Skocz do zawartości

Fc5 I Realtek 8169 - Instalacja I Problem

mtoy

Rekomendowane odpowiedzi

Od wczoraj mam już zainstalowaną u siebie Fedorę 5.0 niestety problem jaki się pojawił, to brak możliwości korzystania z internetu, bo moja karta sieciowa nie została wykryta podczas instalacji. Mam płytę główną MSI P965 Neo-V i na niej jest zintegrowana karta sieciowa - Realtek RTL8169 w windowsie jest widoczna jako: Realtek RTL8169/8110 Family Gigabit Ethernet NIC.

Uruchomiłem w Fedorze dwie usługi odpowiedzialne za sieć i obok zegara pojawiła się ikonka wtyczki z czerwonym krzyżykiem i opis: "Network is unavaliable".

W konsoli wpisałem nomprobe 8139too ale nie pomogło.

W Admistaracja -> Sieć mam niby wykrytą jakąś kartę na eth0, ale po wpisaniu w konsoli

ifconfig eth0 192.168.2.2 netmask 255.255.255.0 up

pojawia się kilka linii z "Nie ma takiego urządzenia". Na sterowniki się nigdzie nie natknąłem do tej karty :/

Z kolei po wpisaniu route dostaję:

Destination: 169.254.0.0 Geteway: * Genmask: 255.255.0.0

Z karty kabel podpięty jest do router wifi a w windzie moje ustawienia są następujące i tam to działa bez problemów:

IP: 192.168.2.2

Maska: 255.255.255.0

Brama: 192.168.2.1

Próbowałem też te same dane podać w konfiguratorze netconfig ale też nie pomogło :(

Przygodę z linuxem dopiero zaczynam, więc jeśli nie podałem jeszcze jakichś potrzebnych informacji to dajcie znać :)

Mam na płycie od mobo sterowniki do tego Realteka, tylko nie za bardzo wiem co z nimi zrobić. Są to 2 pliki - pierwszy to Makefile a drugi to r8196.c

P.S. Jestem początkujący a na necie zależy mi najbardziej, bo jak już będę miał sieć to się wszystko jakoś dzoszukam, a tak muszę latać z Fedory na Windowsa :)

Mam na płycie od mobo sterowniki do tego Realteka, tylko nie za bardzo wiem co z nimi zrobić. Są to 2 pliki - pierwszy to Makefile a drugi to r8196.c

P.S. Jestem początkujący a na necie zależy mi najbardziej, bo jak już będę miał sieć to się wszystko jakoś dzoszukam, a tak muszę latać z Fedory na Windowsa :)

znam to... B)

zgraj ten katalog na twardy dysk (np. do Kat. domowego), wejdz do niego przez konsole jako root (su -) i wydaj polecenia w tej kolejnosci:

./configure

make

checkinstall

(./configure moze nie byc konieczny, ale nie jestetm pewien :) ). jesli nie pozna polecenia checkinstall, wpisz zamiast tego 'make install'.

jesli nie masz zainstalowanych kernel-devel, sciagnij ten plik z netu (wersja taka sama jak Twoj kernel) i zainstaluj (to jest rpm, wystarczy dwa razy na niego kliknac. mozna tez wpisac rpm -ivh nazwa-pliku)

w razie czego, pisz.

No to tak:

Skopiowalem sobie na pulpit ten katalog i potem bedac na koncie roota, wszedlem to tego katalogu i wpisalem make pokazalo sie cos takiego:

gcc -06 -Wall _DMODULE -D_KERNEL__ -DLINUX -I /usr/src/kernels/2.6.15-1.2054_FC5-i868/include/ -c r8169.c

make: gcc: Polecenie nie znalezione.

make: *** [r8169.o] Blad 127

Ta sciezke: /usr/src/kernels/2.6.15-1.2054_FC5-i868/include/ sam wstawilem do pliku Makefile bo tak bylo podane w readme.txt - zeby ustawic taka sciezke, jak sie ma u siebie.

Pózniej sciagnalem sobie to kernel-devel, plik nazywal sie: kernel-devel-2.6.15-1.2054_FC5.i686.rpm[/b] klknalem go 2x i pojawilo sie ostrzezenie, ze instalacja pakietu moze spowodowac uszkodzenie systemu, ale kliknalem zeby konytnuuowalo i ostatecznie instalacja zakonczyla sie powodzeniem, ale po wpisaniu make efekt jest taki sam jak wyzej :(

P.S. Czy to nie dzieje sie tak dlatego, ze te sterowniki sa dla kernela 2.4.xxx bo tak sie nazywa folder w któym one leza na cd...

c

No to tak:

Skopiowałem sobie na pulpit ten katalog i potem będąc na koncie roota, wszedłem to tego katalogu i wpisałem make pokazało się coś takiego:

gcc -06 -Wall _DMODULE -D_KERNEL__ -DLINUX -I /usr/src/kernels/2.6.15-1.2054_FC5-i868/include/ -c r8169.c

make: gcc: Polecenie nie znalezione.

make: *** [r8169.o] Błąd 127

Tą ścieżkę: /usr/src/kernels/2.6.15-1.2054_FC5-i868/include/ sam wstawiłem do pliku Makefile bo tak było podane w readme.txt - żeby ustawić taką ścieżkę, jak sie ma u siebie.

to dobrze zrobiles, ale NAJPIERW zainstaluj kernel-devel!

Póżniej ściągnąłem sobie to kernel-devel, plik nazywał się: kernel-devel-2.6.15-1.2054_FC5.i686.rpm[/b] klknąłem go 2x i pojawiło się ostrzeżenie, że instalacja pakietu może spowodować uszkodzenie systemu, ale kliknąłem żeby konytnuuowało i ostatecznie instalacja zakończyła się powodzeniem, ale po wpisaniu make efekt jest taki sam jak wyżej :(

sprobuje wejsc na roota z konsoli i wydaj polecenie:

yum localinstall sciezka-do-pliku-kernel-devel-2.6.15-1.2054_FC5.i686.rpm

P.S. Czy to nie dzieje się tak dlatego, że te sterowniki są dla kernela 2.4.xxx bo tak się nazywa folder w któym one leżą na cd...

to raczej wersja sterownika, a nie kernela

ok, dogrzebalem sie i to jest wersja dla kernela 2.4. sciagnij z netu najnowsza wersje. jesli bedzie w formacie rpm, to taka sciagnij. jesli w innym, zrob to samo tylko ze scignietym sterownikiem.

Edytowane przez daf

W konsoli wpisałem nomprobe 8139too ale nie pomogło.

To nie ten sterownik. Z tego co pisali ludzie w Internecie to będzie raczej r8169.

Co masz w /etc/modprobe.conf? Linijka:

alias eth0 r8169

i późniejsze skonfigurowanie karty za pomocą system-config-network powinno rozwiązać Twój problem.

A tak odnośnie kompilacji: masz napisane wyraźnie że nie masz w systemie kompilatora (gcc) - bez tego nic nie skompilujesz.

Doisntalowalem dosc duzo pakietów i juz mam gcc, tyle ze teraz po wydaniu polecenia make, wywala cale mnóstwo bledów :/ A plik r8169.o dalej mi nie powstal... kernel-devel tez juz mam zainstalowane.

A w tym pliku modprobe.conf nie mam linijki z alias eth0

Oto co wyswietla mi po próbie wpisania make z tymi sterownikami, które byly na plycie (kernel 2.4.x):

[root@localhost Realtek]# make
gcc -O6 -Wall -DMODULE -D__KERNEL__ -DLINUX -I /usr/include/ -c r8169.c
In file included from /usr/include/linux/module.h:10,
                 from r8169.c:52:
/usr/include/linux/config.h:5:2: error: #error Incorrectly using glibc headers for a kernel module
r8169.c:55:31: error: linux/etherdevice.h: Nie ma takiego pliku ani katalogu
r8169.c:56:25: error: linux/delay.h: Nie ma takiego pliku ani katalogu
r8169.c:58:25: error: linux/timer.h: Nie ma takiego pliku ani katalogu
r8169.c:209: error: expected specifier-qualifier-list before â€~u8’
r8169.c:212: warning: excess elements in struct initializer
r8169.c:212: warning: (near initialization for â€~rtl_chip_info[0]’)
r8169.c:212: warning: excess elements in struct initializer
r8169.c:212: warning: (near initialization for â€~rtl_chip_info[0]’)
r8169.c:213: warning: excess elements in struct initializer
r8169.c:213: warning: (near initialization for â€~rtl_chip_info[1]’)
r8169.c:213: warning: excess elements in struct initializer
r8169.c:213: warning: (near initialization for â€~rtl_chip_info[1]’)
r8169.c:214: warning: excess elements in struct initializer
r8169.c:214: warning: (near initialization for â€~rtl_chip_info[2]’)
r8169.c:214: warning: excess elements in struct initializer
r8169.c:214: warning: (near initialization for â€~rtl_chip_info[2]’)
r8169.c:220: error: array type has incomplete element type
r8169.c:221: error: â€~PCI_ANY_ID’ undeclared here (not in a function)
r8169.c:227: error: invalid application of â€~sizeof’ to incomplete type â€~struct pci_device_id’
r8169.c:369: error: expected specifier-qualifier-list before â€~u32’
r8169.c:376: error: expected specifier-qualifier-list before â€~u32’
r8169.c:390: error: expected specifier-qualifier-list before â€~spinlock_t’
r8169.c:413: warning: â€~struct net_device’ declared inside parameter list
r8169.c:1637: warning: (near initialization for â€~rtl8169_pci_driver’)
r8169.c: In function â€~rtl8169_init_module’:
r8169.c:1647: warning: implicit declaration of function â€~pci_module_init’
r8169.c: In function â€~rtl8169_cleanup_module’:
r8169.c:1656: warning: implicit declaration of function â€~pci_unregister_driver’
make: *** [r8169.o] Błąd 1

A to wyswietla po zrobieniu make w sterach, które na stronie Realteka byly opisane jako do wersji 2.4.x i 2.6.x

[root@localhost 2Realtek]# make
make -C src/ clean
make[1]: Entering directory `/root/Desktop/2Realtek/src'
rm -f *.o *.ko *~ core* .dep* .*.d .*.cmd *.mod.c *.a *.s .*.flags
make[1]: Leaving directory `/root/Desktop/2Realtek/src'
make -C src/ modules
make[1]: Entering directory `/root/Desktop/2Realtek/src'
make -C /lib/modules/2.6.15-1.2054_FC5smp/build SUBDIRS=/root/Desktop/2Realtek/src modules
make: *** /lib/modules/2.6.15-1.2054_FC5smp/build: Nie ma takiego pliku ani katalogu. Stop.
make: Entering an unknown directorymake: Leaving an unknown directorymake[1]: *** [modules] Błąd 2
make[1]: Leaving directory `/root/Desktop/2Realtek/src'
make: *** [modules] Błąd 2

P.S. Sorry za te dziwne znaczki, ale cos sie zepsulo przy przenoszeniu plików na winde :/

A w tym pliku modprobe.conf nie mam linijki z alias eth0

Miałeś ją dopisać.

Oto co wyświetla mi po próbie wpisania make z tymi sterownikami, które były na płycie (kernel 2.4.x):

Sterowniki dla 2.4.x w ogóle Ci się nie skompilują, więc szkoda nawet próbować.

[root@localhost 2Realtek]# make
make: *** /lib/modules/2.6.15-1.2054_FC5smp/build: Nie ma takiego pliku ani katalogu. Stop.

Brak kernel-smp-devel (w FC6 nie ma już podziału na jądro SMP i zwykłe).

Lepiej użyj sterowników z jądra, bo potem co aktualizację kernela będziesz musiał wszystko ponownie kompilować.

No więc tak:

1. Wspomnianą przez Ciebie linijkę w pliku nomprobe.conf dopisałem :)

2. Poszukałem w necie paczek z tym kernel-smp-devel i znalazłem to:

kernel-smp-2.6.15-1.2054_FC5.i686.rpm

kernel-devel-2.6.15-1.2054_FC5.i686.rpm

Pierwsza nie chciała się zainstalować, bo była już zainstalowana, natomiast drugą doinstalowałem po prostu 2 razy klikając na paczkę.

Potem sprawdziłem czy teraz plik się skompiluje, ale niestety jest to samo co poprzednio :( a od kiedy dopisałem tą linijkę z eth0, to w konfiguratorze system-conf-network widać już moją kartę, ale sieci dalej nie ma :/

1. Wspomnianą przez Ciebie linijkę w pliku nomprobe.conf dopisałem :)

Pokaż dokłądną zawartość tego pliku.

2. Poszukałem w necie paczek z tym kernel-smp-devel i znalazłem to:

kernel-smp-2.6.15-1.2054_FC5.i686.rpm

kernel-devel-2.6.15-1.2054_FC5.i686.rpm

Słabo szukałeś. Wystarczyło wejść na jakiś mirror → http://sunsite.mff.cuni.cz/pub/fedora/5/i386/os/Fedora/RPMS/

Pierwsza nie chciała się zainstalować, bo była już zainstalowana, natomiast drugą doinstalowałem po prostu 2 razy klikając na paczkę.

Naucz się lepiej instalować pakiety w konsoli za pomocą RPM → http://wiki.fedorapl.org/Administracja/RPM

Potem sprawdziłem czy teraz plik się skompiluje, ale niestety jest to samo co poprzednio :( a od kiedy dopisałem tą linijkę z eth0, to w konfiguratorze system-conf-network widać już moją kartę, ale sieci dalej nie ma :/

Skonfigurowałeś kartę? Co pokazują polecenia:

ifup eth0
ifconfig

Oto co zrobiłem teraz:

1. Zainstalowałem te pakiety z konsoli, ale we wszystkich trzech przypadkach wypisywało, że są już zainstalowane. Podawałem coś takiego:

rpm -Uvh nazwa_rpma.rpm

2. Oto co wypisują polecenia ifup eth0 i ifconfig:

[root@KOMP01 ~]# ifup eth0
Nie znaleziono urządzenia r8169 eth0, opóźnianie inicjowania.
[root@KOMP01 ~]# ifconfig
lo        Link encap:Local Loopback
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:1685 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:1685 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:2141089 (2.0 MiB)  TX bytes:2141089 (2.0 MiB)

Wygląda na to, że nie widzą dalej karty :/ Sterowniki po instalacji rpmów z konsoli też się nie kompilują...