Satori Napisano Październik 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 25, 2006 Witam dzis przy probie zainstalowanie czego kolwiek przy pomocy (_yum'a_ → yuma) ORT dostaje Cannot find a valid baseurl for repo: updates Error: Cannot find a valid baseurl for repo: updates jakies pomysly? z gory dzieki S. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siekiera Napisano Październik 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 25, 2006 Odkomentuj baseurl w plikach z /etc/yum.repos.d/ czyli z core extras i updates. Zdrówko! Taka mała imresja u mnie dziś ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Satori Napisano Październik 25, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 25, 2006 dzieki bardzo za szybka odpowiedz jakis pomsyl dlaczego byly wylaczone (enable=0) lub zahaszowane? nie przypominam sobie zebym to ja robil S. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siekiera Napisano Październik 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2006 Ja miałem reposity z faq. Może tam były? Ale też nie wydaje mnie się. Podejrzane jest, że po ukazaniu się FC6 pojawiały się takie błędy. Zmiany by compat z yum v.3?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Październik 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2006 najdziwniejsze to jest to że ja mam wszystkie repo na mirrorach a nie baseurlach i nie miałem żadnych problemów jeszcze z yumem od wydania fedory. A korzystam dosyć często z niego Pokażcie w ogóle jaką mieliście linijkę do mirrorlisty w *.repo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Październik 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2006 ...jakis pomsyl dlaczego byly wylaczone (enable=0) lub zahaszowane? nie przypominam sobie zebym to ja robil...A przypadkiem nie wlaczyles na stale repozytoriow testing/devel (enable=1)? Powinny byc domyslnie wylaczone, chyba, ze lubisz sporty ekstremalne Co do zahaszowanych baseurl - to jest wlasnie domyslne ustawienie, yum ma korzystac z mirrorow, coby nie obciazac serwera centralnego. No i na koniec - yum smigal mi pieknie, w chwili wydania FC6 przestal sie laczyc z mirrorami - ciagle bledy, po odhaszowaniu baseurl chodzi jak trzeba ale w najblizszej przyszlosci trzeba bedzie go przestawic z powrotem na mirrory - to ustawienie jest lepsze.... a przynajmniej zalecane Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Październik 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2006 z tego co zauważyłem to większość z was ma jakieś lipne wpisy z mirrorlist, być może to jest przyczyną problemów. Zmieńcie je na mirrorlist=http://mirrors.fedoraproject.org/mirrorlist?repo=core-$releasever&arch=$basearch mirrorlist=http://mirrors.fedoraproject.org/mirrorlist?repo=extras-$releasever&arch=$basearch mirrorlist=http://mirrors.fedoraproject.org/mirrorlist?repo=updates-released-fc$releasever&arch=$basearch w odpowiednich plikach *.repo i zobaczcie czy wtedy będzie śmigało. u mnie jest wsio ok od samego początku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi