piotrekxxx Napisano Październik 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2006 Witam Zainstowałem Fedore 5 Zakompilowałem jądro na najnowsze potem zaistalowałem ndiswrapper 1,8. I Teraz gry kopjuje sterowniki z d-linka (próbwałem już kilku) za każdym razem gdy wpisuje w konsole ndiswrapper -l pojawa mi się że zły sterownik co mam zrobić z tym ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roger_sanchez87 Napisano Październik 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2006 A instalujesz stery dla jakiego systemu? Próbuj z tymi pod win XP poczytaj, może okarze się pomocne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrekxxx Napisano Październik 1, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2006 A instalujesz stery dla jakiego systemu? Próbuj z tymi pod win XP poczytaj, może okarze się pomocne. Inaslowalem do XP do Me do 2000 i d*pa jak biore ndiswrapper -i airplus.inf pokazuje mi że złe sterowniki. A tak (_wogle_ → w ogóle) ORT ja te sterownii wrzucać mam do katalobu /usr/sbin ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Październik 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2006 Zakompilowałem jądro na najnowsze Po co? Wystarczyło wgrać nowsze z aktualizacji. To z kernel.org nie ma wielu opcji poprawiających bezpieczeństwo systemu. potem zaistalowałem ndiswrapper 1,8 Kolejny błąd. ndiswrapper to badziewie, którego nie powinno w ogóle się używać. http://wiki.fedorapl.org/Hardware/BinarneS...iki#ndiswrapper Masz otwarte sterowniki → http://linux-wless.passys.nl/query_part.php?brandname=D-Link Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrekxxx Napisano Październik 1, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2006 Ok a gdzie znajde ten acx100 pod jądro 2.6.17 ?? EDIT To będzie dobre http://dufo.tugraz.at/~prokop/grml-kernel/...rml.06_i386.deb ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrekxxx Napisano Październik 2, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 2, 2006 EH nie moge nic zrobić załadowałem moduł skopiowałem moduł acx.100_pci3.o do /lib/modules/2.6.17..../dernel/driver/net wziałem depmod Coś się w tle robiło i ok błąd nie wyskoczył. Potem skpiowałem sobie acx100_pci.o do home tak wziałem wpisałem insmod -f acx100_pci.o i wyskoczył błąd że nieprawidłowy format Mam złe moduły ?? czy cos bo już (_niewiem_ → nie wiem) ORT o co chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrekxxx Napisano Październik 2, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 2, 2006 Wywaliłem ndiswrapper i zaczałem od nowa rozpakowałem go, zianstalowałem, skpiowałem sterowniki do drivers w ndiswrapper. i potem po: [root@localhost ndiswrapper-1.23]# ndiswrapper -i NET8180.inf net8180 is already installed. Use -e to remove it Czyli wszystko ok sterownik zainstalowany ale gdy chce załadować moduł to: [root@localhost ndiswrapper-1.23]# modprobe ndiswrapper FATAL: Error inserting ndiswrapper (/lib/modules/2.6.17-1.2187_FC5.stk16smp/misc/ndiswrapper.ko): Invalid argument Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roger_sanchez87 Napisano Październik 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 2, 2006 Jaki masz procesor? Wygląda na to, że pobrałeś zły moduł do ndiswrappera... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrekxxx Napisano Październik 2, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 2, 2006 Jaki masz procesor? Wyglada na to, ze pobrales zly modul do ndiswrappera... Procesor 500Mhz Intel Pentium. A wiesz gdzie moge pobrac dobry i wersje jego ?? A jesli nie pójdzie przez ndiswrappera to które moduly sa pod Fedore 5 2.6.17 http://acx100.erley.org/ chodzi mi o dwa wedlug tego opiu http://www.cyberbajt.pl/cyber.php?i=raport&id=4&e=1 1. Teraz sciagamy modul skompilowany w gcc- 3.*.* (acx100_pci3.tar ) i kopiujemy do [root@router]# cp acx100_pci.o /lib/modules/2.6.17/kernel/drivers/net/ [root@router]# depmod 2 drugi to ten co sie laduje Teraz ladujemy modul acx100_pci.o [root@router]# insmod –f acx100_pci opcja –f powoduje, to iz kernel pomija wersje pod jaka modul zostal skompilowany (w tym przypadku zródla zostaly skompilowane pod Mandrake kernel 2.4.18-6mdk) O te dwa mi chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roger_sanchez87 Napisano Październik 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 2, 2006 Jak już pisałem: pobrałeś zły moduł do ndiswrappera. Pakiety znajdziesz w yumie (pamiętaj o konfiguracji z FAQ). Dla Twojego procesora powinno być bez końcówki "smp". Zainstaluj jeszcze raz ndiswrappera i spróbuj ponownie. P.S. Wiem, że gajownik poleca Ci otwarte sterowniki ale w nich Ci nie pomogę. /edit/ http://acx100.sourceforge.net/download.html - otwarte drivery http://acx100.sourceforge.net/wiki/ACX - opis instalacji otwartych driverów P.S. 2 - Twój opis jest "lekko" przestarzały... z 2003 roku, "trochę" się od tego czasu zmieniło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrekxxx Napisano Październik 2, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 2, 2006 A możesz dać mi linka do dobrego ndiswrappera ?? Patrzyłem na tą stronke ale (_niewiem_ → nie wiem) ORT który Acx jest dobry pod to jądro. A yum nei moge korzystać bo neta przecież nie mam na fedorze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roger_sanchez87 Napisano Październik 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 2, 2006 Zasada jest prosta: nowsza wersja powinna być lepsza Z podaniem lokalizacji będzie problem, bo aktualnie nie działa moja ulubiona wyszukiwarka rpm'ów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrekxxx Napisano Październik 2, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 2, 2006 udalo sie z ndiswrapperem sciagnalem wersje 1.24 sterowniki poszly od win2000 ale teraz ggy wpisuje dhclient wlan0 wskajuje pusty wiersz i potem gdy chce dodac route add deafault gw 81.219.65.129 (adres mojego DHCP) wyskauje ze siec nie dostepna . (_wogóle_ → w ogóle) ORT po wpisnaiu lspci podaje mi ze to karta jakas Teksas ACX100........Zamiast d-link dlaczego tak ?? (_wogóle_ → w ogóle) ORT gdy wpisuje dmesg nie wyskakuje mi nic o wlan0 (_niewiem_ → nie wiem) ORT dlaczego nie znaduje mi sieci a gdy daje iwlist wlan0 scan podaje mi ze No suche Device. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roger_sanchez87 Napisano Październik 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 2, 2006 Z tego co wiem, to D-Link korzysta z produktów Teksas Instruments. Sprawdź czy nie da się tego jakimś graficznym konfiguratorem (np system-config-network) zrobić, powinno pójść łatwiej niż w konsoli... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrekxxx Napisano Październik 2, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 2, 2006 Z tego co wiem, to D-Link korzysta z produktów Teksas Instruments. Sprawdź czy nie da się tego jakimś graficznym konfiguratorem (np system-config-network) zrobić, powinno pójść łatwiej niż w konsoli... A gdzie to jest ten systen config network ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi