MC' Napisano Październik 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 20, 2006 Witam, Ostatnio zainstalowałem sobie Kubuntu obok fedorki i podczas instalacji sformatowałem partycję swap fedorki jako swap kubuntu. Od tamtego czasu wchodząc na fedorę mam komunikat po Uncompresing Kernel. OK Coś w rodzaju Unable to acces resume ... file chyba i w nawiasach [LABEL=SWAP-hde5]. Więc system nie ma partycji swap. po odpaleniu swapon /dev/hde5 owszem free poazuje # free total used free shared buffers cached Mem: 385600 377724 7876 0 2120 204604 -/+ buffers/cache: 171000 214600 Swap: 393552 132 393420 że swap działa. NIe chciałbym za każdym uruchomieniem fedorki odpalać ręcznie swapa. Moje pytanie jest następujące co mogło się zmienić/popsuć podczas instalacji Kubuntu że zaistniała taka sytuacja? Wiem że mogę sobie ręcznie dodać tą komende do skryptów startowych no ale chyba to nie to się tu w końcu popsuło? Pozdr P.S. swapon -a nie działa... działa tylko komenda swapon /dev/hde5? czemu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Październik 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 20, 2006 Witam, Witam. podczas instalacji sformatowałem partycję swap fedorki jako swap kubuntu. Niepotrzebnie. Swap to swap. Moje pytanie jest następujące co mogło się zmienić/popsuć podczas instalacji Kubuntu że zaistniała taka sytuacja? Pewnie Kubuntu zakładając swapa zmieniała etykietę albo w ogóle jej nie nadała. Wystarczy teraz w konsoli wklepac: mkswap -L SWAP-hde5 /dev/hde5 Ewentualnie użyc innej etykiety i poprawic fstab. swapon -a nie działa... działa tylko komenda swapon /dev/hde5? czemu? swapon -a korzysta z wpisów z fstab. Były one nieadekwatne do obecnej sytuacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Październik 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 20, 2006 Nie chce tu podwazac tego co napisal gajownik, ale chyba wygodniejsze (moze mniej eleganckie) bedzie chyba zrezygnowanie z etykietki, a wpisac w fstabie swapa na sztywno /dev/hdxy /dev/hdxy swap defaults 0 0 Nie pamietam dokladnie, ale cos podobnego do tego bylo. Ja tak mam i sie sprawdza, dodatkowo przy zabawie dystrybucjami, które moga nadpisac labela, bedziesz mial wszystko dalej sprawne. Chyba, ze mam jakis blad w rozumowaniu :S Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Październik 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 20, 2006 ale chyba wygodniejsze (może mniej eleganckie) będzie chyba zrezygnowanie z etykietki Tu się grubo mylisz. Wystarczy zmienić sobie jakoś układ partycji lub dodać/usunąć dysk z systemu i wszystko przestaja poprawnie działać (zmieniają się nazwy plików urządzeń). Etykiety przed tym chronią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Październik 21, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 21, 2006 Bardzo dziękuję zadziałało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi