BeeR HunteR Napisano Październik 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2006 ja też mam maly problem, kiedy powinien już pojawić się ekran logowania wywala mnie do trybu tekstowego. próbuje startx no i wyświetla mi że serwer x już chodzi. wpisuje telinit 3 , telinit 5 i dopiero wtedy moge logować sie w trybie graficznym. dlaczego tak sie dzieje? w fc5 nie było tego problemu.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Październik 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2006 ja też mam maly problem http://forum.fedora.pl/Regulamin-Forum-Fed...ject-t1058.html Inny problem -- nowy wątek. Robisz tylko bagan na forum i następne osoby mają problemy ze znalezieniem czegoś interesującego. kiedy powinien już pojawić się ekran logowania wywala mnie do trybu tekstowego. Było o tym mnóstwo postów na forum. Wyedytuj /etc/inittab i zmień: id:3:initdefault: na id:5:initdefault: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziemian_rec Napisano Październik 28, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2006 dzięki może w przyszłości się przyda ja poszedłem na piechote ( fc5 + update fc6 ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BeeR HunteR Napisano Październik 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2006 bardzo przepraszam za łamanie regulaminu, problem wydawał mi sie dość podobny wiec pisałem tutaj... ps. mam wpisane id:5:initdefault: w inittab i nadal jest tak samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Październik 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2006 mam wpisane id:5:initdefault: w inittab i nadal jest tak samo. Źle doczytałem pierwszego posta. Co masz w logach X serwera w momencie jak Cię przerzuca na konsolę? Usunięcie rhgb pomaga? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BeeR HunteR Napisano Październik 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2006 w logach nie ma żadnego błędu, natomiast kiedy juz zaloguje sie jako root w trybie tekstowym i wklepie startx to ukazuje mi sie komunikat że serwerx juz działa o.O Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Październik 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2006 Spróbuj poszukać tego serwera (prawy alt i strzałka w prawo albo alt+ctrl+F1, itd.) Coś mi się wydaje, że to będzie poprawione w nowej wersji rhgb → http://cvs.fedora.redhat.com/viewcvs/rpms/....60&r2=1.61 (jeszcze nie ma w repozytoriach). Albo usuń pakiet albo poczekaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ewido Napisano Listopad 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2006 Miałem dokładnie ten sam problem co Ty i właśnie przed chwilą go rozwiązałem. Uruchomiłem płytkę ratunkową, podmontowałem system poleceniem "chroot /mnt/sysimage", a następnie zmieniłem w pliku "etc/inittab" wartość parametru id z 5 na 3 (tzw. runlevel). Po ponownym uruchomieniu systemu (tym razem bez płytki ratunkowej) zalogowałem się w trybie tekstowym na konto roota i uruchomiłem polecenie "setup" - pozwoliło to na skonfigurowanie podstawowych elementów systemu. Na koniec pozostało więc tylko utworzenie konta użytkownika (useradd) wraz z hasłem (passwrd) i podanie polenia "init 5". Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem. mozesz jakos dokladnie opisac jak zmieniles w pliku /etc/inittab ta wartosc parametru id z 5 na 3. Prosilbym pokolei jak dla blondynki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gucio Napisano Listopad 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 3, 2006 mozesz jakos dokladnie opisac jak zmieniles w pliku /etc/inittab ta wartosc parametru id z 5 na 3. Prosilbym pokolei jak dla blondynki 1. Uruchamiasz system z płytki ratunkowej (Rescue CD). 2. Wybierasz język polski i polską klawiaturę. 3. Wybierasz opcję wyszukania instalacji Fedory na dysku twardym. 4. Wybierasz opcję "Dalej" (zarówno odczyt jak i zapis). 5. Podmontowujesz system poleceniem "chroot /mnt/sysimage". 6. Uruchamiasz w konsoli edytor tekstu, np. "nano /etc/inittab" i zmieniasz w pliku "etc/inittab" wartość parametru id z 5 na 3 (tzw. runlevel). Nie zapomnij zachować zmian. Uff, chyba wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi