Skocz do zawartości

Problem Z Internetem

marcinmw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zainstalowalem wczoraj Fedore 5, i przyznam ze jestem naprawde pod wrazeniem(a testowalem juz gentoo, debiana, mandrake'a....).

Jednak mam pewien problem otóz po instalacji nie dziala mi siec, ustawienia sa identyczne jak pod winda(która przy okazji tez reinstalowalem, wiec ustawienia wprowadzalem od nowa). Jednak pomimo tego siec pod Fedora dalej nie chodzi, próbowalem jeszcze zmieniac ustawienia ale to tez nic nie dalo.

Zeby bylo jeszcze smieszniej, to mam w domu drugi komputer, u tego samego ISP lecz na innym IP, i z niego usilowalem sie polaczyc przez SSH do mojej nowej Fedory i... udalo sie :o . A fedora sieci dalej nie ma.

Specyfikacja:

Karta Sieciowa: 100 Mbps Realtek 8139

Firewall: Wlaczalem i wylaczalem, nic nie zmienia

Polaczenie: Jak najbardziej przewodowe, ustawienia wpisywane recznie, brak DHCP

Próby testowania: Wszystko, ping, www, ssh, zarówno przez IP jak i adresy aby wykluczyc bledy DNS, ale siec dalej sztywna.

Prosze o pomoc!

Żeby było jeszcze śmieszniej, to mam w domu drugi komputer, u tego samego ISP lecz na innym IP, i z niego usiłowałem się połączyć przez SSH do mojej nowej Fedory i... udało się :o . A fedora sieci dalej nie ma.

ISP jakoś nie zablokował Ci tego komputera z Fedorą? Skoro działa Ci sieć lokalna, to raczej by na to wyglądało. Może sprawdza pakiety po wielkości wysyłanych TTL czy jakoś podobnie...

Dla pewności podaj konfigurację tego drugiego komputera (jeśli tam jest Windows to wynik polecenia ipconfig /all) oraz tego pierwszego (pliki /etc/resolv.conf, /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 oraz wynik poleceń ifconfig oraz route).

Dla pewności podaj konfigurację tego drugiego komputera (jeśli tam jest Windows to wynik polecenia ipconfig /all) oraz tego pierwszego (pliki /etc/resolv.conf, /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 oraz wynik poleceń ifconfig oraz route).

Działa, okazało się że w pliku /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 było lekko zamieszane(tych ustawień nie dało się zmieniać pod fedorą X'ową, tzn Środowsiko > Administracja > Sieć) i edycja ręczna rozwiązała problem, fedora automatycznie nadała broadcast a był trochę inny niż się jej zdawało ;) .

Dzięki za pomoc B)