Skocz do zawartości

Problem Z Open Office

Theriel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Słownik w OpenOffice 2 (mam na myśli ten, który jest dostępny na oficjalnej stronie do ściągnięcia) jest dosyć... ubogi. Szczególnie porównując do tego od Microsoftu. Czy jest może jakaś możliwość konwersji słownika MS Office na dict. OO?

Kolejna rzecz - MS Office ma ciekawe udogodnienia. Np: pisząc w j. hiszpańskim, program automatycznie odwraca znaki zapytania na początku zdań do góry nogami (chyba wiecie, co mam na myśli?). Czy jest jakaś możliwość osiągnięcia takiego efektu pod OO?

I ostatnia sprawa - Chciałbym móc ustawić "sztywno" język pisanego tekstu. Tzn., denerwuje mnie, że nagle, zupełnie bezpodstawnie, włącza się rozpoznawanie tekstu jako j. polski. Opcja ctrl+a->czcionka -> język nie zawsze skutkuje. Nie ma gdzieś możliwości wybrania globalnego j. tekstu (dla każdego dokumentu osobno) i trzymania się niego bez wyjątków?

P.S. Również mile widziana byłaby możliwość usunięcia z pola "język" tych języków, które nie mają zainstalowanych słowników. Tylko mi przeszkadzają, a po co miałbym niby je wybierać, skoro i tak Writer pisowni nie sprawdzi?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc

Theriel

• 2 weeks later...

I ostatnia sprawa - Chciałbym móc ustawić "sztywno" język pisanego tekstu. Tzn., denerwuje mnie, że nagle, zupełnie bezpodstawnie, włącza się rozpoznawanie tekstu jako j. polski. Opcja ctrl+a->czcionka -> język nie zawsze skutkuje. Nie ma gdzieś możliwości wybrania globalnego j. tekstu (dla każdego dokumentu osobno) i trzymania się niego bez wyjątków?

Chodzi o to: Tools>Options>Languages_Settings>Languages?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...