edas Napisano Październik 26, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2006 hmm wyglada to tak jak wrzucam na koncu pliku Section "Extensions" Option Composite "Disable" EndSession to X'y (_wogóle_ → w ogóle) ORT nie wstaja. Log tutaj - LOG2 jak dam w sekcji device Option "AllowGLXwithcomposite" "true" (i nie bedzie tego section "extensions ....) to X'y wstaja ale oprócz spadku ilosci FPS'ów w glxgears to nic innego nie zauwazylem (mój plik xorg.conf wyglada tak klik ) btw nie wiem czy to przydatne ale jak mam np. dymek od updatera to nie robi sie ladny cien tylko biale jest (link do zrzutu) albo jak np. minimalizuje jakies okno do paska, to nie wiem czy tak powinno byc, ale jakby ten "spadajacy w dól" "rysunek okna" jest czarny, tzn to jest czarny kwadrat, chyba powinno byc co najmniej jakies kolorowe, jakas miniaturka (nie udalo mi sie zlapac tego momentu zrzutem ekranowym) i jeszcze dodam ze w menu System->Preferencje mam cos takiego jak Desktop Effects (chyba jakies efekty 3d) - mam to teraz wylaczone, jak daje Enable to sie poladuje chwile i pojawia sie (link) // hmm tak sobie mysle czy by nie zrobic formata i jeszcze raz nie zainstalowac FC6 póki nie mam jakis specjalnie spersonalizowanych ustawien i nie trzymam waznych plików ... jestem po formacie, i swierzej instalce kmod-fglrx, nadal nie mam tych "podswietlen" i czarny kwadrat jest przy zrzucaniu okna do paska so what to do now? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edas Napisano Październik 26, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2006 hmm połowa sukcesu osiągnięta, odinstalowałem kmod-fglrx i zainstalowałem stery według tego http://www.phoronix.com/redblog/?p=blog&i=NTU1MA jak odpalam fgl_glxgears to wreszcie mam ponad 1000fps'ów ;D jedyne co nie bangla to efekty 3d, jak próbuję odpalić Desktop Effects to nie idzie, tak samo znowu mam czary kwadrat zamiast jakiejś miniaturki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Październik 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2006 # Xorg configuration created by system-config-display Section "ServerLayout" Identifier "single head configuration" Screen 0 "aticonfig-Screen[0]" 0 0 InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" EndSection Section "Files" EndSection Section "Module" Load "dbe" Load "extmod" Load "glx" Load "drm" Load "dri" Load "type1" Load "freetype" Load "fbdevhw" Load "record" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "us" EndSection Section "Monitor" ### Comment all HorizSync and VertSync values to use DDC: Identifier "Monitor0" ModelName "ADI MicroScan 5G" HorizSync 30.0 - 95.0 VertRefresh 50.0 - 120.0 Option "dpms" EndSection Section "Monitor" Identifier "aticonfig-Monitor[0]" Option "VendorName" "ATI Proprietary Driver" Option "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor" Option "DPMS" "true" EndSection Section "Device" Identifier "aticonfig-Device[0]" Driver "fglrx" Option "AllowGLXwithcomposite" "true" Option "AddARGBGLXVisuals" "true" EndSection Section "Screen" Identifier "aticonfig-Screen[0]" Device "aticonfig-Device[0]" Monitor "aticonfig-Monitor[0]" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 Modes "1280x1024" "1280x1024" "1280x960" "1280x960" "1280x800" "1280x800" "1152x864" "1152x864" "1152x768" "1152x768" "1024x768" "1024x768" "800x600" "800x600" "640x480" "640x480" EndSubSection EndSection Section "DRI" Group 0 Mode 0666 EndSection Section "Extensions" Option "Composite" "Enable" EndSession spróbuj z takim xorg.conf czy cos normalniej ruszy (ale nie wiem czy fglrx bedzie wspólpracowal z composite) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edas Napisano Październik 26, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2006 X'y nie wstaly, mój dzialajacy konfig wyglada obecnie tak http://edas.xorg.pl/otak 3d nadal nie ma ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Październik 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2006 pokaż /var/log/Xorg.0.log i wywal Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "vesa" EndSection z xorg.conf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edas Napisano Październik 27, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2006 wywalilem, dziala ale 3d nie ma nadal ;( a log tuz po spróbowaniu twego konfigu (bo jeszcze raz wrzucilem) http://edas.xorg.pl/logX btw. Wielkie Dzieki za to ze jeszcze mi pomagasz edit zuwazylem ze mam przeswitujace menu prawego klawisza ;P ale minimalizacja to nadal czarny kwadrat ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Październik 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2006 jeju jakie byki sadze :/ Parse error on line 74 of section Extensions in file /etc/X11/xorg.conf "EndSession" is not a valid keyword in this section. (EE) Problem parsing the config file (EE) Error parsing the config file oczywiscie na koncu xorg.conf powinno byc EndSection zamiast EndSession, sorki za wprowadzenie w blad Section "Extensions" Option "Composite" "Enable" EndSection jesli i to nie zadziala, to ustaw "composite" "enable" na "disable", nie wiem jak teraz, ale wczesniej composite powodowalo wywalanie DRI (direct rendering) przez co nie dzialala akceleracja 3D. (chociaz z dodatkowymi opcjami w sekcji devices nei powinno to sie chyba dziac). I oczywiscie daj kolejnego loga, zobaczymy na czym utknie dalej :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edas Napisano Październik 27, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2006 wrzuciłem twojego konfiga, już poprawionego no i jest już prawie jak ma być tzn już przy zjeżdżaniu nie ma czarnego boksu, jest takie anime jakby; przy przenoszeniu myszką też jest już dobrze; powiedz gdzie jeszcze można efekty zuważyć to powiem czy są jedyne trzy minusy to : próbuję odpalić fgl_glxgears to wyrzuca mi Using GLX_SGIX_pbuffer Xlib: extension "XFree86-DRI" missing on display ":0.0". X Error of failed request: BadMatch (invalid parameter attributes) Major opcode of failed request: 143 (GLX) Minor opcode of failed request: 5 (X_GLXMakeCurrent) Serial number of failed request: 30 Current serial number in output stream: 30 [\quote] a drugi minus to jak odpalę glxgears zwykłe to znowy mam w okolicach 160fps'ów a trzeci to jest że nadal nie mogę uruchomić Desktop Effects; oto log tuż po próbie nieudanej odpalenia Desktop Effects - http://edas.xorg.pl/logX2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Październik 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2006 (II) fglrx(0): Composite extension enabled, disabling direct rendering (WW) fglrx(0): *********************************************** (WW) fglrx(0): * DRI initialization failed! * (WW) fglrx(0): * (maybe driver kernel module missing or bad) * (WW) fglrx(0): * 2D acceleraton available (MMIO) * (WW) fglrx(0): * no 3D acceleration available * (WW) fglrx(0): ********************************************* * /.../ (EE) AIGLX: Screen 0 is not DRI capable wyłącz composite ("Composite" "disable"), tak jak napisałem - wywala ci DRI, stąd nie masz akceleracji 3D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edas Napisano Październik 27, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2006 wylaczylem, zrestartowalem X'y i próbuje odpalic Desktop Effects i z logu wyczytalem takie cos (EE) AIGLX error: dlsym for __driCreateNewScreen_20050727 failed (/usr/lib/dri/fglrx_dri.so: undefined symbol: __driCreateNewScreen_20050727) (EE) AIGLX: reverting to software rendering czyzby sterownik byl do d. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Październik 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2006 poszukaj na googlach, może znajdziesz tam rozwiązanie tego problemu, bo ja muszę lecieć już. powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edas Napisano Październik 27, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2006 Actually, AIGLX doesn't work with the proprietary (fglrx) drivers from ATI. In order to use AIGLX you must use the open source drivers. If you want to use the proprietary drivers you must install/setup XGL on your system. hmm chyba to zdanie mówi ocb - albo stery otwarte albo XGL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Październik 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2006 AIGLX do 3d wymaga composite - pisalem w poradniku w srodowiskach graficznych. wiec chyba jestes miedzy mlotem a kowadlem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edas Napisano Październik 27, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2006 hmm chyba zainstaluję XGL'a i mam pytanie - czy uda mi się to zrobić bez odinstalowania AIGLX'a ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi