Skocz do zawartości

Sb 5.1 Creative 5+1

darek015

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem początkującym użytkownikiem Linuksa, i mam problem z katrą dżwiękową Sound Blaster Live 5.1 i głośnikami creative 5+1.

Problem wygląda następująco... dźwięk działał mi na zintegrowanej karcie AC75(chyba)... ale chcę uruchomić Sb Live 5.1, ale nie mam pojęcia jak wykryć to urządzenie, albo gdzie zmienić sterowniki(bo z tego co mi wiadomo to system ma wbudowane sterowniki do tej karty)?

Proszę o pomoc.

kernel-2.6.17-1.2.187_FC5

Problem rozwiazalem czesciowo... udalo mi sie uruchomic dzwi ek w xmms... w ustawieniach xmms`a wystarczylo wejsc w opcje ---> ustawienia ---> wtyczki we/wy ---> wtyczka wyjsciowa i zmienilem na 1.2.10 Wtyczka wyjsciowa ALSA [lib ALSA.so] i win amp wymiata...

Ale mam inny problem Administracja ---> Wykrywanie karty dzwiekowej...

Otwiera mi sie okienko do zatytulowane Ustawienia dzwiekowe

A w wewnatrz jest:

Zostalo wykryte nastepujace urzadzenie dzwiekowe.

Produsent: Creative

Model: Labs SB Live! EMU10ki

Modul: snd-emu10k1

Domyslne urzadzenie PCM mysle ze powinna byc rozwijalna lista ale niestety jest pusto.

I tu sluchac dzwiek jak dam plya.... ale juz podczas odtwarzania filmu Mplayer`em jes lipa... Pozatym w XMMS`ie dzwiek odtwarza mi tylko 3 glosniki lewy i prawy przód a takze glosnik centralny a sum i tyl milcza. I jeszcze przy starcie systemu wyskakujemi cos o urzadzeniu dzwiekowym.... ze nie wykrywa modulu czy cos takiego.

EDIT

Pytanie brzmi jak uruchomic dzwiek w calym systemie, a nie tylko w XMMS`ie??