Skocz do zawartości

Fedora Core 6 Test 3

Hadret

Rekomendowane odpowiedzi

Heja!

Dopiero co przerzuciłem się na Fedorę z Ubuntu. Problem w tym, że wybrałem wersję jeszcze niestabilną - Test 3 - i nie bardzo orientuję się, czy są już jakieś nieoficjalne reposy, z których mógłbym np. dograć obsługę mp3 czy avi i mpg. W ogóle ciężko troszkę połapać mi się jeszcze w działaniu (_yum'a_ → yuma) ORT i jego spisie reposów... Napiszcie, że jest coś bo się chyba załamię psychicznie jak się okaże, że będę musiał ciągnąć 5 płytek z FC 5...

Pozdrawiam,

Hadret

nie repo testing, a repo livna-devel

plik /etc/yum.repos.d/livna-devel.repo

[livna-development] 
failovermethod=priority
gpgkey=file:///etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY-livna
name=Livna for Fedora Core $releasever - $basearch - Development Tree
baseurl=http://rpm.livna.org/fedora/development/$basearch/
enabled=1
gpgcheck=1

ewentualnie tak jak napisal roger_sanchez87 mozesz dodac sobie jeszcze plik /etc/yum.repos.d/freshrpms.repo

[freshrpms]
name=Fedora Core $releasever - $basearch - Freshrpms
baseurl=http://ayo.freshrpms.net/fedora/linux/6/$basearch/freshrpms/
mirrorlist=http://ayo.freshrpms.net/fedora/linux/6/mirrors-freshrpms
enabled=1
gpgkey=file:///etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY-freshrpms
gpgcheck=1

jako ze ten release jest oznaczony jeszcze jako FC 5.92, trzeba zamiast $releasever dawac albo 6 albo devel, w zaleznosci od repo.

Z livna walczylem, ale nic nie zdzialalem. Natomiast smiga mi freshrpms i konfiguracja okazala sie byc w miare prosta. Analogicznie do wersji FC 5, wydalem polecenie:

# rpm -ihv http://ftp.freshrpms.net/pub/freshrpms/fedora/linux/6/freshrpms-release/freshrpms-release-1.1-1.fc.noarch.rpm

Tylko nie bardzo chcialo to grac. Nic dziwnego, Fedora jak wspomnial kolega wyzej przedstawia sie jako 5.92, a na serwerze mirrory przedstawiaja sie juz jako 6. Trzeba wiec bylo wyedytowac plik /etc/yum.repos.d/freshrpms.repo i zmienic w nim wpis odnosnie mirrora serwera z

$releasever

na... 6 ;)

Dzieki chlopaki!

[EDITED]

No tak, mozna bylo sie tego spodziewac. Teraz z kolej sypia mi sie oficjalne zródla. Jakies pomysly co moze byc przyczyna takiego bledu?

http://download.fedoraproject.org/pub/fedo...primary.xml.gz: [Errno -1] Metadata file does not match checksum

Trying other mirror.

Error: failure: repodata/primary.xml.gz from development: [Errno 256] No more mirrors to try.

[EDITED]

No tak, można było się tego spodziewać. Teraz z kolej sypią mi się oficjalne źródła. Jakieś pomysły co może być przyczyną takiego błędu?

Problem znany: błędy przy synchronizacji mirrorów. Kiedyś Gajownik podawał linka do wątku z wyjaśnieniem.

Z livną walczyłem, ale nic nie zdziałałem.

sorki, mój błąd, nie zaważyłem że przy echo zostało z baseurl wycięte $basearch. Poprawiłem już wyżej, tyle że musisz ręcznie sobie to wklepać w dowolnym edytorze i powinno działać.

[EDITED]

No tak, można było się tego spodziewać. Teraz z kolej sypią mi się oficjalne źródła. Jakieś pomysły co może być przyczyną takiego błędu?

nic się nie sypie, po prostu yum przeszedł sporo zmian w nowej wersji w celu przyspieszenia jego działania, stąd czasem wynikają małe problemy. Dodatkowo od kilku dni występują problemy z mirrorami fedory rawhide. Zobacz czy

yum clean metadata

pomoże.

Livna smiga teraz bezproblemowo - bardzo dziekuje. Faktycznie chyba sa problemy z serwerami bo teraz wychodzi na to, ze dziala to wszystko jakos stabilniej. W sumie jest to swietna wiadomosc dla mnie, bo poniekad jestem w tej chwili skazany na FC 6 i jak nigdy oczekuje od mojego dystra jak najstabilniejszego dzialania - co nie bedzie latwe przy wersji Test 3 ;)

Raz jeszcze, wielkie dzieki za pomoc!

[EDITED]

Pojawil sie innym dosc powazniejszy problem. Po zaktualizowaniu yumem systemu, FC nie wstaje. Wiem, pamietam, ze jest to wersja testowa, ale mimo wszystko swiadczy to raczej nienajlepiej (testowe wersje Ubuntu smigaly bezproblemowo, niestabilne Debiana równiez). Nie robilem niczego nadzwyczajnego, po prostu dwa polecenia:

yum check-update
yum update

Moze jest cos co przeoczylem i przez to system nie moze sie podniesc?

[EDITED]

Pojawił się innym dość poważniejszy problem. Po zaktualizowaniu yumem systemu, FC nie wstaje. Wiem, pamiętam, że jest to wersja testowa, ale mimo wszystko świadczy to raczej nienajlepiej (testowe wersje Ubuntu śmigały bezproblemowo, niestabilne Debiana również). Nie robiłem niczego nadzwyczajnego, po prostu dwa polecenia:

yum check-update
yum update

Może jest coś co przeoczyłem i przez to system nie może się podnieść?

czy przypadkiem nie posypał ci się system plików? jak ja zainstalowałem FC6 Test3, właśnie po update yumem, posypał mi się system plików (partycja /) po resecie. Sprawdzilem i naprawiłem system plików, ale i tak FC nie wstała... brakowało jakiś bibliotek udev'a... w konsoli naprawiania plików też nie dało się żadnego programu odpalić, ponieważ brakowało bibliotek... próbowałem instalacji sieciowej, ale się wysypuje ;/

A tak, to bardzo prawdopodobne - tez sypał mi się udev. Ale jest z głowy, zainstalowałem FC 5. Fedora usidliła mnie tak czy siak, nie wiem... Może to przez wzgląd na sentyment, a może dlatego, że przestało podobać mi się Ubuntu (wraz ze swoją polityką i popularnością) - a może też z obydwu tych powodów ^_~

Mi Ubuntu się nie podoba za apt-get, deby i za wsparcie.

Dużo poradników, ale jak ci dadzą gotowe repozytoria ( pmu.ubuntu.pl ), to przynajmniej jeden wymagany przez ciebie pakiet się nie zainstaluje.

U mnie to był Audacious. Wsparcie ze strony polskiego zespołu jest do kitu.

Na forum piszesz - po miesiącu odpowiedź, a tutaj? Pół godziny i ktoś stara się pomóc :).

Popularność? Nie wiem, za co ma ją Ubuntu. Oprócz wyglądu nic szczególnego. Taki upiększony i "wygolony" Debian (miałem na myśli "goły" :D).

Fedora może i brzydka, ale za to jaka fajna :).

PS: Odnośnie brzydkości: moje osobiste zdanie!