Skocz do zawartości

Wi-fi > Fc5 Jaki Sprzęt?

che

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam w okolicy dostawcę internetu w sieci wi-fi 2.4 GHz

Komp z fc5 aktualnie obsługiwany przez neostradę.

Jaki sprzęt mam kupić aby przyłączyć się do sieci radiowej?

Nie chciałbym tego robić przy pomocy karty. Raczej access pointa (albo routera(?)) - by niezależnie obsługiwał

drugiego kompa pod win XP.

Sprzedawcy sprzętu czasami wymieniając współpracujące oprogramowanie podają magiczne słowo "Linux".

Odnoszę wrażenie, że produkowane jest to wyłącznie pod windę.

Jakiego producenta wybrać? Jaki konkretnie sprzęt? Skąd ściągnąć ew. sterowniki czy oprogramowanie?

Z góry dziękuję za pomoc.

che

Hmm to czy bedzie tam jakies oprogrogramowanie dolaczone do AP to mnie to osobiscie nic nie mowi. Wiekszosc (jesli nie wszystkie) w chwili obecnej maja mozliwosc ustawienia wszystkich parametrow z pod przegladarki. Z moim AP rowniez dostalem jakas plyte, ale szczerze jeszcze nie patrzylem co tam na niej jest ;)

Biorac pod uwage, ze masz neostrade rozgladaj sie za urzadzeniem z modemem ADSL. Z kolei chcac polaczyc do tego 2 komputer to rowniez ze switchem.

Jeszcze jedna rada, polecam urzadzenie Linksys'a z jednego powodu. Firmware jest open source jak latwo sie domyslic zostal on rozbudowany do takiego poziomu, ze w niektorych przypadkach mozna zaktualizowac AP tak, aby funkcjonalnie dorownywalo urzadzeniu za kilka tys. zlotych.

• 1 month later...

Pożyczyłem apeka Ovislinka bo Linksysa trudno mi było zdobyć. Istotnie nowszy sprzęt chodzi tam pod open source co dobrze rokuje. Instalacja wi-fi na Ovislinku 5460AP bezproblemowa bo obsługuje się przez przeglądarkę, a więc żadnych sterowników poza ustawieniem adresów sieci (nie jak neo - usb). Bardzo dobre rozwiązanie - mogłem wreszcie zlikwidować kabel od neostady biegnący w poprzek przedpokoju do gniazdka tepsy. Dzięki :)