Skocz do zawartości

Kiedy W Repo Nowa Wersjia Azereusa I Javy ?

freezer

Rekomendowane odpowiedzi

Otwieranie kodu dla samej idei otwierania mija sie z celem.

To nie jest samo otwieranie kodu dla samej idei. Java Suna nie jest idealna:

http://lists.freedesktop.org/archives/xorg...ber/010527.html

http://lists.freedesktop.org/archives/xorg...ber/010524.html

Poza tym jak komus nie przeszkadza zamkniety kod to po co w ogóle uzywa GNU/Linuksa? Przeciez jest MS Windows...

(gdyby ktos nie wiedzial, to Rasterman tworzy E17)

Co do linków - ok. Zgodzę się. Sun dotąd jakoś nie potrafił skutecznie zaatkować rynku desktopowego. Jednak to jedynie niewielka część zastosowań Javy. Zresztą - mimo zamkniętego kodu i tak mamy otwarte implementacje. Że nie wspomnę o bardzo dobrych bibliotekach SWT, które o wiele lepiej integrują się z platformą linuksową.

Jedną z przyczyn jest również bezpieczeństwo JRE - dziedziny tej wiele osób nie widzi, wydaje się im bowiem, że to tylko Azureus, czy Kórnik (nie wskazuję tu palcem). Open-source nie daje żadnej gwarancji. Kod można otworzyć, lecz Sun i tak będzie ostro selekcjonował co wchodzi w następną wersję. W skrajnym przypadku wersja OO pójdzie osobnym branchem. Po co tak bałaganić?

Ja nie mówię, że źle jest otworzyć. Po prostu nie sądzę by wiele to zmieniło - może poza wspomnianą sekcją aplikacji desktopowych.

Poza tym jak komuś nie przeszkadza zamknięty kod to po co w ogóle używa GNU/Linuksa? Przecież jest MS Windows...
Tutaj chyba troszkę przegiąłeś... Zabraniasz mi korzystać z GNU/Linuksa tylko dlatego, że nie przeszkadza mi zamknięcie jakiegoś kodu? :D A więc jednak przemawia przez Ciebie idea. Ale przecież nie o to chodzi. Wydaje mi się, że przede wszystkim OS jak i aplikacje mają być funkcjonalne. I taki jest dla mnie ten system w stosunku do XP - o wiele bardziej przyjazny. OO schodzi dla mnie na dalszy plan - do tej pory wykorzystałem go dwa razy - zmieniając coś w pluginie do Quodlibeta i przy konwertowaniu kodowania w źródłach mplayera...

Oczywiście dobrze, jeśli kod jest otwarty, jednak niech to nie będzie główną wytyczną!

Pozdrawiam!

Zabraniasz mi korzystać z GNU/Linuksa tylko dlatego, że nie przeszkadza mi zamknięcie jakiegoś kodu?

Czy ja napisałem, że zabraniam? Po prostu odrzucasz przyczynę powstania i szybkiego rozwoju tego systemu. Gdyby wszystkim tak to było obojętne, to ten system za kilka lat zacząłby ulegac degradacji (zaczynając od spyware'u i wirusów rozprowadzanych w zamkniętych programach do kompletnego zatrzymania rozwoju jądra -> http://www.ussg.iu.edu/hypermail/linux/ker...512.0/0972.html ).

A więc jednak przemawia przez Ciebie idea.

A napisałem, że nie? To idee są motorem naszych poczynań.

Wydaje mi się, że przede wszystkim OS jak i aplikacje mają być funkcjonalne. I taki jest dla mnie ten system w stosunku do XP - o wiele bardziej przyjazny.

Pytanie brzmi: dlaczego jest bardziej przyjazny? Odpowiedź jest prosta: inni ludzie mogli poprawiac dostepny kod. Oczywiście wszystko wymaga czasu - w jednej chwili nie uzyska się pełnej funkcjonalności.

Po co tworzono gcc, xvid, openssh, itd? Przecież na początku były one badziewne i istniały już gotowe, działające rozwiązania! Tak samo jest teraz z otwartą implementacją Javy. Jest w młodym wieku, ale prężnie się rozwija. Poczekajmy kilka lat i zobaczymy jak będzie wyglądac zdominowanie rynku...

OO schodzi dla mnie na dalszy plan - do tej pory wykorzystałem go dwa razy - zmieniając coś w pluginie do Quodlibeta i przy konwertowaniu kodowania w źródłach mplayera...

Większości użytkownikom źródła nie są potrzebne. Jednak to nie oni tworzą oprogramowanie. ;-)

Oczywiście dobrze, jeśli kod jest otwarty, jednak niech to nie będzie główną wytyczną!

Jedni patrzą na to co jest teraz, inni starają się zadabac o przyszłośc.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...