Skocz do zawartości

Radiówka Ep9321 Surecomana Na Czipsecie Rt2400 !

pytamzakogos

Rekomendowane odpowiedzi

hejka

Mam nadzieje ze ktos mi pomoze bo jestem kompletnie zielolna .

Zainstalowal mi kolega (_linuxa_ → Linuksa) ORT ale nie wiedzial jak skonfigurowac siec radiowa ;-(

No wiec czy by ktos mi mogl dac link do sterownika jak i po koleji jak dziecku opisac co ma robic zeby to dzialalo ???

chodzi o karte ep-9321 na czpipsecie rt2400 .

nie zjedzcie mnie ale szukalam na oencie ale nic z tego nie qmam ;-(

Prosze was o dokladny opis instalacji !!!

co robic co wpisywac i (_wogole_ → w ogóle) ORT , dla podpowiedzi mam " Fedore core I "

dzieki z gory

post przeniesiony do tego wątku

gajownik

Witam..

Ja mam (_wogóle_ → w ogóle) ORT problem z kompilacja modułu do RT2460.. Co chwilke wyrzuca mi jakieś dziwne błędy i w konsekwencji moduł sie nie kompiluje.. Błąd w stylu : "użyta zmienna nie jest określona" :blink: Dzieki za odpowiedź.. na pytanie.. Kompilacja konczy sie utworzeniem modułu.. czyli wszystko w takim razie jest oki.. tylko że insmod wyrzuca ze nie ma takiego modułu..

ale z tego co udalo mi sie doczytać należy wpisać modprobe rt2400

i konfigurować sieć.. ja niestety w tym momencie przerwałem. :(

No wiec czy by ktos mi mogl dac link do sterownika jak i po koleji jak dziecku opisac co ma robic zeby to dzialalo ???

Nie mam tej karty, ale spróbuje...

Sterownik ściągniesz stąd → http://sourceforge.net/projects/rt2400

Musisz mieć zainstalowany kompilator gcc32 (bo tym się kompiluje moduły jądra w FC1). Sprawdzisz to poleceniem

rpm -qi gcc32

Jeśli wypisze jakieś informacje to dobrze. Następnie musisz zainstalować paczkę kernel-source o takim samym numerze jak jądro systemu (jeśli nie aktualizowałaś systemu to znajdziesz na którejś płycie instalacyjnej; wersję zawsze możesz sprawdzić poleceniem: rpm -qa | grep kernel). W terminalu najprościej będzie to zrobić np. tak

rpm -Uvh kernel-source-2.4.22-1.2115.nptl.i386.rpm 

W przypadku nowszych jąder jest pewien problem → http://sourceforge.net/tracker/index.php?f...832&atid=648844

Trzeba będzie dodatkowo wejść do katalogu /usr/src/linux-2.4 i skopiować pewien plik z konfiguracją

cd /usr/src/linux-2.4
cp ./configs/kernel-2.4.22-i686.config .config

(ewentualnie pozmieniać numery wersji). W FC2 instalacja kernel-source (kernel-sourcecode) jest zbędna, bo potrzebne pliki nagłówkowe są w /lib/modules/`uname -r`/build/ :-)

Następnie trzeba rozpakować sterownik - albo graficznym programem, albo w konsoli:

tar xzf rt2400-1.2.0.tar.gz

Potem:

cd rt2400-1.2.0/Module
export GCC=gcc32
make && make install

Jeśli wszystko dobrze pójdzie to się skompiluje i zainstaluje. Wszystko można robić z konta zwykłego użytkownika, a tylko instalację z konta roota - następne polecenia już tylko z roota. Aha, w FC2 zmiana gcc jest niepotrzebna.

W przypadku FC2 należy jeszcze do pliku /etc/modprobe.conf dodać linijkę

alias ra0 rt2400

Ponieważ nigdy nie konfigurowałem kart radiowych to wkraczam teraz na nieznany mi teren ;-) Na stronie http://sourceforge.net/forum/forum.php?thr...forum_id=370890 znalazłem skrypty dla Fedory. Są to trzy pliki, pierwszy z nich zaczyna się od linijki "# Generic rt2400 device", a dwa następne od "#!/bin/bash". Trzeba ich zawartość wkleić do podanych tam plików - odpowiednio:

1. /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-ra0

2. /etc/sysconfig/network-scripts/ifup-ra

3. /etc/sysconfig/network-scripts/ifdown-ra

Ten pierwszy wymaga jescze skonfigurowania - dane powinnaś dostać od admina sieci. Jak to zrobić przy użyciu DHCP - nie wiem :( Być może zamiast tego ifcfg-ra0 trzeba użyć rt2400-1.2.0/Module/ifcfg-ra0 (ale zapisać w etc/sysconfig/network-scripts/).

Najprawdopodobniej trzeba będzie zrestartować sieć:

service network restart

i najwyżej potem możesz wpisać

ifup ra0

Jeśli czegoś nie wiesz albo coś nie działa, to pytaj :-) Byc może nie napisałem wszystkiego jasno. Prosiłbym osoby, które mają tę kartę, o jakieś sprostowania.

Aha, można sobie też skompilować programik do konfiguracji karty sieciowej:

cd rt2400-1.2.0/Utility
./Configure
make

(trzeba mieć zainstalowane gcc-c++).

nie zjedzcie mnie ale szukalam na oencie ale nic z tego nie qmam ;-(

Proponuję szukać w googlach :-)

No udało sie.. Teraz już wiem jak to diabelstwo zmusić do pracy.. I już mam Fedorke i neta... Dzięki gajownik... Jako jedyny udzieliłeś mi pomocy.. Nawet mój prowider rozłożył ręce.. THX :D

Uzupełnienie..

Nie należy ustawiać aktywnego profilu wybieranej sieci w RaConfig.. powoduje to blokadę karty i brak możliwości połączenia oraz dziwne zmiany w konsekwencji w plikach systemowych..

W razie czego służe pomocą i dokładnym opisem instalacji .. odmiennym lekko od tego od gajownika.. ;)

• 4 weeks later...

No wlasnie ja mam jakies dziwne problemy , niby sie instaluje a nie dziala , (_wogole_ → w ogóle) ORT nie ma opcji wybrania kanalu 6stego i kodowania 64bitowego , dziwna sprawa .

greenhorn bys mogl podac dokladny opis pod fc1 ? taki krok po kroku ?

Bo twierdziles ze to zrobiles inaczej niz gajownik i ze Ci smiga .

z gory thx

No tak troszkę inaczej.. Gajownik dużo mi pomógł ale on nie ma tej karty więc tylko poszukał w necie skompilował moduł itp.. ale sprawdzić nie mógł. Opis jest tu

Co do 64 bitowego klucza to już ten problem był.. Ma go kuki ale nie wiem jak sobie poradził.. U mnie nie ma potrzeby używania klucza więc nie miałem takich problemów.

Mogę Ci dać na maila kontakt do niego jeśli się zgodzi. Pisz na PM.

• 2 weeks later...

Te konfigi nie istnieją bo trzeba je samemu stworzyć... To co napisał gajownik jest bardzo zbliżone poza tym że w tamtym opisie dodajemy do pliku rc.local w /etc/rc.d komendy konfiguracji karty.. ale to jeśli dobrzae wyedytujesz pliki o których pisał gajwnik jest zbędne.

A co do 64 bitowego klucza... nie wiem.. pisałem u mnie nie ma takiej konieczności.. Ścigaj providera.

• 4 weeks later...

Witam

Proboje walczyc z karta surecoma ep9231 na chipie rt2400 ale cos ciezko mi to wychodzi , w skromnym README pisze ze bez problemowo powinna karta smigac na redhacie 7.2 , wszystko robie tak jak jest podane w instrukcji , wkompilowywuje modul ale tak czy owak system nie widzi tej karty , w dodatku ismod wywala mi smieszne bledy takie jak :

[root@localhost sbin]# ./modprobe rt2400

modprobe: Can't locate module rt2400

[root@localhost sbin]# ./insmod rt2400

Using /lib/modules/2.4.7-10/kernel/drivers/net/rt2400.o

/lib/modules/2.4.7-10/kernel/drivers/net/rt2400.o: unresolved symbol dev_base_R2e5fc671

/lib/modules/2.4.7-10/kernel/drivers/net/rt2400.o: unresolved symbol skb_over_panic_Rc2a7040d

/lib/modules/2.4.7-10/kernel/drivers/net/rt2400.o: unresolved symbol filp_close_R0b5aaecb

/lib/modules/2.4.7-10/kernel/drivers/net/rt2400.o: unresolved symbol __netdev_watchdog_up_Rc95d732e

/lib/modules/2.4.7-10/kernel/drivers/net/rt2400.o: unresolved symbol softnet_data_Rd13cca99

/lib/modules/2.4.7-10/kernel/drivers/net/rt2400.o: unresolved symbol filp_open_Rc5b4bd9a

/lib/modules/2.4.7-10/kernel/drivers/net/rt2400.o: unresolved symbol netif_rx_R7cb763cb

/lib/modules/2.4.7-10/kernel/drivers/net/rt2400.o: unresolved symbol eth_type_trans_Rd6fa5810

/lib/modules/2.4.7-10/kernel/drivers/net/rt2400.o: unresolved symbol alloc_skb_Rb676d661

[root@localhost sbin]#

Ktos by mogl mi poradzic jak doprowadzic te urzadzenei do stanu dzialalnosci na systemie typu redhat ?

pozdrawiam

Ja mam trochę inny problem. Mianowicie mam radiowy dostęp do Internetu za pomocą Acces pointa. W WINXP wszystko jest ok Internet śmiga że tylko. Od niedawna przesiadłem się na linuksa Fedora Core 2. Skonfigurowałem sobie połączenie za pomocą wskazówek na tym forum i przeszukując w Internecie. Szkopuł w tym, że raz jest połączenie a raz nie. Jak gdyby losowo włączam kompa jest. Następnym razem nie ma. Co może być tego przyczyną. Wydając polecenie iwconfig uzyskuje informacje że mój channel to 1 a essid any/off --> gdy nie mam połączenia natomiast gdy mam to channel 7 i essid BUDiNET002 czyli prawidłowo. Dlaczego tak jest że raz nie ma raz jest jak wpomniałem wcześniej na WinXp wszysko jest ok