bshbc Napisano Październik 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2006 Witam! Sprawa przedstawia się następująco: Zainstalowałem FC6, następnie zrobiłem update całego systemu najnowszymi aktualizacjami. Od tego momentu nie mogę dodać drukarki. Po wybraniu w KDE pozycji "Drukarki" w menu otwiera się okno konfiguracji drukarek ale nie daje ono żadnego znaku życia tzn. jest "zawieszone", nieaktywne. Próbowałem przeglądnąć logi systemowe w poszukiwaniu jakiś komunikatów o błędach ale nie specjalnie wiem gdzie może leżeć przyczyna takiego zachowania systemu stąd zupełny brak koncepcji :-( W pliku error_log CUPS-a powtarza się wielokrotnie następujący komunikat: I [31/Oct/2006:18:32:02 +0100] cupsdAcceptClient: skipping getpeercon() Czy ktoś z grupowiczów ma jakiś pomysł na rozwiązanie tego problemu? Pozdrawiam bshbc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Październik 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2006 Użyj system-config-printers bądź system-config-printers-gui... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bshbc Napisano Listopad 2, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2006 Dzięki za radę drukarkę dodałem ale przy okazji wyjaśniła się przyczyna tych zawieszeń. Otóż w systemie to pojawia się to znika jakaś zdalna drukarka HP DJ 842C? Próba zaznaczenia jej myszą powoduje że każde użyte przeze mnie narzędzie konfiguracyjne drukarek przestało reagować na jakiekolwiek bodźce. Stąd moje pytanie: Jak mogę zdezaktywować pojawianie się tej drukarki zdalnej? Jakie oprogramowanie odpowiada za ten mechanizm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bshbc Napisano Listopad 2, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2006 Poradzilem sobie :-) To oprogramowanie to oczywiście CUPSd. Zrobiłem http://localhost:631 i tam wszystko sobie ustawiłem tj. wywaliłem tą zdalną drukarkę i odznaczyłem opcję "Pokaż drukarki udostępnione przez inne systemy". Może się to komuś przyda? Pozdrawiam bshbc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi