Skocz do zawartości

Psikus Podczas Logowania

bun_cyk_cyk

Rekomendowane odpowiedzi

Zainstaslowalem FC6(i386), wszystko ladnie poszlo, pierwsze uruchomienie i jakas konfiguracja(SElinuxa wylaczylem) i ekran troche przesuniety w lewo. Po tej konfiguracji restart a potem po uruchomieniu wyswietla sie ekran z paskiem ladowania i tez ekran przesuniety. Po zaladowaniu przechodzi do logowania(gdm) i tu jest ten psikus, bo wlasnie tam nie przechodzi, zamiast ekranu logowania pojawia sie albo biale albo czarne albo w paski tlo(po kazdym restracie jakos inaczej :) ) i czasem jest myszka czasem nie. Myszka chodzi nomrlanie(o ile sie pojawi) wiec sie komuter nie zacial, do konsoli przjesc nie moge(ctrl+alt+F1 nie dziala). Jak mi sie wyswietla ladowanie to moge przejsc do konsoli ale jak ma wejsc do logowania to ekran sie wylacza. Uruchomilem z rescue, zrobilem updatea i zainstalowalem kernela(teraz mam dwa, róznia sie tym ze jeden na koncu nazyw ma FC6xen a drugi porpsotu FC6). Usnunolem gdm i nadal to samo. Mam Pentium D 2.8, 1 giga ramu, radeona 9600pro. Any idea ?

UPDATE

Zapomnialem dodac ze FC5 mi smiagala bez problemów, mialem formatowanie, zminielem procesor i plyte glówna(teraz mam asrocka 775V88 LGA), zainstalowalem FC6 i dalej juz wiecie.

UPDATE #2

Pliki xorg.conf(/etc/X11/) i Xorg.0.log(/var/log/)

http://naturamed.home.pl/fedoraproblem.rar

UPDATE #3

Po kilku radach:

Wygenrowalem nowy xorg.conf(TU do zasania) poprzez : X -configure

zastapilem stary plik nowym. Potem system-config-display i ekran robi sie czarny....wylacza sie, a po chwili lata mi blad monitora(gwygenrowany przez niego, taki jak sie go odlaczy od komutera) "Sync. Out of range" ale odswierzanie mam ustatione takie jak w dokumntacji monitora(samsung SyncMaster 755 dfx). Ten komunikat o odswierzaniu pojawil mi sie tylko raz, bo przewaznie po wylaczeniu monitora to juz sie nic nie dzieje.

Po załadowaniu przechodzi do logowania(gdm) i tu jest ten psikus, bo właśnie tam nie przechodzi, zamiast ekranu logowania pojawia sie albo białe albo czarne albo w paski tło(po każdym restracie jakoś inaczej :)

Usunięcie rhgb pomaga?

Tylko nie rar...

"Sync. Out of range" ale odświerzanie mam ustatione takie jak w dokumntacji monitora(samsung SyncMaster 755 dfx).

Może nie masz w sekcji Screen ustawionego monitora i X-y same probują wybrać ustawienia?

Usunięcie rhgb pomaga?

Nie pomyślałem o rhgb. Jutro powiem mu co ma zrobić. :)

[update]

Usunięcie rhgb nie robi żadnej różnicy.

Tylko nie rar...

Już mu o tym powiedziałem. :)

Niestety on szarym, przeciętnym windowsowcem jest i musi się jeszcze wiele nauczyć. :-)

Może nie masz w sekcji Screen ustawionego monitora i X-y same probują wybrać ustawienia?

On mówił, że X-y dobrze ustawiły mu częstotliwości odświerzania, ale ja mu nie wierze.. Jutro rano pójde do niego i sam sprawdzę.

Z przymusu musiałem dzisiaj zainstalować FC5 i poszło bez problemu. Problem narodził się gdy musiałem zamontować nfts, zainstalowałem yumem kmod-ntfs ale żeby to działalo to zasał mi jeszcze kernela nowego, po restarcie uruchomiłem z nowym jądrem no i mam to samo co pisałem wcześniej.

Usunięcie rhgb nic nie dało.

Przy robieniu X -configure na koniec wyskakuje mi:

(WW)Radeon: no matching device section for instance (BusId PCI:1:0:1) found

(**) Radeon(0): radeonpreinit

Ja mam takie pytanie, ktos cos z generatorem xorg.conf w Fedorze 6 zrobil? Bo juz chyba w trzecim poscie widze ze ten plik zawiera tylko 4 sekcje a wsród nich brak sekcji "Monitor", a z tego co czytalem to jest ona niezbedna. A potem Xorg.0.log mozna poczytac:

(WW) No monitor specified for screen "Screen0".

(WW) The core pointer device wasn't specified explicitly in the layout.

Using the default mouse configuration.

(WW) No FontPath specified. Using compiled-in default.

u mnie na FC5 samo utworzylo jeszcze sekcje "Monitor" "Files" "Module" i drugi "InputDevice" dla myszy i w logu Xorg zadnych bledów nie widac, no poza tymi zwiazanymi z bledami w sterowniku.

Ja mam takie pytanie, ktoś coś z generatorem xorg.conf w Fedorze 6 zrobił? Bo już chyba w trzecim poście widzę że ten plik zawiera tylko 4 sekcje a wśród nich brak sekcji "Monitor", a z tego co czytałem to jest ona niezbędna.

To jeszcze nie tragedia, bo można uzupełnić.

W tym wątku najwyraźniej jest problem z jądrem. :-/

Trzeba czekać, aż to poprawią i Linux będzie gotowy do zakutalizowania. ;-)

Witam!

Miałem podobny problem. Po instalacji zarówno podczas logowania jak i po zalogowaniu ekran mi się przesuwał tak jakby był za duży (w górę i w dół). Sprawdziłem rozdzielczość i była OK. Kiedy wszedłem do menu Ekran przy opcji monitor było: nieznany. Więc ręcznie wybrałem typ mojego monitora i problem znikł (do wyboru są CRT lub LCD). Może to pomoże :-)

Pozdrawiam