podpinam Flashdiska

Komp stoi

Jak sprawdzić te logi skoro następuję to tak szybko i nie ma po tym żadnej reakcji.

PS. Dzięki gajownik, że się zainteresowałeś moim problemem.

Myslisz ze ruszy z FC4? Jakos mi sie wierzyc nie chce...

Uuu, ja przeczytałem, że BarTonAid używa Fedory od 4 lat ;-)

4) I zatrzymuje sie w momencie gdzie sprawdza sieć,dzwięk i w tym momencie wisi

Jak sprawdzić te logi skoro następuję to tak szybko i nie ma po tym żadnej reakcji.

Skoro "wisi", to tu może byc wina jakichś skryptów, a nie samego kernela. Zawsze możesz właczyc zapisywanie logów na zdalnej maszynie. Jeśli to wina kernela, to przejrzyj linka, którego Ci podałem.

Ogólnie rzecz biorąc lepiej by było, gdybyś najpierw sprawdził FC5. FC4 osiągnęła EOL i błędy w niej nie są już poprawiane.

Rawhide to nazwa rozwojowej gałęzi Fedory. Po jakimś czasie (zwykle ~6 miesięcy) staje się kolejnym stabilnym wydaniem. Są tam najnowsze pakiety, ale mogą być niestabilne → http://sunsite.mff.cuni.cz/pub/fedora/development/

kernel oops to komunikat jądra o jakimś błędzie (sprzętu albo kernela). Nazwa jest żartobliwa - upss, coś poszło nie tak ;-)

Tak w ogóle to nie wiem czy to nie jest wina tego, że przed instalacją nie podałem "nousb".

Nie.

Sorki ze sie wcinam - pytanie nie skierowane do mnie, ale poczekaj na FC6 :)

BTW - ja wczesniej siedzialem na FC4 i nie bylo problemu...

Pozdro

//===== edit =====

Co prawda nie mam (juz) '4', ale jak bede wieczorem w domu i nic do tego czasu nie wymyslisz, to mozemy troche z tym Twoim USB powalczyc... teraz siedze w pracy pod winda wiec nie bardzo moge Ci pomoc.