wirusx Napisano Październik 17, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 17, 2006 Witam pomimo usilnych poszukiwań nie znalazłem porządnej instrukcji jak podłączyć komputer pod telewizor poprzez tv-out. nie chcę podłączać naraz monitora i TV tylko albo jedno albo drugie. mój aktualny xorg.conf # Xorg configuration created by system-config-display Section "ServerLayout" Identifier "single head configuration" Screen 0 "Screen0" 0 0 InputDevice "Mouse0" "CorePointer" InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" EndSection Section "Files" # Multiple FontPath entries are allowed (they are concatenated together) # By default, a font server independent of the X server is # used to render fonts. ModulePath "/usr/lib/xorg/modules/extensions/nvidia" ModulePath "/usr/lib/xorg/modules" FontPath "unix/:7100" EndSection Section "Module" Load "dbe" Load "extmod" Load "fbdevhw" Load "record" Load "freetype" Load "type1" Load "glx" EndSection Section "InputDevice" # Specify which keyboard LEDs can be user-controlled (eg, with xset(1)) # Option "Xleds" "1 2 3" # To disable the XKEYBOARD extension, uncomment XkbDisable. # Option "XkbDisable" # To customise the XKB settings to suit your keyboard, modify the # lines below (which are the defaults). For example, for a non-U.S. # keyboard, you will probably want to use: # Option "XkbModel" "pc102" # If you have a US Microsoft Natural keyboard, you can use: # Option "XkbModel" "microsoft" # # Then to change the language, change the Layout setting. # For example, a german layout can be obtained with: # Option "XkbLayout" "de" # or: # Option "XkbLayout" "de" # Option "XkbVariant" "nodeadkeys" # # If you'd like to switch the positions of your capslock and # control keys, use: # Option "XkbOptions" "ctrl:swapcaps" # Or if you just want both to be control, use: # Option "XkbOptions" "ctrl:nocaps" # Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Mouse0" Driver "mouse" Option "Protocol" "IMPS/2" Option "Device" "/dev/input/mice" Option "ZAxisMapping" "4 5" Option "Emulate3Buttons" "yes" EndSection Section "Monitor" ### Comment all HorizSync and VertSync values to use DDC: Identifier "Monitor0" VendorName "Monitor Vendor" ModelName "NEC MultiSync FE770" DisplaySize 330 240 ### Comment all HorizSync and VertSync values to use DDC: HorizSync 30.0 - 70.0 VertRefresh 50.0 - 120.0 ModeLine "1024x768_85.00" 94.4 1024 1088 1200 1376 768 769 772 807 -hsync +vsync Option "dpms" # 1024x768 @ 85.00 Hz (GTF) hsync: 68.60 kHz; pclk: 94.39 MHz EndSection Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "nvidia" VendorName "Videocard vendor" BoardName "nVidia Corporation NV18 [GeForce4 MX 440 AGP 8x]" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" Monitor "Monitor0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 16 Modes "800x600" "640x480" EndSubSection SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 Modes "1024x768" "800x600" "640x480" EndSubSection EndSection Section "DRI" Group 0 Mode 0666 EndSection $ rpm -qa | grep nvidia xorg-x11-drv-nvidia-1.0.8774-1.lvn5 kmod-nvidia-1.0.8774-1.2.6.17_1.2187_FC5 co zrobić aby uzyskać obraz na TV? Proszę o dokładną instrukcję gdyż jestem słaby w Linuksie -- pozdrawiam Grzegorz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamillys Napisano Październik 17, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 17, 2006 A próbowałeś (_wogóle_ → w ogóle) ORT podłączyć? Najlepiej najpierw TV i monitor, a później kombinacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wirusx Napisano Październik 17, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 17, 2006 A próbowałeś (_wogóle_ → w ogóle) ORT podłączyć? Najlepiej najpierw TV i monitor, a później kombinacje. No pewnie, jak podłączałem sam TV to nic się nie wyświetlało, jak TV i monitor - do momentu uruchomienia trybu graficznego wyświetlało się coś, ale strasznie fruwające i niewyraźne, w momencie wyświetlenia się ekranu logowania obraz na TV znikał, na monitorze cały czas wszystko normalnie. Próbowałem wtedy szukać jakiś opcji w ustawieniach grafiki i karty, ale jakby w ogóle nie widział TV:/ Podłączałem też na windows xp, tam wszystko w porządku, więc karta i kabel są sprawne. -- pozdrawiam Grzegorz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wirusx Napisano Październik 17, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 17, 2006 Po zaktualizowaniu systemu rpm -qa | grep nvidia xorg-x11-drv-nvidia-1.0.8774-1.lvn5 kmod-nvidia-1.0.8774-1.2.6.18_1.2200.fc5 i podłączeniu samego TV zaczął on wyświetlać obraz, tyle że czarno-biały. Pod windowsem wystarczyło w takiej sytuacji zmienić rodzaj wyjścia z s-video na composite video. Jak to zrobić w fedorze?? -- pozdrawiam Grzegorz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Październik 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2006 ... tyle że czarno-biały. Pod windowsem wystarczyło w takiej sytuacji zmienić rodzaj wyjścia z s-video na composite video. Jak to zrobić w fedorze??A nie wystarczy zmienic wejscia (rodzaju sygnalu na wejsciu) w telewizorze przyciskajac kilkukrotnie klawisz wyboru wejscia TV-in (czy jak by go nie nazywac...)? U mnie wystarczylo. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzabcio Napisano Październik 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2006 Jeżeli nie zależy Ci specjalnie na rozszerzonym pulpicie, polecam programik nvtv. Bez specjalnej konfiguracji Xorga, po dwóch klikach możesz cieszyć się choćby filmami w TV. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wirusx Napisano Październik 18, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2006 A nie wystarczy zmienic wejscia (rodzaju sygnalu na wejsciu) w telewizorze przyciskajac kilkukrotnie klawisz wyboru wejscia TV-in (czy jak by go nie nazywac...)? Dzięki wielkie, rzeczywiście, wystarczyło, tylko u mnie w TV Grundig ta opcja była bardziej ukryta (i, ok, funkcje specjalne, (_źrudło_ → źródło) ORT sygnału - VHS/SVHS) -- pozdrawiam Grzegorz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Październik 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2006 Dzieki wielkie, rzeczywiscie, wystarczylo, tylko u mnie w TV Grundig ... No to sie ciesze Ja od ladnych kilku lat skazany jestem na Soniaki, wiec opisalem to z mojego punktu widzenia wazne ze zaczailes o co biega... A tak na marginesie - problem okazal sie raczej z branzy RTV niz IT Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Październik 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 19, 2006 zawsze mozna na karcie wymusic podawanie obrazu w okreslonym formacie i systemie pal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi