Skocz do zawartości

Fc 6 I386

dzikiws

Rekomendowane odpowiedzi

mam problem z ustawieniem trybu "DMA dla DVD-rom - jest wyłączony - co zrobić aby był na stałe włączony.

sprzęt:

intel 945

p4 524

gf 7600gt

1 GB ram

hd - sata II

dvd-rw - pierwszy IDE - jedno urządzenie

wpisywanie polecenia "hdparm" nic nie daje bo wyświelta błąd - myślę, iż wynika to z tego

że nie ma wpisu w "fstab".

dziękuję za porady.

po twoim wywołaniu polecenia hdparm:

napisałem wcześniej błąd po polsku - po angielsku brzmi: no such file or directory.

przepraszam - sprostowanie

z uwagi na stosowanie w moim przypadku SATA II bios jest tak skonfigurowany, iż SATA jest widziana jako

pierszy kanał IDE, a DVD-RW jako /dev/hdc, ale nie zmienia to, że nie mogę ustawić trybu DMA,

wyświetla błąd :

/dev/hdc:

setting using_dma to 1 (on)

HDIO_SET_DMA failed: Operation not permitted

using_dma = 0 (off)

czy nikt nie potrafi mi pomóc - dodam tylko, ze na FC5 i plycie asusa przy takiej samej konfiguracji

tez nie mozna bylo wlaczyc DMA dla DVD-RW.

Rozumiem, ze problem polega na "muleniu" systemu przy uzyciu napedu??!!

Mialem ten sam problem. Zrob nastepujaco:

1.Do pliku /etc/modprobe.conf dopisz na koncu:

options libata atapi_enabled=1

2.Do pliku /boot/grub/menu.lst dopisz parametr bootowania

combined_mode=libata

przyklad:

kernel /vmlinuz-2.6.18-1.2798.fc6 ro root=LABEL=/ rhgb quiet [b]combined_mode=libata [/b]

3. Reset systemu. Naped powinien byc widziany jako sdc0.

system mnie nie muli - bardzo wolno nagrywa na zapisie pakietowym, ale po uruchomieniu kaffeine

wyświetlane jest okno wstępnej konfiguracji z podaniem zainstalowanych kodeków i w tej tabelce

jest podane, że nie ma trybu DMA dla DVD.

pomyliłeś nazwę napędu!!!

!Ci - po wpisaniu podanych przez Ciebie opcji - nic nie dało - po restarcie kaffeine podaje, że nie może

określić trybu DMA dla DVD, a po wpisaniu polecenia w konsoli "hdparm" z opcjami dla wszystkich

dostępnych urządzeń w gałęzi SATA i IDE - żadnego nie widzi (sda0,sdb0,sdc0,sdd0,hda,hdb,hdc,hdd).

ale po włożeniu płyty do napędu montuje się tylko nie wiem, znalazłem jest pod nazwą -

hdparm /dev/scd0

/dev/scd0:

readonly = 0 (off)

readahead = 256 (on)

HDIO_GETGEO failed: Inappropriate ioctl for device

no to teraz nie może go chyba znaleźć.

system mnie nie muli - bardzo wolno nagrywa na zapisie pakietowym, ale po uruchomieniu kaffeine

wyswietlane jest okno wstepnej konfiguracji z podaniem zainstalowanych kodeków i w tej tabelce

jest podane, ze nie ma trybu DMA dla DVD.

Mnie system rowniez nie muli normalnie. Mialem na mysli to, ze podczas uzywania napedu, dziala on wolno, dodatkowo spowalniajac prace systemu(u mnie widac to bylo na kursorze).

!Ci - po wpisaniu podanych przez Ciebie opcji - nic nie dalo - po restarcie kaffeine podaje, ze nie moze

okreslic trybu DMA dla DVD, a po wpisaniu polecenia w konsoli "hdparm" z opcjami dla wszystkich

dostepnych urzadzen w galezi SATA i IDE - zadnego nie widzi (sda0,sdb0,sdc0,sdd0,hda,hdb,hdc,hdd).

ale po wlozeniu plyty do napedu montuje sie tylko nie wiem, znalazlem jest pod nazwa -

Po tym zabiegu nie trzeba juz wlaczac trybu DMA(o ile zadziala).

hdparm /dev/scd0

/dev/scd0:

readonly = 0 (off)

readahead = 256 (on)

no to teraz nie moze go chyba znalezc.

Czyli tak jak u mnie. Nie pisz czy mozesz wlaczyc tryb DMA, tylko daj znac czy pomoglo w rozwiazaniu problemu nagrywania.

na wstępie dziękuję za zainteresowanie!!

nie wiem tylko co to są za opcje w przykładzie : combined_mode=libata

co oznaczają literki "b" i nawiasy?

ale nie pomogło - ja korzystam z zapisu pakietowego "UDF" - transfer przed i po tych zabiegach jest na poziomie 1KB/sec - rozpacz.

nie wiem tylko co to są za opcje w przykładzie : combined_mode=libata

co oznaczają literki "b" i nawiasy?

Eee kurcze chcialem pogrubic jeszcze ten napis w poscie. To jest blad, tam ma byc wpis

kernel /vmlinuz-2.6.18-1.2798.fc6 ro root=LABEL=/ rhgb quiet combined_mode=libata

• 3 weeks later...

Mnie system rowniez nie muli normalnie. Mialem na mysli to, ze podczas uzywania napedu, dziala on wolno, dodatkowo spowalniajac prace systemu(u mnie widac to bylo na kursorze).

Po tym zabiegu nie trzeba juz wlaczac trybu DMA(o ile zadziala).

Czyli tak jak u mnie. Nie pisz czy mozesz wlaczyc tryb DMA, tylko daj znac czy pomoglo w rozwiazaniu problemu nagrywania.

Witam:

Pozwoliłem sobie podpiąć pod ten wątek. gdyż mam(miałem?) identyczny problem i po zastosowaniu się do wskazówek:

options libata atapi_enabled=1;
i
[code]
combined_mode=libata;

..jest znacząca poprawa w działaniu napędów. Ale po kolei: mam podpięty jeden dysk SATA(WD160GB/7200 JS do kanału SATA i Nagrywarke NEC 4571A do IDE. Przed modyfikacją hdd był widziany jako sda, a nagrywarka jako hdc. Po modyfikacji czyli wpisaniu pow. kodów nagrywarka jest jako scd0. Polecenie: hdparm -i /dev/sda czy scd0 (wcześniej hdc) dalej wraca błędy: (HDIO_GETGEO failed: Inappropriate ioctl for device), natomiast już widzę kolosalną różnicę np. przy koiowaniu plików z  płyt DVD czy CD na hdd. O ile wcześniej podczas kopiowania system strasznie mulił, kursor myszy stawał itp..,a szybkość kopiowania była w granicach 2,5MB/sek i kopiowanie płyty CD trwało ok 4.5min, to teraz podczas tej samej operacji kopiowania, system zachowuje się "normalnie", nic nie muli a szybkość transferu jest na poziomie 13-17MB/sek. 
Uspokoiłem sie jeśli chodzi o szybkość działania napędów lecz zastanawia mnie jeszcze to dlaczego są te błędy w hdparm i system nie może zidentyhikować napędów:

hdparm -i /dev/sda

/dev/sda:

HDIO_GET_IDENTITY failed: Inappropriate ioctl for device

/dev/sda

-bash: /dev/sda: Brak dostępu

[code]

hdparm /dev/scd0

/dev/scd0:

readonly = 0 (off)

readahead = 256 (on)

[code]

/dev/scd0

-bash: /dev/sda: Brak dostępu

..czy nie przejmować sie tym i cieszyć się dobrym działaniem napędów..?.

pozdrawiam