Skocz do zawartości

Intel Pro/10+

Gość tonick

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problemy z instalacja tej karty, niby linuch ja widzi ale tylko gdy wpisze polecenie dmesg:

isapnp: Scanning for PnP cards...
isapnp: Card 'Intel PRO/10+ or compatible adapter'
isapnp: 1 Plug & Play card detected total

Podobno ta karta powinna chodzic na sterach eepro no ale niestety u mnie nie chodzi. Skonczyly mi sie juz pomysly, (_acha_ → aha) ORT mam juz zainstalowana jedna sieciowke wireless wl-8305 z sterami acx100. Podczas aktywacji wyswietla sie:

Nie znaleziono urządzenia eepro eth1, pomijam inicjalizację.

Przeniesione z działu Programy

gajownik

mam juz zainstalowana jedna sieciowke wireless wl-8305 z sterami acx100. Podczas  aktywacji wyswietla sie:

Nie znaleziono urządzenia eepro eth1, pomijam inicjalizację.

Nie wiem jak wygląda konfiguracja tej karty ale moja radiówka jest widziana jako ra0.

Myśle że możesz spojrzec na temat w dziale Sprzęt "Radiówka Ep 9312 na chipsecie Rt2400". To też problemowa karta.. Jeśli chcesz służe dokładnym opisem instalacji...

Może coś pomoże.. ;)

Chyba zle sie wyrazilem :P problemy sa z instalacja drugiej karty "Intel PRO/10+" (ktora nie jest karta radiowa) . Wspomnialem tylko ze mam juz zainstalowana jedna sieciowke wl-8305 i dziala bez problemu !!

Mam problemy z instalacja tej karty, niby linuch ja widzi ale tylko gdy wpisze polecenie dmesg:

isapnp: Scanning for PnP cards...
isapnp: Card 'Intel PRO/10+ or compatible adapter'
isapnp: 1 Plug & Play card detected total

Kudzu nie obsługuje poprawnie kart ISA → https://bugzilla.redhat.com/bugzilla/show_b...g.cgi?id=115885 Będziesz musiał samemu ustawić. Pokaż zawartość /etc/modprobe.conf.

alias snd-card-0 snd-cmipci
install snd-cmipci /sbin/modprobe --ignore-install snd-cmipci && /usr/sbin/alsactl restore >/dev/null 2>&1 || :
remove snd-cmipci { /usr/sbin/alsactl store >/dev/null 2>&1 || :; }; /sbin/modprobe -r --ignore-remove snd-cmipci
alias usb-controller uhci-hcd
options acx_pci use_eth_name=0 debug=0x00 firmware_dir=/lib/modules/acx100_fmwe 
alias eth0 acx_pci
options eepro use_eth_name=1 
alias eth1 eepro

dwie ostatnie linijki powstale po probie instalacji karty na sterach eepro

Z tego co przeczytalem z twojego linka byc moze ruszy po aktualizacji:

Additional Comment #15 From Michael R. Mayne  on 2004-06-22 11:47 -------

We may be seeing some progress here - I tried the latest 2.6.7 kernel

and the latest kudzu (kernel-2.6.7-1.441.i686.rpm, kernel-utils-2.4-

11.i386.rpm, kudzu-1.1.70-1.i386.rpm, kudzu-devel-1.1.70-1.i386.rpm)

last night - kudzu recognised new hardware (YMH08xx) on reboot

THX, czekam na odpowiedz. Jak bedzie dzialac wezme sie za robienie maskarady, ciekawe czy mi wyjdze hihi. (_acha_ → aha) ORT, czy dobrze zrozumialem ten komentarz ze gosciowi wykrylo karte na isa po aktualizacji kernela i kudzu ?? No i co to jest ten rawhide o ktorym mowia !?

options eepro use_eth_name=1 
alias eth1 eepro

Takie małe pytanie - sam to wpisałeś czy to kudzu ustawiło? Jeśli kudzu, to jest to błąd, który należałoby zgłosić. Kudzu wpisuje moduł, którego nie ma w jądrze :/

(_acha_ → aha) ORT, czy dobrze zrozumialem ten komentarz ze gosciowi wykrylo karte na isa po aktualizacji kernela i kudzu ??

Tak. Tylko problemem jest u Ciebie odpowiedni moduł. Być może coś zmieniło sie w jądrach 2.6... Sorry, że jeszcze nie sprawdziłem, ale nie wyrabiam się z czasem. Jeszcze innym ludziom nie poodpisywałem :wacko:

No i co to jest ten rawhide o ktorym mowia !?

Rawhide to taka bardzo testowa wersja Fedory. Lądują w niej najnowsze paczki i ludzie to testują. Po pewnym czasie cały proces się zamraża i wychodzi nowa Fedora Core (oczywiście po drodze są wersje test1, test2, itd.). Potem cały cykl zaczyna się od nowa :-)

Oczywiście paczki tam zawarte mogą nawet nie działać, więc powinny korzystać z niej tylko betatesterzy.

Jak chcesz to możesz zainstalować nowsze kudzu i sprawdzić jak to będzie chodzić → http://sunsite.mff.cuni.cz/pub/fedora/deve...86/Fedora/RPMS/ (całkiem dobry mirror). Będziesz musiał w wyniku zależności doinstalować też hal (taka nowość z FC3).

Takie małe pytanie - sam to wpisałeś czy to kudzu ustawiło?

nie to nie kudzu, powstalo to po probie dodania karty przez internet configuration wizzard :]

Sorry, że jeszcze nie sprawdziłem, ale nie wyrabiam się z czasem. Jeszcze innym ludziom nie poodpisywałem 

spoko, odpisuj jak bedziesz mial czas, z tego co zauwazylem na forum to ty najwiecej pomagasz ludzia na forum. (_sprubuje_ → spróbuję) ORT jesce cos sam pokombinowac no i napisze jak poszla sprawa z kudzu.

nie to nie kudzu, powstalo to po probie dodania karty przez internet configuration wizzard :]

To jakbyś mógł, to spróbuj najnowszej paczki system-config-network z Rawhide'a. Może to jakoś poprawnie ustawi.

(_sprubuje_ → spróbuję) ORT jesce cos sam pokombinowac no i napisze jak poszla sprawa z kudzu.

Jeszcze możesz sprawdzić czy nie ruszy przypadkiem z modułem eepro100?

Jeszcze możesz sprawdzić czy nie ruszy przypadkiem z modułem eepro100?

juz wczesniej sprawdzalem eepro100 i e100 ale tez nie dzialalo, podawalem nawet IRQ i IO spisane z ustawien windy wszystko na nic

co do instalacji kudzu to sciagnolem sobie odpowiednie paczki z mirrora, wszystko by bylo dobrze gdyby nie ten hal, potrzebuje on

dbus = 0.22 jest wymagany przez hal-0.2.97.cvs20040819-1
       dbus-glib = 0.22 jest wymagany przez hal-0.2.97.cvs20040819-1
       udev jest wymagany przez hal-0.2.97.cvs20040819-1

no wiec sciagam dbus0.22 i wpisuje rpm -Uhv dbus....rpm i mi wypisuje ze dbus w wersji 0.20 jest wymagany przez jakies inne zainstalowane pakiety (Uhv to chyba upgrade). Probowalem dodac tego mirrora do restozytoriow apt zeby od razu scaignelo mi co potrzeba i zainstalowalo no ale tam nie ma pakagelist. Czy mozna w jakis prosty sposob to obejsc ??

To jakbyś mógł, to spróbuj najnowszej paczki system-config-network z Rawhide'a. Może to jakoś poprawnie ustawi.

Jest jakies respozytoriu mirror do Rawhide'a ?? Googlujac znalazlem pare adresow z rawhidem no ale na zadnym nie bylo akurat tej paczki raz byla ale uszkodzona sciagnolem sobie synaptic-iem system-config-network-1.3.17.0 zrobie reboota i postaram sie znowu cos pokombinowac.

no wiec sciagam dbus0.22 i wpisuje rpm -Uhv dbus....rpm i mi wypisuje ze dbus w wersji 0.20 jest wymagany przez jakies inne zainstalowane pakiety (Uhv to chyba upgrade).

A to pech, bo ta mała aktualizacja wymieni Ci pól systemu :mellow:

Probowalem dodac tego mirrora do restozytoriow apt zeby od razu scaignelo mi co potrzeba i zainstalowalo no ale tam nie ma pakagelist. Czy mozna w jakis prosty sposob to obejsc ??

Tak sie składa, że Rawhide dostepny jest tylko przez yum. Do /etc/yum.conf dopisz:

[development]
name=Fedora Core $releasever - Development Tree
baseurl=http://sunsite.mff.cuni.cz/pub/fedora/development/i386/

Z Rawhidem jest jednak taki mały problem, że często wiele rzeczy w nim nie działa, ale zabawa przy rozwiązywaniu problemów jest przednia ;-) Ja się w ten sposób bardzo dużo nauczyłem, a przy okazji miałem zainstalowane najnowsze oprogramowanie. Pewnie koło FC3test2 też się na niego przerzucę :rolleyes:

Z Rawhidem jest jednak taki mały problem, że często wiele rzeczy w nim nie działa, ale zabawa przy rozwiązywaniu problemów jest przednia ;-) Ja się w ten sposób bardzo dużo nauczyłem

Nooo to zaczne od podstaw tak jak mistrz :P

a przy okazji miałem zainstalowane najnowsze oprogramowanie.

Też dobry argument

Pewnie koło FC3test2 też się na niego przerzucę

To dobrze przynajmniej ktos mi pomoze :D

Pomalu szykuje sie do instalacji tego wszystkiego, narazie trzeba zrobic troche miejsca na dysku bo wolnego na partycji FC2 zostalo mi tylko 95mb chcialbym usunac coniektore pakiety tylko nie wiem ktore mozna, ale o tym juz w innym watku: http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...=ST&f=13&t=1230

Tak właściwie aktualizowanie się do Rawhide jest niepotrzebne. Mi bez problemu zainstalowało się to:

cups-1.1.21-1.rc1.9.i386.rpm
cups-devel-1.1.21-1.rc1.9.i386.rpm
cups-libs-1.1.21-1.rc1.9.i386.rpm
dbus-0.22-4.i386.rpm
dbus-devel-0.22-4.i386.rpm
dbus-glib-0.22-4.i386.rpm
desktop-printing-0.9.5-3.i386.rpm
hal-0.2.97.cvs20040823-1.i386.rpm
kudzu-1.1.79-1.i386.rpm
libselinux-1.16.1-1.i386.rpm
libselinux-devel-1.16.1-1.i386.rpm
udev-030-7.i386.rpm

Być może będziesz tylko potrzebował doinstalować http://sunsite.mff.cuni.cz/pub/fedora/2/i3....4.0-1.i386.rpm

Tak samo poszło bez problemu z system-config-network-1.3.17-2.noarch.rpm i system-config-network-tui-1.3.17-2.noarch.rpm. Wrzuć to do jednego katalogu i zainstaluj.

Ciekawe czy mi teraz po instalacji tych pakietów wstanie ponownie system :lol:

(...)Mi bez problemu zainstalowalo sie (...)

a ja mialem troche problemow z tym yum-em na poczatku nie chcialo mi chodzic to respozytorium w development. Niby przed innymi adresami wstawilem # ale cos nie chodzilo caly czas szukalo albo base albo updates-released. Dopiero dzisiaj doszedlem do tego ze przed [developnent] posiadalem # :P szybko wiec to usunolem dodalem to przed [base] i [updates-released] no i oczywiscie bez problemu wlaczylo sie odpowiednie respozytorium. Mam tylko maly problem z necikiem, developer sie obija i samo sciaganie listy plikow trchwa juz ponad godzinke .... a konca nie widac. Jak tylko bede mogl zainstaluje te pakieciki i poinformuje o wynikach

PS:

gajownik  Napisane dnia: 25.08.2004 - 12:45

widze ze system ruszyl :D