Skocz do zawartości

[fc6] Problem Z Od

edas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

wlasnie pisze spod FC6 wink.gif mam takie dwa problemy:

1. bardzo mnie denerwuje - nie moge ustawic sobie odswierzania na tej rozdzielczosci 1280x1024 na 85Hz chociaz w tym graficznym konfiguratorze jest napisane 85H

z ale czuc w oczach ze to nie to, pozatym jak odpale menu monitorowe to mi pokazuje ze jest 60hz. W kreatorze ustawilem sobie moj monitor (ADI microscan 5g) ale nic to nie dalo ;( Jak to zmienic/napraci ? (np tego posta pisze w vim'ie bo mnie oczy bola od bialosci firefox'a)

2. wykrulo mi tylko jedna karte sieciowa, ta ktora mam wsadzona do PCI (lacze sie niz z netem). Druga karta wbudowana to karta realteka na plycie glownej(plyta to Asus P5B z chipem Intel 965). What to do now?

// cholera znowu wcisnolem alt+s i zamiast siii mi sie zrobilo wysylanie postu

hmm nie wiem czy to o to chodzio ale dodaem w sekcji "Monitor" cos takiego

Modeline "1280x1024_75.00" 138.54 1280 1368 1504 1728 1024 1025 1028 1069 -HSync +Vsync

potem jeszcze w sekcji Screen

Modes "1280x1024_75.00" "1280x1024" "1280x960" "1280x800" "1152x864" "1152x768" "1024x768" "800x600" "640x480"

dopisalem to pierwsze 1280

zrestartowalem kompa i nadal mam 60hz ?

btw shit znowu wcisnolem alt c i znowu sie wyslalo za wczesnie

(II) VESA(0)

czemu uzywasz sterownika vesa zamiast radeona albo nawet fglrx ?

pokaz jeszcze xorg.conf. Jesli dobrze wnioskuje z ta vesa, to zmien w sekcji "Device" driver z "vesa" na "radeon", reboot i zobacz wtedy jak bedzie.

stad tez zapewne masz to

(EE) AIGLX: Screen 0 is not DRI capable

hmm dlatego ze radeon o ile sie nie myle jest do radków od 8500(czy starszy) do x800 a ja mam x1300 czyli nowsza. Nawet na stronie ati sa dwie "wersje" sterów - wersje ponizej 9500, i dla 9500 w zwyz

pozatym ustawialem radeonem to jak w kreatorze wbralem go to X'y niechcialy wstac(niezapodam teraz loga bo spod wingrozy pisze, przynajmniej mnie oczy nie bola)

a co do fglrx - próbowalem zainstalowac stery ze strony ati, instalator przeszedl cacy, odpalilem aticonfig --initial, zrobil sie config, dalem ctrl+alt+kasownik no i X'y nie wstaly ;( bylo napisane ze nie moze zaladowac pliku fglrx.so, sprawdzilem czy jest i byl w podanym katalogu wiec nie wiem ocb

hmm moze jeszcze dzis podam loga jak spod TC sobie na linuksowy dysk wejde(albo wlacze jeszcze linuksa)

a co do fglrx - próbowalem zainstalowac stery ze strony ati, instalator przeszedl cacy, odpalilem aticonfig --initial, zrobil sie config, dalem ctrl+alt+kasownik no i X'y nie wstaly ;( bylo napisane ze nie moze zaladowac pliku fglrx.so, sprawdzilem czy jest i byl w podanym katalogu wiec nie wiem ocb

Bym apelowal do moderatorów by w jakiejs sekcji przypieli watek, albo przynajmniej link do wiki z artykulem Gajownikaze, o tym ze sie nie instaluje sterowników kart graficznych ze stron producentów. Który to juz dzis post z tym?

hmm ale tu jest pytanie - czy ten kmod-fglrx obsluguje radka x1300 ?

pozatym nie sprawdzalem go jeszcze bo podobno sa jakies problemy z yum'em ;)

ale zaraz odpale i spróbuje to zainstalowac ;)

hmm dodalem livne wedlug sposobu stad http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=9893

i jak daje yum install kmod-fglrx-smp

to daje mi

No Match for argument: kmod-fglrx-smp

Nothing to do

hmm tak spojrzalem do tego repo i widze ze pakiet nie "smp" jest wiec czekac na smp czy jechac z tym nie smp ?

dobra nie moge na monitor patrzec, zainstaluje ten nie smp, najwyzej potem sie bede martwic

tzw EUREKA DZIALA !! ;) thx guys !

tylko tera jest taki problem jak odpala glxgears

fgl_glxgears: error while loading shared libraries: /usr/lib/fglrx/libGL.so.1: cannot restore segment prot after reloc: Permission denied

problem z SElinux ?

taki sam blad mam jak próbuje odpalic panel konfiguracyjny od ati

i jak daje yum install kmod-fglrx-smp

to daje mi

No Match for argument: kmod-fglrx-smp

Nothing to do

teraz nie ma juz kerneli smp, jest jeden wspólny, który automatycznie wykrywa i ustawia odpowiednie bity.

tylko tera jest taki problem jak odpala glxgears

fgl_glxgears: error while loading shared libraries: /usr/lib/fglrx/libGL.so.1: cannot restore segment prot after reloc: Permission denied

problem z SElinux ?

owszem, problem z selinux. popatrz na http://forum.fedora.pl/Cannot-Restore-Segm...loc-t10030.html

heh niby wszystko jest ok ale w glxgears mam tak nędzną wydjaność że chyba nie jest ok

Coś takiego z outputu dostaję

# glxgears

Xlib: extension "XFree86-DRI" missing on display ":0.0".

877 frames in 5.4 seconds = 161.673 FPS

840 frames in 5.5 seconds = 153.268 FPS

812 frames in 5.4 seconds = 149.963 FPS

808 frames in 5.5 seconds = 146.682 FPS

840 frames in 5.5 seconds = 152.245 FPS

jak próbuję odpalić fgl_glxgears to dostaję takie cuś

# fgl_glxgears

Using GLX_SGIX_pbuffer

Xlib: extension "XFree86-DRI" missing on display ":0.0".

X Error of failed request: BadMatch (invalid parameter attributes)

Major opcode of failed request: 128 (GLX)

Minor opcode of failed request: 5 (X_GLXMakeCurrent)

Serial number of failed request: 29

Current serial number in output stream: 29

hmm chyba najważniesza to jest linijka ta Xlib: extension "XFree86-DRI" missing on display ":0.0". ?

// wrzucam jeszcze to co mi zarzuca glxinfo tutaj (chyba niepokojące jest to że używa Mesy?)

a to log z fglrxinfo KLIK (hmm też jest tutaj ta Mesa - chyba nie tak ma byc?)

Section "Extensions"

Option Composite "Disable"

EndSession

dopisz/zmien to an koncu xorga i wtedy rebootnij. Ewentualnie jesli zalezy ci na bajerkach graficznych i koniecznie composite chcesz miec wlaczony composite, to spróbuj dodac do sekcji "Device"

Option "AllowGLXwithcomposite" "true" i wtedy zostaw Composite "Enable", ale nie mam pewnosci czy to bedzie dzialalo z fglrx.

hmm a czy jak ustawię tego composit'a w "Disable" to czy będę móc zainstalować i dobrze używać(tzn że będzie działać cacy) XGL'a i Compiz'a (heh tzn nie wiem czy te pojęcia to oddzielne czy równoważne są, w każdym razie chodzi mi o pulpit 3d ;P)?

narazie piszę ze szkoły, dlatego dopiero jak wrócę powiem czy jest szybciej