smopi Napisano Październik 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 8, 2006 Witam! Potrzebuję Waszej pomocy. Mam problem z dostępem do Internetu. Komputer jest podłączony do sieci TV kablowej, do modemu przez kartę sieciową. Adres IP pobiera automatycznie przez dhcp. Na ogół nie ma z tym kłopotu. Komputer startuje, pobiera IP i wszystko pięknie śmiga. Jednak od czasu do czasu, zwłaszcza po włączeniu komputera po dłuższej przerwie (kilka, kilkanaście godzin), komputer nie jest w stanie pozyskać adresu. Jest to ewidentnie problem z dhcp. Po kilku restartach lub wyłączeniu komputera i odczekaniu pewnego czasu, sieć startuje bez problemów. Jak już wystartuje to mogę dowolną ilość razy restartować kompa lub samą usługę “network” i IP jest przydzielane bez problemów. Do kolejnej dłuższej przerwy. System to FC5, zaktualizowany. Poniżej kilka dodatkowych informacji na temat konfiguracji sieci. Co to może być? Pomóżcie bo nie mam już pomysłów! Jeśli potrzebujecie dodatkowych informacji to napiszcie co wkleić. Pozdrawiam, Piotr /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 DEVICE=eth0 ONBOOT=yes BOOTPROTO=dhcp ifconfig (przy działającej sieci) eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:01:03:04:1D:DC inet addr:194.106.197.43 Bcast:194.106.197.255 Mask:255.255.252.0 inet6 addr: fe80::201:3ff:fe04:1ddc/64 Scope:Link UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1 RX packets:70968 errors:0 dropped:0 overruns:1 frame:0 TX packets:852 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:1000 RX bytes:5030412 (4.7 MiB) TX bytes:103210 (100.7 KiB) Interrupt:5 Base address:0xe000 lo Link encap:Local Loopback inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0 inet6 addr: ::1/128 Scope:Host UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1 RX packets:997 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:997 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:0 RX bytes:1691376 (1.6 MiB) TX bytes:1691376 (1.6 MiB) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Październik 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 9, 2006 przy następnej takiej awarii, nie wyłączać fedorki, tylko zrestartuj modem (lub wyłącz go na chwilkę) a potem spróbuj pobrać adres IP z dhcp może problem tkwi w modemie (ja tak miałem w chello, modem czasem się wieszał i objawy były podobne) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smopi Napisano Październik 9, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 9, 2006 przy nastepnej takiej awarii, nie wylaczac fedorki, tylko zrestartuj modem (lub wylacz go na chwilke) a potem spróbuj pobrac adres IP z dhcp Dziekuje za odpowiedz. Restart modemu to byla jedna z pierwszych rzeczy które zrobilem. Nie pomoglo. Kilka dni temu zostal wymieniony modem na inny ale jest dokladnie to samo. Zastanawiam sie, czy przyczyna jest nie jest konfiguracja iptables? Gdzies sie doczytalem, ze powinno sie otworzyc porty 67:68 UDP. Moze to jest przyczyna? Pewnie z moim problemem maja cos wspólnego pliki /var/lib/dhclient/*leases ?? Szczególnie chodzi mi o pola: renew 1 2006/10/9 18:50:55; rebind 2 2006/10/10 04:19:57; expire 2 2006/10/10 07:19:57 Piotr //EDIT Jeszcze jedno: gdzies znalazlem, ze przy uzywaniu DHCP nalezy zrobic: echo "1" > /proc/sys/net/ipv4/ip_dynaddr Nie wiem jak jest ten parametr skonfigurowany u mnie bo teraz jestem w prac. Pózniej to sprawdze. Moze wiecie cos wiecej o ip_dynaddr i w jakich sytuacjach i jak nalezy to ustawic? //EDIT2 Wyglada, ze sprawa rozwiazana. Chyba problemem bylo to, ze przy zamknieciu systemu (lub po prostu sieci przez ifdown eth0) nie bylo wysylane do serwera DHCPRELEASE. Co ciekawe Ubuntu robi to domyslnie - sprawdzilem na Live, a moja Fedorka nie (tcpdump czasami sie przydaje). Dodalem do ifcfg-eth0 wpis: DHCPRELEASE=Y i wyglada, ze jest OK. //EDIT3 Nie jest ok Wczoraj wlasciwie caly dzien bylo dobrze, jednak wieczorem, po któryms z rzedu restarcie kompa, siec nie wstala. Dzisiaj w niecie znalazlem, ze niektóre modemy kablowe wymagaja jeszcze dodania w ifcfg-xxx (w moim przypadku eth0) parametru: DHCP_HOSTNAME=twoja_nazwa Sprawdze czy teraz problemy z siecia znikna. Za jakis czas dam znac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smopi Napisano Październik 16, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 16, 2006 Witam! Wracam do mojego WĄTKU. Mam nadzieję, że admini mnie nie powieszą za powtórzenie tematu, ale chcę napisać ja się sprawa skończyła. Może to komuś się przyda a pewnie do starego wątku i tak już nikt nie zagląda A teraz do sedna: za problemy z DHCP odpowiedzialna była moja karta sieciowa - 3C905 zintegrowana z płytą główną. Na jakimś forum (chyba Debiana) znalazłem informację, że ktoś już miał takie problemy właśnie z tą kartą z ustawioną prędkością na 100 Mb. Przestawienie karty na 10 Mb rozwiązało problem. Jednak mi zależało na tych 100 Mb. Kupienie nowej, najprostrzej karty, ostatecznie rozwiązało problem. Od kilku dni ciesze się bezproblemowym dostępem do Internetu Mówiąc szczerze to kartę sieciową podejrzewałem jako ostatnią. Przecież net działał świetne - pod warunkiem, że komputer prawidłowo ustawił co trzeba przez DHCP. No ale tak czasami bywa... Pozdrawiam, Piotr Admini nie powieszą, chyba że wirtualnie za to moderatorzy połączą jednak wątki. Nawet jeśli temat jest stary, to przy wyszukiwaniu wskoczy jako jedna pozycja a nie dwie Rozwiązanie lepiej mieć w tym samym wątku co problem. Czytelniej i łatwiej jakby - WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Październik 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 16, 2006 Chcialbym tylko dodac, ze przyczyna takich problemow moze byc (i czesto jest) nie tylko predkosc, ale takze tryb full-duplex wymuszony lub ustawiany automatycznie na karcie. Jakis czas temu opisalem krok po kroku jak i z czym sie to jje i jak zdiagnozowac problem, wiec drugi raz nie bede pisal... Mam tylko nadzieje ze nie bylo to za czasow UNB Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi