fanatico Napisano Listopad 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2006 Witam !! Przeszukalem cale (podkreslam CALE) forum. Chcialbym troche pograc w ET(Enemy Territory) pod pingwinkiem i dostalem w swoje raczki FC6 - te 2 okazje skusily mnie do zainstalowania sterownikow NVIDII.Robilem to juz setki razy na innych distro - ale na FC5 nie udalo mi sie . Teraz podejzewam ze bede mial problem z FC6 , dlatego zamiast instalowac wszystkie napotkane po drodze pakiety na sile wolalbym sie dowedziec jak to konkretnie zrobic.Na FC5 o ile pamietam kozystalem ze strony http://faq.fedora.pl//url] , ale niestety nie dostalem tego co chcialem - czyli akceleracji . Po wykonaniu tych czynnosci i po restarcie dstawalem czarny obraz.Na wczesnijjeszych dystrybucjach to polegalo na dociagnieciu kernel-source do obecnego jajka , sciagniecie sterow najlepiej ze stronki NVIDII , init 3 -> sh nazwa sterownikow -> konfiguracja xorg.cong -> zmiany wpisow z nv na nvidia i ewentualne odchaszowanie glx (tak mniej wiecej-juz nie pamietam wszystkiego bo z pamieci pisze) i reboot i jazdda!! glxgears daje to co chce , glxinfo | grep rendering dawal oczywiscie tak)pisze to po to zebyscie mnie nie odsylali do FAQ itp itd) , natomiast tutaj wiem tyle co nic a jak juz pisalem po wykonaniu yum install kmod-nvidia doistalem czarny obraz po restarcie i nie wiem dlaczego!!Bezie ktos tak laskawy i opisze mi w skruce co mam po koleii zrobic(w skrucie) Moj kernel tak dla ciekawych : 2.6.18-1.2798.fc6xen Moj komp - Asus A7N8X-X , grafa - GeForce 420 MX , 512 MB 400 Mhz i WD 8 Mb cache T chyba wsio!!Dzieki za wyrozumialosc i sory za powtorki i za bledy!! Pozdrawiam!! [root@localhost ~]# rpm -qa | grep kernel kernel-2.6.18-1.2798.fc6 kernel-headers-2.6.18-1.2798.fc6 kernel-xen-2.6.18-1.2798.fc6 Tak dla jasnosci - chodzi mi tylko o to czy juz moze smialo instalowac te steriowniki ??Imo wszystko sie zgadza he??Dziekowac!! gra i chuczy!! Thx za nie odpowiadanie:P (Nie pisz postów pod wlasnymi postami, korzystaj z przycisku "EDYCJA" - WalDo) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crow Napisano Marzec 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 11, 2007 Czesc, ja z dziforsami to juz sie tyle nawalczylem swego czasu, ze dlugo by opowiadac, pisalem juz o "mojej metodzie" ale poniewaz jest tak banalna i prosta, napisze jeszcze raz instalowalem tak na FC5 i dalej instaluje na FC6 i smiga mi pieknie sciagasz stery z nvidia.com przerzucasz najlepiej do /opt nastepnie wciskasz Ctrl+Alt+F1 nastepnie logujesz sie na roota nastepnie wlazisz do katalogu /opt nastepnie komendy: $init 3 - wylaczasz X-y nastepnie jezeli masz wlaczone security linux to przed instalacja robisz tak: $/usr/sbin/setenforce 0 nasŧepnie odpalasz instalator @sh NVIDIA-Linux-x86-1.0-9755-pkg1.run -a -n w trakcie instalacji caly czas odpowiadaj OK na koniec instalator zapyta cie, czy skonfigurowac automatycznie X-serwer - to tez OK po zakonczeniu instalacji robisz znowu: $/usr/sbin/setenforce 1 nastepnie $modprobe nvidia oraz $init 5 i powinienes zobaczyc fajnego zajebistego X-a i akceleracja powinna smigac oczywiscie masz kernel-headres, wiec powinno byc spoko Operacje musisz powtarzac, za kazdym razem jak uaktualnisz jajo oraz jak zauwazylem u siebie po aktualizacji niektórych pakietów (niestety nie wiem dokladnie których) równiez. to tyle, mam nadzieje, ze ci sie to przyda. Mozna oczywiscie instalowac stery z pakietów na livna.org ale trzeba przy tym uwazac, na to z jakiech repo sie korzysta, bo zdaje sie, ze jednoczesne korzystanie z extras i livna chyba moze nie wyjsc na zdrowie, pozdrawiam i milego grania [Edytowane przez WalDo: Nie jest prawda powyzsze stwierdzenie dot. repozytoriów extras i livna. Wrecz przeciwnie Livne nalezy zalecic jako jedyne dodatkowe repozytorium do standardowych "fedorowych" core, updates i extras. Klopoty sa po dolaczeniu razem z livna repozytoriów ATrpms, freshrpms, newrpms] (_acha_ → aha) ORT moze przydac ci sie jeszce jedno polecenie jezeli chcesz miec dzwiek w ET wydajesz z konta root podczas kazdej sesji: $echo "et.x86 0 0 direct" > /proc/asound/card0/pcm0p/oss ja je sobie zawsze wywoluje kursorem z historii polecen powloki diopisywania do odpowiedniego pliku startowego nie polecam, bo jak tak robilem to odglosy nie przypominaly raczej dzwieku <lol> jak zadziala, to moze sie spotkamy na jakims serwie i wtedy cie zabije >>Crow<< *PL* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Marzec 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 11, 2007 (edytowane) hmmm.... fajnie by bylo gdybys uwaznie przeczytal to: http://poradnik.fedorapl.org/#graficzne poniewaz: UWAGA! W temacie instalacji sterowników NVIDII nastapily wazne zmiany! Prosze o zapoznanie sie z tematem. Nvidia Nvidia podzielila swoje sterowniki na trzy galezie, które w repozytorium Livny zostaly nazwane: kmod-nvidia, kmod-nvidia-96xx oraz kmod-nvidia-legacy. W zaleznosci od posiadanego modelu karty graficznej nalezy wybrac odpowiedni sterownik: Dla kart graficznych lepszych niz GeForce 5200 FX (lub odpowiednika z serii Quadro): su - yum install kmod-nvidia Dla kart graficznych pomiedzy GeForce2 MX/MX 400 a GeForce4 4200 Go (bez niektórych modeli GF2) su - yum install kmod-nvidia-96xx Dla kart graficznych: RIVA TNT, RIVA TNT2/TNT2 Pro, RIVA TNT2 Ultra, Vanta/Vanta LT, RIVA TNT2 Model 64/Model 64 Pro, Aladdin TNT2, GeForce 256, GeForce DDR, Quadro, GeForce2 GTS/GeForce2 Pro ,GeForce2 Ti, GeForce2 Ultra, Quadro2 Pro su - yum install kmod-nvidia-legacy Nastepnie nalezy skonfigurowac karte graficzna poleceniem: su - nvidia-config-display enable ATI su - yum install kmod-fglrx aticonfig -–initial i restart systemu. do swojej karty graficznej nie instalujesz kmod-nvidia tylko: Dla kart graficznych pomiedzy GeForce2 MX/MX 400 a GeForce4 4200 Go (bez niektórych modeli GF2) su - yum install kmod-nvidia-96xx a ty masz karte grafiki: grafa - GeForce 420 MX Edytowane Marzec 15, 2007 przez roger_sanchez87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crow Napisano Marzec 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2007 No cóz, ja nie instaluje starowników z livny, tylko binarki ze strony producenta. Poprzednio mialem Geforcea 4400MX, obecnie mam Geforcea 6600GT i sterowniki ze zródel instaluje dokladnie tak samo, a jezeli gierki smigaja az huczy, to nie bardzo rozumiem, co mam czytac, na temat repozytoriów livny, bo mnie ton nie interesuje. Raz mialem zainstalowany sterownik z livny i ten jeden raz wciaz sie akceleracja wywalala. Nie twierdze, ze opisana metoda jest jakas super, ale chyba chodzi o to, na forum, zeby komus szybko pomóc, rozwiazac problem. No ale ja jestem zwyklym userem, a nie expertem. wiekszych cytatów nie mozna wstawic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Marzec 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2007 No ale ja jestem zwykłym userem, a nie expertem. też nim nie jestem i wątpię abym nim był... dałem tylko 1 z wielu możliwości zainstalowania sterów nvidii dla GF 2 MX/MMX 4XX :] i też starałem się pomóc :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Marzec 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2007 No cóż, ja nie instaluje starowników z livny, tylko binarki ze strony producenta. Poprzednio miałem Geforcea 4400MX, obecnie mam Geforcea 6600GT i sterowniki ze źródeł instaluję dokładnie tak samo, a jeżeli gierki śmigają aż huczy, to nie bardzo rozumiem, co mam czytać, na temat repozytoriów livny, bo mnie ton nie interesuje.Świetnie, ale czy Ty nigdy nie update'ujesz kernela? Przecież robiąc to metodą wskazaną przez Ciebie cały proces trzeba powtarzać za każdym razem, kiedy pojawi się update kernela, czyli bardzo często. Nie twierdze, że opisana metoda jest jakaś super, ale chyba chodzi o to, na forum, żeby komuś szybko pomóc, rozwiązać problem. Tak, o to chodzi, ale nie w sposób stwarzający kolejne problemy. A uwierz mi, że drivery z .bin robią niesamowity bałagan w systemie. Swoją drogą, jeśli zainstalowałeś stery z livny instalując je wcześniej z binarek od nvidii to się wcale nie dziwię, że akcelerację szlag trafił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crow Napisano Marzec 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2007 No cóż, to może opisz na czym wg ciebie ten bałagan polega, bo ja na FC6 używam już chyba 4 z kolei wersji sterowników .bin i jeszcze nie zauważyłem najmniejszego śladu bałaganu. Świetnie, ale czy Ty nigdy nie update'ujesz kernela? Przecież robiąc to metodą wskazaną przez Ciebie cały proces trzeba powtarzać za każdym razem, kiedy pojawi się update kernela, czyli bardzo często. Tak, o to chodzi, ale nie w sposób stwarzający kolejne problemy. A uwierz mi, że drivery z .bin robią niesamowity bałagan w systemie. Swoją drogą, jeśli zainstalowałeś stery z livny instalując je wcześniej z binarek od nvidii to się wcale nie dziwię, że akcelerację szlag trafił. robie czasem update, ale nie za często - ja używam systemu nie tylko do ciągłych jego apdejtów, poza tym metoda instalacji, którą opisalem nie zajmuje więcej czasu niż instalowanie yumem czy yumexem, zwłaszcze jeżeli akurat server z repozytoriami jest niedostępny chwilowo (Nie pisz postów pod własnymi postami, korzystaj z przycisku "EDYCJA" - WalDo) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Marzec 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2007 Glównie na tym, ze za kazdym razem kiedy instalujesz nowy kernel musisz tez kompilowac modul kernela od nowa, a kazda kompilacja w FC jest tak (_na prawde_ → naprawdę) ORT ostatecznoscia i nalezy jej unikac. Przy tym robi sie wlasnie balagan. Do tego musisz trzymac caly czas i instalowac za kazdym razem kernel-devel co jest bez sensu. Generalnie nie chce mi sie przypominac sobie bardzo konkretnych przykladów bo juz zapomnialem z czym dokladnie wiazalo sie instalowanie driverów ze strony nvidii. Ale w FC po prostu nie ma to najmniejszego sensu. Szczególnie kiedy regularnie update'ujesz kernel. Ale rób jak uwazasz. robie czasem update, ale nie za czesto - ja uzywam systemu nie tylko do ciaglych jego apdejtów, poza tym metoda instalacji, która opisalem nie zajmuje wiecej czasu niz instalowanie yumem czy yumexemPozwole sobie sie z tym nie zgodzic. Pomijajac fakt, ze trzeba trzymac ciagle na dysku kernel-devel to updateujac z livny pomija sie: przerzucasz najlepiej do /opt nastepnie wciskasz Ctrl+Alt+F1 nastepnie logujesz sie na roota nastepnie wlazisz do katalogu /opt nastepnie komendy: $init 3 - wylaczasz X-y nastepnie jezeli masz wlaczone security linux to przed instalacja robisz tak: $/usr/sbin/setenforce 0 nasŧepnie odpalasz instalator @sh NVIDIA-Linux-x86-1.0-9755-pkg1.run -a -n w trakcie instalacji caly czas odpowiadaj OK biggrin.gif na koniec instalator zapyta cie, czy skonfigurowac automatycznie X-serwer - to tez OK po zakonczeniu instalacji robisz znowu: $/usr/sbin/setenforce 1 nastepnie $modprobe nvidia oraz $init 5 Niezle, nie? Dodatkowo nie trzeba sie martwic o instalacje od nowa za kazdym razem, bo yum update robi to sam. Aha, dodatkowo: bo zdaje sie, ze jednoczesne korzystanie z extras i livna chyba moze nie wyjsc na zdrowie, To tez wprowadzanie w blad. Faktycznie liva sie gryzie, ale nie z extras tylko z freshrpms. Nie podawaj informacji jesli nie jestes ich pewny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rider3 Napisano Marzec 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 16, 2007 Po ostatnim update systemu takze zrobil mi sie balagan jezeli chodzi o grafike ;(. W konfiguracji karty przez narzedzie nvidia nie mam 90% opcji jakie wczesniej mialem i system nie wykrywa mi dobrze monitora. Czy jest jakis sposob by FC zkonfigurowalo samo grafike do jak najoptymalniejszych opcji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Marzec 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 16, 2007 jak instalowałeś stery? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rider3 Napisano Marzec 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 16, 2007 Juz rozwiazalem problem. Aktualizacje kmod-nvidia zmienily mi sterownik ekranu z nvidia na nv czy jakos tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi