da_niel Napisano Październik 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2006 no czesc czy mozliwe jest zrobienie czegos takiego, ze po restarcie wystartuje sie (jedne raz) inny system niz domyslny w grubie?? tzn chodzi mi o to, czy mozna zrobic tak zeby zaznaczyc gdzies, ze przy nastepnym starcie systemu uruchomil mi sie windows ale tylko jeden raz (lub okreslona ilosc razy)?? pozdrawiam Daniel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Październik 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2006 no czesc czy mozliwe jest zrobienie czegos takiego, ze po restarcie wystartuje sie (jedne raz) inny system niz domyslny w grubie?? tzn chodzi mi o to, czy mozna zrobic tak zeby zaznaczyc gdzies, ze przy nastepnym starcie systemu uruchomil mi sie windows ale tylko jeden raz (lub okreslona ilosc razy)?? pozdrawiam Daniel Jeżeli z pliku grub.conf usuniesz hiddenmenu albo go zahaszujesz, to będziesz mógł ręcznie wybierać, który system chcesz uruchomić. Ewentualnie, jeżeli używasz KDE i KDM, to klikając Uruchom komputer ponownie możesz wybrać, który system ma się uruchomić po restarcie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da_niel Napisano Październik 15, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2006 Jeżeli z pliku grub.conf usuniesz hiddenmenu albo go zahaszujesz, to będziesz mógł ręcznie wybierać, który system chcesz uruchomić. Ewentualnie, jeżeli używasz KDE i KDM, to klikając Uruchom komputer ponownie możesz wybrać, który system ma się uruchomić po restarcie... mnie chodzi raczej o to drugie rozwiaznie, z tym, ze pracuje w GNOME wiec chcialbym wiedziec czy jest taka mozliwosc, moze program bo nie chodzi mi o to czy moge wybierac w momencie jak pojawia sie grub. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Październik 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2006 mnie chodzi raczej o to drugie rozwiaznie, z tym, ze pracuje w GNOME wiec chcialbym wiedziec czy jest taka mozliwosc, moze program bo nie chodzi mi o to czy moge wybierac w momencie jak pojawia sie grub. Może dopisz jeszcze raz to samo do grub.conf z innymi parametrami uruchomienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da_niel Napisano Październik 16, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 16, 2006 mi nie chodzi zeby dopisywac cos w grubie bardziej mnie interesuje jaka komende wydaje KDE i KDM z postu Amosa... bo wydaje mi sie, ze tam tkwi klucz do zagadki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Październik 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 16, 2006 wszystko masz poustawiane w konfiguracji systemu, nie znam sie na KDE, ale to "komenda" pewnie poprostu edytuje jakies pliczki, sekunda googlania pokazala: pliczek: /etc/sysconfig/desktop domyslne KDE, pewnie analogicznie dla GNOME: DESKTOP="KDE" DISPLAYMANAGER="KDE" moze przyda sie jeszcze pliczek: ~/.dmrc byl gdzies w ~/ pliczek odpowiedzialny za domyslna sesje (jesli chodzi tylko o pojedynczego usera), poszukaj w necie //EDIT: ~/.xinitrc o to chodzilo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da_niel Napisano Październik 17, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 17, 2006 o to chodziło? nie wydaje mi sie nie chodzi mi o pre-wybranie menedzera okien ale o to zeby przy nastepnym uruchomieniu komputera nieuruchomil sie system domyslny na etapie gruba. ale jakis inny. i to tylko raz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Październik 17, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 17, 2006 zrób sobie skrypt, który będzie edytował konfiga gruba, manipulujesz wartościami default, hiddenmenu... na końcu reboot albo skrypt będzie podawał odpowiednie pliki konfiguracyjne, z góry ustawione, (coś w stylu grub --config-file=FILE) a po uruchomieniu systemu inny skrypt przywróci oryginalnego konfiga //ps. trochę się nauczysz pisząc te rzeczy pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da_niel Napisano Październik 17, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 17, 2006 tylko, ze to tez nie rozwiazuje mojego problemu tzn moge sobie stworzyc nowy config gruba ale pytanie czy bedzie on dzialal tylko raz czy za kazdym razem?? a manipulowanie edycja configa tez nie wiem jak do konca wykonac bo chcialbym zeby taka procedura (ze zmienionymi wartosciami, ktory system jest default) zrobila sie tylko raz... a jak przepisze grub.conf albo zmienie go na cos innego to nie wiem czy tak juz nie zostanie. no ale coz, sprobowac nie zaszkodzi najwyzej pozniej bede czytal o reinstalacji gruba [edit] o wlasnie przeczytalem 8linijke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi