Yeron Napisano Październik 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 22, 2006 Witam Postanowiłem raz na zawsze pozbyć się win i zainstalowac fedore, prosiłbym o opinie co do mojej decyzji, czy jako osoba przesiąknięta Microsoftem poradzę sobie z nowym systemem. I bardzo prosiłbym o linki do poradników i wszystkiego co może się przydać osobie która rozpoczyna przygodę z linuksem. Dziękuje i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swiatex Napisano Październik 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 22, 2006 SZUKAJCIE A ZNAJDZIECIE!! google.pl/linux faq.fedora.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M&M Napisano Październik 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 22, 2006 http://wiki.fedorapl.org/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamillys Napisano Październik 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 22, 2006 po pierwsze: linux to nie windows. po drugie: jak masz dobry sprzęt pobaw się w wirtualne maszyny(np. vmware-player. wyśle uniwersalnego vm-a.) po trzecie: najpierw linux obok windowsa. W razie awarii nie musisz bawić się w formaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGiwer Napisano Październik 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2006 po trzecie: najpierw linux obok windowsa. W razie awarii nie musisz bawić się w formaty. Tu bym polemizował. Ja preferuję od razu skok na głęboką wodę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Październik 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2006 Witam Myślę że przesiadka (100%) na linuksa to bardzo dobry pomysł. Nie chodzi mi tu o to że win be (chociaż tak jest ). Taka decyzja niesie za sobą par problemów ale później idzie się obejść bez win. Ja już klikla lat nie mam win na dysku i żyję, nawet lepiej niż wcześniej bo nerwów tyle mnie nie kosztuje korzystanie z kompa. Co ci daje takie posuniecie : -Bezpieczniejszy komputer i większy konfort pracy -Będziesz musiał się nauczyć szukać zaminników programów windowsowych(praktycznie wszystko da sie zastąpić) -O ile nie masz egzotycznego sprzętu, wyszytko powinno działać -Przyzwyczaja do linuksa i siłą rzeczy zmusza do rozwiązywania problemów a nie reboot i ładowanie win -Okazuje się że da się obejść bez windows i to całkiem sprawnie -Ponieważ nie ma alternatywy w postaci win na innej partycji wszystko musi działąć pod linuksem i działa Pozdrawiam Gryhild Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yeron Napisano Październik 23, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2006 Witam Myślę że przesiadka (100%) na linuksa to bardzo dobry pomysł. Nie chodzi mi tu o to że win be (chociaż tak jest ). Taka decyzja niesie za sobą par problemów ale później idzie się obejść bez win. Ja już klikla lat nie mam win na dysku i żyję, nawet lepiej niż wcześniej bo nerwów tyle mnie nie kosztuje korzystanie z kompa. Co ci daje takie posuniecie : -Bezpieczniejszy komputer i większy konfort pracy -Będziesz musiał się nauczyć szukać zaminników programów windowsowych(praktycznie wszystko da sie zastąpić) -O ile nie masz egzotycznego sprzętu, wyszytko powinno działać -Przyzwyczaja do linuksa i siłą rzeczy zmusza do rozwiązywania problemów a nie reboot i ładowanie win -Okazuje się że da się obejść bez windows i to całkiem sprawnie -Ponieważ nie ma alternatywy w postaci win na innej partycji wszystko musi działąć pod linuksem i działa Pozdrawiam Gryhild Dzięki za wsparcie Mam nadzieję że sobie poradzę, ogólnie to w gry nie gram, więc chyba jeden z powodów dla którego trzeba winde odpada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razor Napisano Październik 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2006 Witam Myślę że przesiadka (100%) na linuksa to bardzo dobry pomysł. Nie chodzi mi tu o to że win be (chociaż tak jest biggrin.gif). Taka decyzja niesie za sobą par problemów ale później idzie się obejść bez win. Ja już klikla lat nie mam win na dysku i żyję, nawet lepiej niż wcześniej bo nerwów tyle mnie nie kosztuje korzystanie z kompa. Co ci daje takie posuniecie : -Bezpieczniejszy komputer i większy konfort pracy smile.gif -Będziesz musiał się nauczyć szukać zaminników programów windowsowych(praktycznie wszystko da sie zastąpić) -O ile nie masz egzotycznego sprzętu, wyszytko powinno działać -Przyzwyczaja do linuksa i siłą rzeczy zmusza do rozwiązywania problemów a nie reboot i ładowanie win -Okazuje się że da się obejść bez windows i to całkiem sprawnie smile.gif -Ponieważ nie ma alternatywy w postaci win na innej partycji wszystko musi działąć pod linuksem i działa biggrin.gif Pozdrawiam Gryhild Hehe gdyby było tak kolorowo Mnie przy windzie trzymają 2 rzeczy -pierwsza, podstawowa sterowniki do mojego odtwarzcza SONY, do przesyłania na niego muzyki jest konieczny soft, którego oczywiście nie ma na linuksa :] -druga, np w razie gdy coś zepsuję to zawsze dobrze jest mieć 2 system, chociażby nawet na chwile W grę gram tylko jedną ET, które chwała Bogu jest na linuksa , więc gdybym nie potrzebował softu do odtwarzacza to pewnie windows poszedl by na emeryture :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Październik 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2006 -druga, np w razie gdy coś zepsuję to zawsze dobrze jest mieć 2 system, chociażby nawet na chwile tongue.gif Jest kilka rozwiązań - Można mieć dwa lnuksy Jeden stabilny a drugi do zabawy, np. takie gentoo (łatwo coś zepsuć). Albo ogólnie dwa system z pod zanku pingwina(w sumie to niekoniecznie pingwin, diabełki i inne szatany też mogą być ) - Livecd, knopix, pld itd. Jest cała gama do różnych zastosowań. Co do tego odtwarzacza, to jeszcze się rozejrzy, może coś przeoczyłeś ale pewnie masz rację i nie ma sterów Ja ostatnio uruchomiłem pilot pod linuksem Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Październik 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2006 -pierwsza, podstawowa sterowniki do mojego odtwarzcza SONY, do przesyłania na niego muzyki jest konieczny soft, którego oczywiście nie ma na linuksa :] A nie chodzi Ci o odtwarzacz MTP? Jeśli to to taki, to nie widzę problemu, żeby działał pod lin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Październik 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2006 Gryhild niestety AutoCAD 2006 nie idzie przez wine... :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spyro Napisano Październik 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2006 nie tylko AutoCAD nie chodzi pod wine i właśnie to jest jeden powód dla którego czymam winde na dysku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yeron Napisano Październik 23, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2006 A jeszcze jedno mnie nurtuje Co z kartą graficzną z wyjściem TV, czy musze szukac jakiś specjalny sterownik ? czy jest jakiś program co wyśfietli mi obraz na TV? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razor Napisano Październik 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2006 A nie chodzi Ci o odtwarzacz MTP? Jeśli to to taki, to nie widzę problemu, żeby działał pod lin. Nie wiem co to jest MTP, ale ja mam NW-E407 i na 100% nie ma do niego sterów napisanych przez SONY, ale wydaje mi się, że jest możliwe napisanie programu, który specjalnie obrabiałby pliki (bo z tego co wiem chodzi tylko o zmianę nazwy, formatu itp), ale ja z programowaniem nie mam wiele wspólnego:p. Muze na odtwarzaczu zmieniam raz na miesiąc - raz w miesiącu uruchamiam winde;D da się żyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da_niel Napisano Październik 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2006 Mam ten sam problem otwarzacz tej samej serii... ale mam porblem z drukowaniem w Fedorze cos mi sie schrzanilo... nie licze na to, ze w FC6 cups bedzie obslugiwalo moja drukarke ale moze turboprint bedzie lepiej dzialal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi