porterneon Napisano Listopad 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2006 Witam. Mam klopot i prosze o rade. Byl sobie komputer na ktorym dzialal sobie napisany dawno temu programik do obslugi kasy fiskalnej i wystawiania faktur. Komputer ten pracowal w srodowisku DOS i byla to konfiguracja z procesorem 486. Niestety komputer ten sie posypal a program ten nie dziala z nowymi komputerami bo sa za szybkie. Problem jest z "timingiem" i nie obsluguje dukarki ani kasy fiskalnej. Moje pytanie: Czy moge zemulowac srodowisko dos pod LINUKSEM tak aby dzialaly mi w dosie drukarki i kasa fiskalna? Dodam ze program jest tak napisany ze odnosi sie bezposrednio do portu z drukarka a nie do programu obslugujacego drukarke. Gdzie moge znalesc informacje o tym jak to zrobic? Czy ktos zna jakis dobry manual? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enter1 Napisano Listopad 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2006 Witam Jeżeli chcesz uruchomić ten program na nowszym - szybszym komputerze, spróbuj wyłączyć cache procesora w biosie płyty głównej. System powinien w znaczący sposób zwolnić co umożliwi prawidłowe działanie oprogramowania. O ile sobie przypominam tego typu błędy są spowodowane tym, że praca programu jest oparta na pętlach programowych, a powinna odwoływać się do przerwań zegara systemowego. Nie uruchomisz tego programu pod linuksem (odwołania bezpośrednio do sprzętu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Listopad 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2006 Czy moge zemulowac srodowisko dos pod LINUKSEM tak aby dzialaly mi w dosie drukarki i kasa fiskalna? Chyba najlepiej pod Vmware. Nie korzystałem jeszcze, ale wiem, że dobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da_niel Napisano Listopad 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2006 Sprawdz to http://www.freedos.org/ nie wiem na ile to pomoze ale moze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Listopad 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2006 Sprawdz to http://www.freedos.org/ nie wiem na ile to pomoze ale moze... Spróbuj najpierw FreeDosa, a jak nie to Vmware. Ale ja nie rozumiem. Dlaczego nie możesz tych urządzeń pod Linuksem użyć ? Są jakieś przestarzałe ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da_niel Napisano Listopad 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2006 Spróbuj najpierw FreeDosa, a jak nie to Vmware. Ale ja nie rozumiem. Dlaczego nie możesz tych urządzeń pod Linuksem użyć ? Są jakieś przestarzałe ? tu chyba chodzi o soft a nie o urzadzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swiatex Napisano Listopad 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2006 zapewne personel nie będzie w stanie nauczyć się nowego programu:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamillys Napisano Listopad 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2006 Aktywator, skróty... trochę się zautomatyzuje i dobrze będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Listopad 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 13, 2006 wylaczyc cache l1 i l2 procesora, timingi ramu- tak wysokie jak sie da nie zaszkodza. jak ci sie uda odpalic proca z mnoznikiem 4.0 i z magistrala 66MHz to bedziesz mial procka 266 MHz aha- i dyski maja chodzic w trybie PIO aha- jak klawa jest na PS/2 to w biosie byla opcja, ktora przerzucala zarzadzanie obszerem ramu powyzej pierwszych 64 kilo na kontroler klawiatury posinno zmulic kompa jak cholera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Listopad 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 13, 2006 wyłożyć stówe i kupić nowy-stary komputer? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swiatex Napisano Listopad 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 13, 2006 u mnie ze szkoły takie chcą sprzedawać po 5 zł-przyjade taczką(450mhz pewnie z 64 mb ramu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Listopad 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2006 Mysle, ze tu nie nie trzeba az tak drastycznych srodkow stosowac. Zainteresuj sie narzedziem dosbox. Jest w repozytoriach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porterneon Napisano Listopad 21, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 21, 2006 postanowilem powalczyc z dosemu. zobacze co da sie zrobic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Listopad 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2006 postanowilem powalczyc z dosemu. zobacze co da sie zrobic. Ostatnio ja rowniez robilem taka mala migracje na Linuksa w jednej firmie. Jest tam wlasnie taki jeden program dos'owy - obslugujacy magazyn. Samo uruchomienie nie stanowilo wiekszego problemu. Klopoty wystapily przy obsludze drukarki, dodam, ze chodzilo o drukarke iglowa, oblsugiwana bezposrednio z programu. I tu wlasnie pojawiaja sie schody, poniewaz te emulatory nie maja obslugi LPT i troszke jest z tym lipa. Myslalem nad obejsciem tego problemu instalujac bochs niestety nie mialem jeszcze czasu nad testowaniem tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi