Skocz do zawartości

Fc6 I Czarny Ekran

dziemian_rec

Rekomendowane odpowiedzi

ja też mam maly problem, kiedy powinien już pojawić się ekran logowania wywala mnie do trybu tekstowego. próbuje startx no i wyświetla mi że serwer x już chodzi. wpisuje telinit 3 , telinit 5 i dopiero wtedy moge logować sie w trybie graficznym. dlaczego tak sie dzieje? w fc5 nie było tego problemu..

ja też mam maly problem

http://forum.fedora.pl/Regulamin-Forum-Fed...ject-t1058.html

Inny problem -- nowy wątek. Robisz tylko bagan na forum i następne osoby mają problemy ze znalezieniem czegoś interesującego.

kiedy powinien już pojawić się ekran logowania wywala mnie do trybu tekstowego.

Było o tym mnóstwo postów na forum. Wyedytuj /etc/inittab i zmień:

id:3:initdefault:

na

id:5:initdefault:

Miałem dokładnie ten sam problem co Ty i właśnie przed chwilą go rozwiązałem. Uruchomiłem płytkę ratunkową, podmontowałem system poleceniem "chroot /mnt/sysimage", a następnie zmieniłem w pliku "etc/inittab" wartość parametru id z 5 na 3 (tzw. runlevel). Po ponownym uruchomieniu systemu (tym razem bez płytki ratunkowej) zalogowałem się w trybie tekstowym na konto roota i uruchomiłem polecenie "setup" - pozwoliło to na skonfigurowanie podstawowych elementów systemu. Na koniec pozostało więc tylko utworzenie konta użytkownika (useradd) wraz z hasłem (passwrd) i podanie polenia "init 5".

Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem.

mozesz jakos dokladnie opisac jak zmieniles w pliku /etc/inittab ta wartosc parametru id z 5 na 3. Prosilbym pokolei jak dla blondynki :)

mozesz jakos dokladnie opisac jak zmieniles w pliku /etc/inittab ta wartosc parametru id z 5 na 3. Prosilbym pokolei jak dla blondynki :)

1. Uruchamiasz system z płytki ratunkowej (Rescue CD).

2. Wybierasz język polski i polską klawiaturę.

3. Wybierasz opcję wyszukania instalacji Fedory na dysku twardym.

4. Wybierasz opcję "Dalej" (zarówno odczyt jak i zapis).

5. Podmontowujesz system poleceniem "chroot /mnt/sysimage".

6. Uruchamiasz w konsoli edytor tekstu, np. "nano /etc/inittab" i zmieniasz w pliku "etc/inittab" wartość parametru id z 5 na 3 (tzw. runlevel). Nie zapomnij zachować zmian.

Uff, chyba wszystko.