madmak Napisano Sierpień 21, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2004 Odpalam FC2 ze sterem nv. Wszystko jest OK, X się ładują. Wychodzę z X i ładuję ręcznie moduł "modprobe nvidia", następnie zminiam konfigurację X, żeby korzystał ze sterownika "nvidia". Odpalam X i wszystko jest fajnie (glx działa). Restartuję kompa i przy następnym starcie następuje zwis. Trochę inna sytuacja z mandreakem. Raz są tylko znaki ascii na ekranie zamiast X-ów (same "ascii-buźki") i zwis, a raz wszystko ładuje się bez problemów. Nic nie zmieniam tylko go restartuje, wiec czemu raz działa a raz nie?? Sprzęt: Nvidia 5200 (64bit), 256MB DDR 400, athlonxp 2800+, abit nforce2 ultra. ---------------------------- Dostałem taką radę na maila: musisz zmienić na generic nvidia fx jak bedziesz wykrywał to zawsze bedzie bląd to samo jest z knoppix`em i lycorisem ---------------------------- Ja zawsze edytuję tylko plik xorg.conf. Tam można tylko zmienić sterownik z nv na nvidia. Gdzie ustawia się kartę na generic nvidia fx? Taki mam wpis w xorg.conf: Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "nv" VendorName "Videocard vendor" BoardName "NVIDIA GeForce FX (generic)" EndSection pozdrawiam, madmak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Sierpień 24, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2004 Może to pomoże: http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...findpost&p=6292 A zamist bawić się w edycję xorg.conf, to lepiej używac sterowników z rpm.livna.org - one same wszystko ustawiają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madmak Napisano Sierpień 25, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2004 wszystko byloby fajnie, ale pod jajko 2.6.8-1.521 nie ma modulu i to juz od dawna nie chca wydac. --------------------- 25.08.2004 21:28 --------------------- nastąpiła zmiana. zastosowałem się do porady powyższej i wszystko działa. Zainstalowałem driver dla jądra 2.6.8-1.521 (okazało się, że mają w repozytorium) i dodałem opcję NvAGP 1 w pliku xorg.conf. Nie wiem co pomogło. Wielkie dzięki gajownik Pozdrawiam, madmak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Sierpień 25, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2004 wszystko byloby fajnie, ale pod jajko 2.6.8-1.521 nie ma modulu i to juz od dawna nie chca wydac. Gdybyś używał jakiegoś niestandardowego jądra, to zawsze możesz przekompilować src.rpm :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość tonick Napisano Sierpień 26, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2004 Mialbym male pytanko dotyczace sterow Nvidii, ktore niedawno sobie zainstalowalem. Jak usunac logo Nvidia pojawiajace sie przy starcie Xow?? Czytalem readme i tam pisalo ze trzeba w sekcji Device lub Screen dopisac Option "NoLogo" "boolean" to jednak mi nie dziala logo dalej sie pojawia dla upewnienia pokaze jesce moje sekcje: Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "nvidia" VendorName "Videocard vendor" BoardName "NVIDIA GeForce 4 MX (generic)" Option "NoLogo" "boolean" EndSection Section "Screen" Option "NoLogo" "boolean" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" Monitor "Monitor0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 Modes "1024x768" "800x600" "640x480" EndSubSection EndSection Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Sierpień 26, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2004 Option "NoLogo" "boolean" Wartość boolowska oznacza tak lub nie, zero lub jeden ;-) Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "nvidia" VendorName "Videocard vendor" BoardName "NVIDIA GeForce 4 MX (generic)" Option "NoLogo" "boolean" EndSection "boolean" zamień na "yes". Ja mam coś takiego: Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "nvidia" VendorName "Videocard vendor" BoardName "NVIDIA GeForce 4 (generic)" Option "NoLogo" "yes" Option "RenderAccel" "yes" Option "HWcursor" "yes" Option "CursorShadow" "yes" Option "CursorShadowAlpha" "50" Option "CursorShadowXOffset" "5" Option "CursorShadowUOffset" "4" EndSection Section "Screen" Option "NoLogo" "boolean" Identifier "Screen0" Może stąd wywalić tę opcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi