Skocz do zawartości

[wi-fi] Iwconfig Eth0 Essid Localareanetwork

orglee

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Zainstalowałem Fedore na swoim Laptopie ( Toshiba M30 ) i mam straszne problemy z konfiguracją sieci.

Screen: Link

W pewnym momeńcie wydawało mi się że sterowniki mogą być nie zainstalowane i ściągnęłem emulator sterowników windows na linuksie ( ndiswrapper'ra ). Niestety sterowników nie mogę zaisntalować bo nie mam "kernel build files", a jako że jestem nubkiem nie wiem skąd je wziąć.

Bardzo proszę was o pomoc bo męcze się z tym już prawie 5 dni i nie tyle końca nie widać co początku.

Pozdrawiam.

Jest gdzieś opisane jak to zrobić ?

Wgrać firmware:

http://ipw2200.sourceforge.net/firmware.php

http://rpm.livna.org/fedora/5/i386/

ndiswrappera możesz sobie odpuścić, bo to badziew → http://wiki.fedorapl.org/Hardware/BinarneS...iki#ndiswrapper

Czyli jak zaktualizować kernel i kernel-devel

http://wiki.fedorapl.org/Administracja/KernelUpdate

Chodzi Ci o pakiet ipw2200-firmware? To ladnie spakowany firmware, zebys nie mial balaganu w systemie.

No tak jak na nubka przystalo nie mialem pojecia ze pliki *.fw to nieskompilowane sterowniki i ze moga one byc w postaci RPM-a gotowe do uzytku. Eh.

Jeszcze dwa pytanka. Jak skompilowac te pliki i jak sprawdzic czy sa zainstalowane sterowniki do danego urzadzenia ?

su -
rpm -ivh http://rpm.livna.org/fedora/5/i386/ipw2200-firmware-3.0-1.lvn5.noarch.rpm

Dzięki ale mi nie chodzi o instalacje tych pakietów RPM, bo użyć rpm --help to jeszcze potrafie.

Chodzi mi o to jak mam sprawdzić czy dany sterownik jest zainstalowany i jak skompilować taki sterownik z źródeł.

No tak jak na nubka przystało nie miałem pojęcia że pliki *.fw to nieskompilowane sterowniki

Po pierwsze to nie są sterowniki tylko firmware -- kod uruchamiany w samej karcie. Ich się nie kompiluje, bo nie ma do nich źródeł. Wersja w postaci RPM to tylko opaczkowana ich wersja.

Chodzi mi o to jak mam sprawdzić czy dany sterownik jest zainstalowany

Sprawdzić w konfigu jądra:

[gajownik@viper ~]$ grep -i ipw /boot/config-2.6.18-1.2798.fc6
CONFIG_IPW2100=m
CONFIG_IPW2100_MONITOR=y
# CONFIG_IPW2100_DEBUG is not set
CONFIG_IPW2200=m
CONFIG_IPW2200_MONITOR=y
CONFIG_IPW2200_RADIOTAP=y
CONFIG_IPW2200_PROMISCUOUS=y
CONFIG_IPW2200_QOS=y
# CONFIG_IPW2200_DEBUG is not set
CONFIG_USB_SERIAL_IPW=m
[gajownik@viper ~]$

[root@localhost ~]# grep -i ipw /boot/config-2.6.15-1.2054_FC5
CONFIG_IPW2100=m
CONFIG_IPW2100_MONITOR=y
# CONFIG_IPW2100_DEBUG is not set
CONFIG_IPW2200=m
# CONFIG_IPW2200_DEBUG is not set
CONFIG_IPW2200_MONITOR=y
CONFIG_USB_SERIAL_IPW=m

Zainstalowałem sterowniki z rpm-a połączając laptopa o rutera za pomocą kabla.

Udało mi się za pomocą Wi-Fi do rutera ale nie wiedzieć czemu nie mogę się podłączyć do internetu.

Kiedy pinguje ruter dostaje opowiedź ale na przykład na google już nie wejde.

Używam rutera Linksys WAG354G.

Zaraz zaktualizuje kernel i spróbuje jeszcze raz chociaż nie sądze żeby to miało coś wspólnego z nieaktualnym jądrem.

Kiedy użyłem polecenia

yum update kernel

i pozatwierdzałem wszystko co mi tam wyskoczyło linux przestał mi się uruchamiać.

Uruchamia się udev ( [ OK ] ) potem pojawia sie czarny krzyżyk jak do przesuwania okna mogłem nim poruszać za pomocą myszki ale nic pozatym. Help ?

Dlaczego nie mogę za pomocą tego polecania zaktualizować jądra systemu ?

Czy może robie coś źle ?

Zaktualizowałem firmware i właśnie ściągnełem z internetu pliki sterownika.

Przeczytałem w INSTALL że jeśli urzywam kernela 2.6.14 lub późniejszego to muszę przekompilować jądro bo w tej wersji ten sterownik jest w nim i jest on zły. Więc jak mam to zrobić zważywszy że nie jestem w stanie zaktualizować tego jądra? A może nie powinienem instalować firmwaru bo przez to mi się posypał linux po aktualizacji jądra?

Jestem świerzo po formacie i po nowej instalacji bo nie wiem jak mogłem przywrócić poprzednie jądro.

Ehh te rozsterki nuba :rolleyes:

Kiedy użyłem polecenia

yum update kernel

i pozatwierdzałem wszystko co mi tam wyskoczyło linux przestał mi się uruchamiać.

Uruchamia się udev ( [ OK ] ) potem pojawia sie czarny krzyżyk jak do przesuwania okna mogłem nim poruszać za pomocą myszki ale nic pozatym. Help ?

LOGI. Bez tego nic nie można powiedziec. Instalowałeś jakieś sterowniki do karty graficznej? Jeśli tak to w jaki sposób?

Czy może robie coś źle ?

Nie podałeś żadnych szczegółów, więc nie można odpowiedziec Ci na to pytanie. U mnie działa ;-)

Zaktualizowałem firmware i właśnie ściągnełem z internetu pliki sterownika.

Po co Ci ten sterownik? Przecież ten w jądrze Ci działa.

Przeczytałem w INSTALL że jeśli urzywam kernela 2.6.14 lub późniejszego to muszę przekompilować jądro bo w tej wersji ten sterownik jest w nim i jest on zły.

Źle przeczytałeś. Jądro musisz rekompilowac tylko wtedy, gdy sterownik jest wkompilowany na stałe. W Fedorze są one modułami, więc wystarczy nowsze wersje wrzucic do /lib/modules/$(uname -r)/extra i odpalic depmod.

A może nie powinienem instalować firmwaru bo przez to mi się posypał linux po aktualizacji jądra?

Raczej nie. Zawsze możesz wywal firmware w trybie rescue i pousuwac.

nie wiem jak mogłem przywrócić poprzednie jądro.

Jak się odpal grub wystarczyło wcisnąc strzałkę w dół i wybrac stare jądro.