Skocz do zawartości

Kopia Plików Z Crona Na Dvdrw

orrik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałem aby codziennie od poniedziałku do piątku cron wykonywał kopię określonych plików na płytkach DVDRW. Stworzyłem skrypt z zawartością :

DATE=`date +%Y%m%d` \

rm -f /del/kopia*.iso \

cp -f /del/* /del/test \

/usr/bin/mkisofs -r -o /del/kopia-$DATE.iso /del/test \

/usr/bin/cdrecord -v gracetime=2 dev=/dev/hdc speed=10 -tao driveropts=burnfree blank=fast -force \

/usr/bin/cdrecord -v speed=10 dev=/dev/hdc /del/kopia-$DATE.iso -eject

W cronie dodałem wpis :

47 7 * * 1,2,3,4,5 /sbin/kopia

No i niestety proces dochodzi do stworzenia obrazu i pozostałe dwie komendy z końca skryptu (_wogóle_ → w ogóle) ORT nie są wykonywane. Wydaje mi się że problem może być iż cron wykonuje te polecenia z poziomu roota a nie zwykłego użytkownika. Sprawdziłem na zwykłym uzytkowniku i skrypt wykonuje się poprawnie, po zalogowaniu się na roota i próbie wykonania tego samego skryptu zawiesza się on właśnie na przedostatniej komendzie.

Stąd moje pytanie czy da się zmienić w cronie aby dane komendy wykonywane były z poziomu zwykłego użytkownika a nie z poziomu roota ?

Pozdrawiam

Orrik

1. każdy użytkownik ma własne zadania dla crona, jeśli możesz to wywołaj crontab -e z pozimu userka

2. jeśli chcesz mieć to koniecznie wykonywane w crointabie roota, ale z prawami użytkownika to możesz zrobić tak :

su - tutaj_login_userka -c 'tutaj komenda, ktora chcesz wykonac'

odsyłam do man su

Witam

No i poszło ... ale do momentu gdzie ma nagrać płytę. Niby nagrywa, nagrywarka pracuje ale płyta pozostaje pusta. Jeżeli wykonam z linii poleceń uzytkownika to działa i dane lądują na płytce. Jeżeli polecenie to wykona cron to lipa. Co jest grane ?

...

/usr/bin/cdrecord -v speed=10 dev=/dev/hdc -eject /del/kopia-$DATE.iso

Orrik

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...