Skocz do zawartości

Pytanie Odnośnie Instalacji Javy

Revoj

Rekomendowane odpowiedzi

1) sprawdź z jakiego katalogu Twoja przeglądarka pobiera pluginy, opera z tego co podałem wyżej.

2) po zrobieniu dowiązania, przeładowałeś przeglądarke?

3) dla pewności wykonaj polecenie:

cat /var/log/messages | grep audit

i zobacz czy coś nie odnosi się do pliku libjavaplugin_oji.so

4) jakie prawa ma plik? powinien mieć coś w stylu 755,

sam już nie wiem, jaka może być inna przyczyna

A tak naprawde najszybciej i najprościej bedzie użyć tego skryptu :

http://sourceforge.net/projects/fast-fedora-pl/

Instaluje jave i jeszcze kilka innych dodatków.

Jak chcesz mieć flasha ściągnij ten plik http://macromedia.mplug.org/macromedia-i386.repo

i wrzuć go do /etc/yum.repos.d i dopiero wtedy odpal skrypt który podałem wyżej

Pozdrawiam

• 4 weeks later...
  • 4 weeks later...

witam, mam FC5 i chce zainstalowac JAVE wg poradnika w FAQu. Pliki pościagałem, zapisałem, wskoczyłem w roota i ...

Installed: rpm-build.i386 0:4.4.2-15.2

Complete!

[root@localhost ~]# rpmbuild --rebuild java-1.5.0-sun*src.rpm

Instalacja java-1.5.0-sun-1.5.0.09-1jpp.nosrc.rpm

błąd: nie można utworzyć %sourcedir /root/rpmbuild/SOURCES

błąd: java-1.5.0-sun-1.5.0.09-1jpp.nosrc.rpm nie może być zainstalowany

jakis inny pomysł ??

jakis inny pomysł ??
Tak. Uzyc gotowego sunowskiego rpma, np. jre-6-linux-i586-rpm.bin

Nowe wersje sa juz calkiem przyzwoicie spaczkowane i instaluja/upgradeuja sie bez problemu, szkoda ze ich nie ma na oficjalnych repozytoriach.

Chyba ze lubisz kombinacje...

Powodzenia

Opis ktorego uzyles jest O.K. (to spolszczona wersja Stantona), uzywalem tej metody przez jakis czas.

Problemy, no moze nie problemy - ale kombinacje, zaczynaja sie gdy chcesz podmienic jave na nowsza wersje. Musisz pamietac o zmianie wszystkich sciezek do nowej wersji a takze aby miec porzadek powinienes odinstalowac poprzednia wersje (czyli w uproszczeniu wykonac kroki instalacyjne w odwrotnej kolejnosci, usunac stare dowiazania, uzyc /usr/sbin/alternatives --remove zamiast /usr/sbin/alternatives --install [uwaga - skladnia po remove jest troche inna]) itp itd... troche kombinowania.

Ostatnie rpmy od suna sa naprawde bardzo dobre. Po jednorazowym skonfigurowaniu java dziala bardzo dobrze we wszystkich przegladarkach a podmiana na nowsza wersje sprowadza sie do podwojnego klikniecia nowego rpma...

Szkoda ze tych pakietow nie ma na repo - jest to w tej chwili drugi (z dwuch :D) pakiet spoza repo jakiego uzywam (pierwszy to Opera)

Pozdro

No jak nic to znaczy, że dobrze. Jakby było coś nie tak to by ci powiedział. Zaloguj się teraz na jakiś czat i będziesz wiedział, czy ci java działa.

Witam

Również jestem nowiutkim użytkownikiem Fedory, akuratnie FC6, i wiele jest przede mna do poznania, a w tymże procederze poznawczym staram się kierować, logiką, no i jak na moją głowę to, Panowie, choć zapewne proponowane, Wasze rozwiązania, są na pewno dobre/bardzo dobre, to jednak trochę mi to wygląda na kombinację jak przysłowiowego "konia pod górę" tzn chodzi mi mianowicie o to że kolega wspomniał wyraźnie że instaluje sobie jako przeglądarkę operę a nie firefoxa/mozille, zatem co ma wspólnego z operą katalog: /usr/lib/mozilla/plugins/, zwłaszcza że jak kto sobie zainstaluje operę to ujrzy że ma jej katalog /usr/lib/opera/plugins/.

Po co zatem "sztucznie" kombinować dowoązywać wtyczki "ukierunkowane na mozille"?

Zwłaszcza że "odpalenie" pod operą javy jest dziecinnie proste, i to dzięki samej operze.

Już mówię w czym rzecz i jak ja to zrobiłem:

1) Zciągnąłem javę, tę 1.5.0.9 w pliczku bin

2) Zainstalowałem, przepraszam, ale nie pomnę, czy kombinowałem z rpm, yum, czy też jakoś inaczej (jeszcze zbyt dużo tu dla mnie nowego i ogarniam pamięcią wszystkich działań), w efekcie w katalogu domowym pojawił mi się katalog javy

3) Zciagnąłem i zainstalowałem Operę

4) Uruchomiłem Operę i wszedłem w opcje, każdy kto "bawił sie" operą wie gdzie szukać jej ustawień i gdzie są opcje dotyczace javy, a właśnie w tych że opcjach trzeba sobie:

a) postawić "ptaszka" aktywujacego jave w operze

B) po prawej od ptaszka jest przycisk do wskazania położenia javy, wystarczy go kliknąć i w nowo otwartym okienku przyciskiem przycisk "Browse" (o ile nie pomyliłem - przepraszam pisze z pamięci) pozwoli nam wskazać katalog zainstalowanej javy, a drugi przycisk to automat który wniknie głebiej w zainstalowana javę i odnajdzie/wskaże katalog z potrzebnymi do wykorzystania jej zasobami, wystarczy teraz to sobie zaakceptować, i...... i od tej pory powinno być wszystko OK.

Ja, właśnie tak zrobiłem i nie mam najmniejszych problemów z javą pod operą.

Mam nadzieję, inni zwolennicy opery, z pozytywnym skutkiem skorzystają z mej podpowiedzi.

Serdecznie pozdrawiam

Witam w nowym roku

Ten mój post powyżej był trochęmało konkretny, zatem czas na szczegóły, co do mojej opcji odpalenia javy dla opery:

1) Zciągnałem stąd: https://sdlc3d.sun.com:443/ECom/EComActionServlet;jsessionid=59F16C93BDB37E63BAD4B06E10203187 pliczek jdk-1_5_0_09-linux-i586.bin

2) Zciagnięty pliczek zainstalowałem

3) Ze strony Opery zciągnąłem pliczek opera-9.10-20061214.6-shared-qt.i386-en.rpm , szkoda, że nie ma polskiej wersji językowej

4) Na wszelki wypadek yum'em zainstaowałem operę

5) Zainstalowaną operę uruchomiłem, a następnie aktywowałem dla niej javę taką oto ścieżką:

Tools -> Preferences.. -> Advanced (zakładka) -> Content

ptaszek przy pozycji "Enable Java"

kliknięcie na przycisku "Java options.."

pozycja "Java path" powinna być jeszcze pusta,więc kliknięcie na przycisku "Choose.." i wskazanie katalogu zainstalowanej javy /................/jdk1.5.0_09/ , i aby się samemu nie trudzić wyborem właściwego podkatalogu, kliknięcie przycisku "Validate Java path", w efekcie zostaje odnaleziony właściwy podkatalog: /................/jdk1.5.0_09/jre/lib/i386 , akceptacja OK, i od tej pory moja opera korzysta z dobrodziejstw javy.

Na koniec, wypadałoby chyba wspomnieć, że "ten numer" z najnowszą javą tzn 1.6 nie przeszedł tzn choć automat po wskazaniu katalogu javy odnalaz właściwy podkatalog to jednak java nie chciała działać.

Tak oto wyglądają moje doświadczenia z przysposobieniem javy do pracy na rzecz opery (i bez mieszania w to mozilli)

Mam nadzieję, że jeśli kto postanowi skorzystać z mego sposobu, również uzyska porządany skutek.

Pozdrawiam

Na koniec, wypadałoby chyba wspomnieć, że "ten numer" z najnowszą javą tzn 1.6 nie przeszedł tzn choć automat po wskazaniu katalogu javy odnalaz właściwy podkatalog to jednak java nie chciała działać.
A moj numer (czyli instalka z rpm) dziala ;)

Dziala na Operze -> http://i12.tinypic.com/403h7yx.png

na Firefoksie -> http://i11.tinypic.com/2rcuzp4.png

i na Konquerorze -> http://i12.tinypic.com/33vhmpw.png

Na innych przegladarkach tez by dzialal, ale ich nie mam ;)

Upgrade/update javy sprowadza sie do zainstalowania nowego rpma, nie trzeba recznie zmieniac zadnych nazw katalogow ani dowiazan...

Pozdro

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...