Skocz do zawartości

Dos W Linuksie I Drukarki.

porterneon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam klopot i prosze o rade.

Byl sobie komputer na ktorym dzialal sobie napisany dawno temu programik do obslugi kasy fiskalnej i wystawiania faktur. Komputer ten pracowal w srodowisku DOS i byla to konfiguracja z procesorem 486.

Niestety komputer ten sie posypal a program ten nie dziala z nowymi komputerami bo sa za szybkie. Problem jest z "timingiem" i nie obsluguje dukarki ani kasy fiskalnej.

Moje pytanie:

Czy moge zemulowac srodowisko dos pod LINUKSEM tak aby dzialaly mi w dosie drukarki i kasa fiskalna?

Dodam ze program jest tak napisany ze odnosi sie bezposrednio do portu z drukarka a nie do programu obslugujacego drukarke.

Gdzie moge znalesc informacje o tym jak to zrobic? Czy ktos zna jakis dobry manual?

Pozdrawiam

Witam

Jeżeli chcesz uruchomić ten program na nowszym - szybszym komputerze, spróbuj wyłączyć cache procesora w biosie płyty głównej. System powinien w znaczący sposób zwolnić co umożliwi prawidłowe działanie oprogramowania.

O ile sobie przypominam tego typu błędy są spowodowane tym, że praca programu jest oparta na pętlach programowych, a powinna odwoływać się do przerwań zegara systemowego. Nie uruchomisz tego programu pod linuksem (odwołania bezpośrednio do sprzętu).

wylaczyc cache l1 i l2 procesora, timingi ramu- tak wysokie jak sie da nie zaszkodza.

jak ci sie uda odpalic proca z mnoznikiem 4.0 i z magistrala 66MHz to bedziesz mial procka 266 MHz ;)

aha- i dyski maja chodzic w trybie PIO ;)

aha- jak klawa jest na PS/2 to w biosie byla opcja, ktora przerzucala zarzadzanie obszerem ramu powyzej pierwszych 64 kilo na kontroler klawiatury ^_^

posinno zmulic kompa jak cholera

postanowilem powalczyc z dosemu.

zobacze co da sie zrobic.

Ostatnio ja rowniez robilem taka mala migracje na Linuksa w jednej firmie. Jest tam wlasnie taki jeden program dos'owy - obslugujacy magazyn. Samo uruchomienie nie stanowilo wiekszego problemu. Klopoty wystapily przy obsludze drukarki, dodam, ze chodzilo o drukarke iglowa, oblsugiwana bezposrednio z programu. I tu wlasnie pojawiaja sie schody, poniewaz te emulatory nie maja obslugi LPT i troszke jest z tym lipa. Myslalem nad obejsciem tego problemu instalujac bochs niestety nie mialem jeszcze czasu nad testowaniem tego.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...