Skocz do zawartości

Po Co Yumex

zmarekz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem początkujący w Fedorze ale ten system przypadł mi najbardziej do gustu ze wszystkich poznanych dotychczas (_linuks_ → Linux) ORTów - głównie ze wzgledu na dobre forum i pomocnych tu ludzi. Dość wazeliny ;)

Wyczytałem na tym forum, że yumex (graficzna nakładna na yum) nie jest udanym pomysłem, gdyż częśto wywala błedy i nie pozwala zainstalować oprogramowaia lub poprawek które to bez problemu zostana zainstalowane pod yum w konsoli.

Śmiem twierdzić, że jest inaczej. Może i macie racje którzy tak piszecie, hm (_napewno_ → na pewno) ORT macie racje bo używacie tego systemu o wiele dłużej niż ja ale powiem do czego ja uzywam yumex a mianowicie uzywam go do wyszukiwania nazw pakietów które chce zainstalować w systemie a później instaluje je juz yum(em) - zgodnie z waszymi przestrogami, że yumex sie sypie. Yumex przeszukuje tez opisy pakietów które chce zainstalować. I tak np szukałem jakiegoś antyvirusa po to by skanował mi otoczenie sieciowe (w tym partycje Windowsa) w Yumex wpisałem słowo "virus" a on wyświetlił mi nazwe programu który potem zainstalowałem. Podobnie dzieje sie z innymi programami.

Może to i kombinowanie i cudowanie ale zawsze to jakiś sposób na rozwiązanie problemu.

No chyba, że yum też potrafi w ten sposób wyszukiwać ? Ale do tego jeszcze nie doszedłem.

Pozdrawiam m