Renegade Napisano Listopad 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 3, 2006 Próbowałem przeprowadzić aktualizację systemu i przy aktualizacji FPC wywala mi taki błąd: Resolving Dependencies --> Populating transaction set with selected packages. Please wait. ---> Downloading header for fpc to pack into transaction set. fpc-2.0.4-2.fc5.i386.rpm 100% |=========================| 152 kB 00:02 ---> Package fpc.i386 0:2.0.4-2.fc5 set to be updated --> Running transaction check --> Processing Dependency: fpc = 2.0.1-050923 for package: lazarus --> Finished Dependency Resolution Error: Missing Dependency: fpc = 2.0.1-050923 is needed by package lazarus Czy ma ktoś może repo z Lazarusem, które mógłbym dorzucić do FC5 aby podczas aktualizacji uaktualniał całość zależności ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Renegade Napisano Listopad 5, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 5, 2006 Ne wiem czy to za trudny problem do rozwiązania ??, czy czegoś jeszcze brakuje w moim opisie, może jak nie ma gotowych repo z lazarusem to może ktoś zna jakiś sposób aby uaktualnić FPC i lazarusa żeby nie rzucał takimi błędami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Listopad 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 5, 2006 Az taki trudny to chyba nie jest... Osobiscie nie mam pojecia co to lazarus, ale z tego co widze to nie ma takiego pakietu na zadnym z oficjalnych repo... Jesli instalowales toto ze zrodel - po prostu odinstaluj, zrob update a potem skompiluj/zainstaluj ponownie. Z tego co znalazlem to w najnowszej wersji fpc pod FC6 jest cos pod ten program fpc-src.i386 2.0.4-2.fc6 extras Matched from: /usr/share/fpcsrc/packages/extra/gtk2/gtk2forlazarus.lpk wiec z ponowna instalacja nie powinno byc problemu... Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da_niel Napisano Listopad 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 5, 2006 @exbros: Lazarus to takie Delphi dla Linuksa na stronie projektu (gdzies na sourceforge chyba) sa wszystkie potrzebe pakiety. musisz je instalowac po kolei i wowczas pojdzie nie ma niestety zadnego repo z lazarusem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Listopad 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 9, 2006 A jeszcze ściślej: wszystkie są na http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=89339 Aktualny stabilny zestaw to: $ rpm -qa | grep "\(fpc\)\|\(lazarus\)" fpc-2.0.4-0 fpc-src-2.0.4-0 fpc-docs-2.0.4-0 fpc_crosswin32-2.0.4-060910 lazarus-0.9.20-0 Voila! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zmarekz Napisano Październik 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 13, 2007 U mnie występuje podobnie Polecenie rpm -qa | grep "\(fpc\)\|\(lazarus\)" daje: fpc-2.0.4-0 fpc-src-2.0.4-2.fc6 lazarus-0.9.22-0 fpc-docs-2.0.4-0 fpc_crosswin32-2.0.4-060910 zaś yum update wywala błąd: Setting up Update Process Resolving Dependencies --> Running transaction check ---> Package fpc.i386 0:2.0.4-2.fc6 set to be updated --> Processing Dependency: fpc = 2.0.4-0 for package: lazarus --> Finished Dependency Resolution Error: Missing Dependency: fpc = 2.0.4-0 is needed by package lazarus Pakiety pobrałem z tego linku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dresio Napisano Listopad 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 7, 2007 Korzystam z lazarusa już sporo czasu i sprawa jest prosta i oczywista. Nie aktualizować pakietów fpc. Instalując wersje Lazarusa instaluje się też wersje freepascala (fpc) z którą Lazarus jest kompatybilny i dlatego chcąc zrobić update fpc należy usunąć Lazarusa lub nie robić nic z fpc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi