stasiu Napisano Wrzesień 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 24, 2006 Mam takie pytanie apropos monitora. U siebie w domu mam LG Flatrona (F720B) i wszystko jest w porządku. Ale teraz przeniosłem kompa do kumpla i podłączyłem starszy monitor. Monitor jest w stanie uciągnąć rozdzielczość 1280 bez problemów, a tymczasem FC nie wykrył zmiany monitora (jeśli może to zrobić) i maksymalna rozdzielczość ekranu to jakaś dziwna liczba 848x480 a inna możliwość to 640x480. I tak przy okazji: czy istnieje skrót klawiszowy do przycisku "zastosuj'? Bo ten przycisk chowa mi się za ekranem i nie mogę go nacisnąć Używam KDE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Wrzesień 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 24, 2006 Monitor jest w stanie uciągnąć rozdzielczość 1280 bez problemów, a tymczasem FC nie wykrył zmiany monitora (jeśli może to zrobić) i maksymalna rozdzielczość ekranu to jakaś dziwna liczba 848x480 a inna możliwość to 640x480. Pewnie nie ma obsługi DDC i Fedora wybiera ostrożne wartości. Najprawdopodobniej będziesz musiał ręcznie w xorg.conf wpisac poprawne wartości odświeżania pionowego i poziomego. Co pokazuje polecenie ddcprobe? Bo ten przycisk chowa mi się za ekranem i nie mogę go nacisnąć Używam KDE. Wcisnąc lewy ALT, kliknac lewy przycisk myszy w obrębie okna, przeciągnąc je, puścic lewy przycisk myszy i ALT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stasiu Napisano Wrzesień 24, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 24, 2006 ddcprobe: Videocard autoprobe results Description: ATI Technologies Inc. V250 Memory (MB): 128 Monitor autoprobe results ID: SML6546 Name: Smile CA6546SL/CB6546SL Horizontal Sync (kHZ): 30-69 Vertical Sync (HZ) : 50-120 Width (mm): 280 Height(mm): 210 czyli monitor jest jednak wykryty A to czesc mojego xorg.conf: Section "Monitor" ### Comment all HorizSync and VertSync values to use DDC: ### Comment all HorizSync and VertSync values to use DDC: ### Comment all HorizSync and VertSync values to use DDC: Identifier "Monitor0" VendorName "Monitor Vendor" ModelName "KFC" DisplaySize 330 250 ### Comment all HorizSync and VertSync values to use DDC: HorizSync 30.0 - 71.0 VertRefresh 50.0 - 160.0 Option "dpms" EndSection Section "Monitor" Identifier "aticonfig-Monitor[0]" Option "VendorName" "ATI Proprietary Driver" Option "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor" Option "DPMS" "true" EndSection Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "radeon" VendorName "Videocard vendor" BoardName "ATI Technologies Inc Radeon RV250 If [Radeon 9000]" EndSection Section "Device" Identifier "aticonfig-Device[0]" Driver "ati" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" Monitor "Monitor0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 16 Modes "1024x768" "800x600" "640x480" EndSubSection SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 Modes "1152x864" "1024x768" "800x600" "640x480" EndSubSection EndSection Section "Screen" Identifier "aticonfig-Screen[0]" Device "aticonfig-Device[0]" Monitor "aticonfig-Monitor[0]" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 EndSubSection EndSection Section "DRI" Group 0 Mode 0666 EndSection bylbym wdzieczny za jakies wskazówki uzywaj codebox dla dluzszych rzeczy -uosiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Wrzesień 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 24, 2006 Który "Screen" jest używany (opisane w sekcji "ServerLayout")? Masz po dwa wpisy dla każdego urządzenia i nie wiadomo, które są aktualnie wykorzystywane. Jeśli aticonfig-Screen[0], to tam wszystko jest ustawiane przez autodetekcję Xorg... Musiałbyś zerknąc do logów Xów co tam wtedy sobie wybiera. Poza tym dane w sekcji Monitor z identyfikatorem "Monitor0" są niezgodne z tym co pokazuje ddcprobe. Dla pewności mozesz zrobic backup xorg.conf i odpalic jeszcze raz system-config-display. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stasiu Napisano Wrzesień 24, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 24, 2006 rzeczywiście w ServerLayout wystarczyło zmienić na Screen0 Dzięki wielkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bluedevil275 Napisano Październik 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 11, 2006 Witam! jestem nowy (nie tylko na forum, glownie w linuksie) mam od ok.3 tygodni FC5, moj pierwszy Linux, przed nim testowalem pare dni Mandrive, ale na FC5 padl moj wybor. do rzeczy: mam monitor LCD, Hyundai Imagequest L70S+, 17". problem polega na tym, ze mam obraz za bardzo przesuniety w prawo i nie moge go juz dociagnac horyzontalnym suwakiem. przy instalce monitor zostal nierozpoznany, wiec wzialem "defaulta" LCD Panel 1280x1024. dccprobe nie moge zastosowac (file not found). Screen0 w Screen Section (xorg.conf) mial opcje rozdzielczosci 640x480 oraz 800x600. tu sie polozenie obrazu zgadza, ale opcja jest (optycznie) nie do przyjecia. co mozna zrobic aby obraz "dociagnac"? P.S.: moj obecny kernel (po ostatniej aktualizacji): 2.6.17-1.2187 pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baquu Napisano Październik 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2006 mialem podobny problem na laptopie, moj monitor nie zostal wykryty wiec zkonfigurowalem go sam korzystalem z tego http://home.elka.pw.edu.pl/~atokarsk/Stant...PL.html#Monitor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi