edas Napisano Październik 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2006 hmm linux mi nie wykrył wbudowanej karty więc postanowiłem zainstalować ją samemu. Po bojach udało się. Najgorsze jest to że nie pamiętam co zrobiłem, po kompilacji drivera aby załadować ten driver. No ale sobie był załadowany, udało się skonfigurować sieć i OK ale po restarcie niechce podnieść tego interfejsu więc chcę wywalić tego drivera, spróbować jeszcze raz zainstalować z tym że teraz sobię zapiszę co robię problem w wywaleniu, dokładniej odładowaniu go z systemu daję dmesg | grep eth i daje mi takie cuś eth0: Identified chip type is 'RTL8168B/8111B'. eth0: r10001.04, the Linux device driver for Realtek Ethernet Controllers at 0xa800, 00:17:31:e9:ca:02, IRQ 177 eth1: Digital DS21143 Tulip rev 65 at f884ec00, 00:C0:F0:4C:17:99, IRQ 233. eth0: Setting full-duplex based on MII#1 link partner capability of 45e1. eth0: no IPv6 routers present przedwszystkim eth0 przed restartem to była inna sieciówka, tą którą wykrył daję modprobe -r r1000 i chyba powinno odładować z jądra bo w cat /proc/modules nie ma r1000 daję znowy dmesg i nadal jest to z tym r1000 ?! sprawdziłem w pliku /etc/modprobe.conf i to co ważne to jest to alias eth0 tulip czyli aliasu dla eth1 nie ma nadziwniejsze jest to że net mi działa(bo on do eth0 jest) mimo iż na tym dmesg eth1 to netowa karta a nie do sieci lokalnej. Więc wtf ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi