shargath Napisano Październik 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2006 Witam Zaobserwowalem dziwna rzecz przy zmianie adresu mac mojej karty sieciowej. Mam komputer podlaczony do sieci lan IP dostaje przez DHCP. Mam tez laptopa którego sobie od czasu do czasu podlaczam. Na laptopie mam niestety windowsa i Linuksa. By podlaczyc sie do lanu oczywiscie zmieniam maca w laptopie. Jesli zrobie to pod linuksem to dostane odpowiedni adres ip lecz tylko na jedna sesje, do nastepnego odswiezenia okolo 5min. potem ip zmienia sie na ten z puli niezarejestrowanych. mimo dobrego MACA. Takiej sytuacji nie ma w Windowsie. Zmiane maca umozliwia mi opcja w sterowniku karty sieciowej wpisuje ja i wszystko dziala jak nalezy. Ktos ma jakas rade na Linuksa)?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Październik 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2006 W jaki sposób zmieniasz MAC adres karty? Co pokazuje ifconfig? "service iptables stop" rozwiązuje tymczasowo problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shargath Napisano Październik 31, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2006 W linuksie zmieniam maca ifconfigiem, w windowsie w zakładce zaawansowane w konfiguracji karty sieciowej - mam windowsa XP bo nie wspomniałem. Najdziwniejsze jest to że ifconfig pokazuje że mac jest nadal zmieniony a mimo to serwer nie przydziela mi poprawnego adresu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Listopad 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2006 Nie odpowiadasz na wszystkie pytania Wyłączenie firewalla pomaga tymczasowo? Dlaczego nie zmieniasz MAC-a skryptami startowymi? Wyedytuj /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 i zmień HWADDR na MACADDR http://www.redhat.com/docs/manuals/enterpr...interfaces.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel_z Napisano Listopad 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 13, 2006 Ja mam podobny problem - próbowałem wszystkich sposobów opisanych na tym forum i nic z tego nie wynika. Jak dopiszę nowy MAC do ifcnfg-eth0, czy ręcznie przez ifconfig eth0 hw ether to i tak prowadzi to do komunikatu że adres jest inny niz oczekiwano i podaje mi fabryczny MAC. Kurczę dlaczego to działa bez problemu pod winXP a pod FC6 nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi