hexen Napisano Październik 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2006 witam mam problem przy instalacji fc6: gdy wkladam plyte, bootuje sie znakomicie, bezproblemowo wybieram jezyk, klawiature.. nadchodzi czas na partycjonowanie, wiec wybieram zebym mógl sam utworzyc uklad partycji, i wyskakuje blad: "brak urzadzenia na którym mozna utworzyc nowy system plików(...)" i co tu poczac? dysk mam wpiety prawidlowo ^^ z góry dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Październik 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2006 a jaki masz dysk? SATA/SATA II dalej sprawiają problemy... :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzikiws Napisano Październik 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 29, 2006 ja osobiście mam FC 6 (wcześniej miałem FC 5) i nie mam żadnych problemów z instalacją i działaniem FC 6 - na dysku SATA II. "HEXEN" twój problem wynika prawdopodobnie (myślę) iż posiadasz nową płytę główną, którą nie obsługuje twój linux, napisz jaką masz płytę główną - na jakim "chipsecie". Problemy podczas instalacji linux-a linuksa (obojętnie jakiego) wynikają z braku obsługi danego sprzętu, ale najgorzej jest jak nie potrafi rozpoznać prawidłowo płytę główną - wtedy zaczynają się kłopoty. tym różni się linux od windowsa, że sterowniki głównie są pisane pod niego, linux jest traktowany trochę jako "drudorzędny" system, aczkolwiek ja sam mam problemy pod linux-em linuksem. pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hexen Napisano Październik 29, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 29, 2006 płyta nie należy do najnowszych, ma chyba ze 3 lata - ABIT IS7 v2, chipset nie wiem jaki, ale chyba intela, inne linuksy nie miały z nią problemów co gorsza dałem "zainicjuj dysk od nowa" w akcie desperacji, i tak straciłem wszystkie dane , wiem wiem - było ostrzeżenie o utracie, ale myślałem że chodzi tylko o partycje ext3, które niewątpliwie miałem ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzikiws Napisano Październik 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 29, 2006 płyta ABIT IS7 to INTEL I865. ten chipset jest doskonale obsługiwany przez linux - nawet FC4, podejrzewam, że masz źle w ustawieniach biosu płyty głównej - lub nie z aktualizowany bios, dysk HD jak masz podłączony - IDE czy SATA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hexen Napisano Październik 30, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 30, 2006 ATA, PATA, IDE... jak kto woli i bios nie ma tu nic do rzeczy, w samym biosie znikome są ustawienia płyty - tym bardziej, że z innymi linuksami działało! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
legus Napisano Październik 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 30, 2006 Witam, Mialem podobny problem z instalacja juz FC5. Sprobuj podczas uruchomienia instalacji podac parametr nodmraid. Pozdrawiam legus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arro Napisano Listopad 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2006 Sproboj podczas instalacji jako parametr jadra podac acpi=off W moim przypadku (tez mialem problem tyle, ze podczas instalacji FC5 i z dyskiem SATA) pomoglo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi