orrik Napisano Październik 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 3, 2006 Witam Chciałem aby codziennie od poniedziałku do piątku cron wykonywał kopię określonych plików na płytkach DVDRW. Stworzyłem skrypt z zawartością : DATE=`date +%Y%m%d` \ rm -f /del/kopia*.iso \ cp -f /del/* /del/test \ /usr/bin/mkisofs -r -o /del/kopia-$DATE.iso /del/test \ /usr/bin/cdrecord -v gracetime=2 dev=/dev/hdc speed=10 -tao driveropts=burnfree blank=fast -force \ /usr/bin/cdrecord -v speed=10 dev=/dev/hdc /del/kopia-$DATE.iso -eject W cronie dodałem wpis : 47 7 * * 1,2,3,4,5 /sbin/kopia No i niestety proces dochodzi do stworzenia obrazu i pozostałe dwie komendy z końca skryptu (_wogóle_ → w ogóle) ORT nie są wykonywane. Wydaje mi się że problem może być iż cron wykonuje te polecenia z poziomu roota a nie zwykłego użytkownika. Sprawdziłem na zwykłym uzytkowniku i skrypt wykonuje się poprawnie, po zalogowaniu się na roota i próbie wykonania tego samego skryptu zawiesza się on właśnie na przedostatniej komendzie. Stąd moje pytanie czy da się zmienić w cronie aby dane komendy wykonywane były z poziomu zwykłego użytkownika a nie z poziomu roota ? Pozdrawiam Orrik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Październik 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 3, 2006 1. każdy użytkownik ma własne zadania dla crona, jeśli możesz to wywołaj crontab -e z pozimu userka 2. jeśli chcesz mieć to koniecznie wykonywane w crointabie roota, ale z prawami użytkownika to możesz zrobić tak : su - tutaj_login_userka -c 'tutaj komenda, ktora chcesz wykonac' odsyłam do man su Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orrik Napisano Październik 3, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 3, 2006 Witam No i poszło ... ale do momentu gdzie ma nagrać płytę. Niby nagrywa, nagrywarka pracuje ale płyta pozostaje pusta. Jeżeli wykonam z linii poleceń uzytkownika to działa i dane lądują na płytce. Jeżeli polecenie to wykona cron to lipa. Co jest grane ? ... /usr/bin/cdrecord -v speed=10 dev=/dev/hdc -eject /del/kopia-$DATE.iso Orrik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Październik 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 3, 2006 a jeśli wykonasz to z roota ale poleceniem su - userek -c 'komenda' to zadziała czy nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orrik Napisano Październik 4, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 4, 2006 Działa - dzięki ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi