MC' Napisano Październik 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2006 Witam, Przeglądałem forum i stantona i nasunęło mi się kilka pytań: 1. Czy muszę być root'em by dodawać pliki do katalogu /var/www/html? Do tej pory myślałem że wystarczy ja doda się usera do grupy apache - do czego wobec tego służy ta grupa (analogicznie chyba jest z grupą tomcat)? 2. Co mam zrobić by wyczajny userw mógł dodawać pliki w katalogu /var/www/html Dzięki za podpowiedzi i sugestie pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Październik 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2006 chmod a=rw /var/www/html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tex_ass Napisano Październik 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2006 A bardziej ogólnie: możesz albo zmienić lokalizację katalogu, żeby nie siedzieć ciągle na root-cie (np. na jakąś w katalogu domowym), albo zmienić uprawnienia na katalogu /var/www/html (tak, jak zademonstrował to uosiu), żeby mieć pełny zapis/odczyt. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Październik 24, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2006 Hmm a czy nie bezpieczniej było by zamiast dawać wszystkim userom prawa do zapisu i odczytu zmienić właściciela tego atalogu np chown user1:user1 /var/www/html . Chodzi mi o to by nie wszyscy usery mieli do tego prawa tylko ten dany jeden. Co da jak dodam usera do grupy apache Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi