Skocz do zawartości

Rozdzielczość W X-ach

zwirk

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem, ustawiłem zbyt dużą rozdzielczość (1280/1024), przeładowałem X-y nic się nie wyświetla.

Próbowałem komend setup (tam w konfiguracji x-ów nic nie mogę zrobić ) oraz xconfig i xsetup ale nie mam ich w bashu.

W jakim pliku można ręcznie ustawić rozdzielczość, ewentualnie jaką komendą to zrobić?

Proszę o pomoc

Połączyłem te dwa wątki i wywaliłem powtarzające się posty, żeby to jakoś normalnie wyglądało.

gajownik

[ciach]

W jakim pliku można ręcznie ustawić rozdzielczość, ewentualnie jaką komendą to zrobić?

[ciach]

plik konfiguracyjny X'ow znajduje sie w katalogu /etc/X11/

dokladnej nazwy nie podam z pamieci, chyba link o nazwie xorg.conf pokazuje na wlasciwy plik konfiguracyjny...

W sekcji

Section "Screen"

powinno być coś takiego:

Modes    "1024x768" "800x600" "640x480"

Spróbuj wywalić u siebie wpis dotyczący tego1280 i wtedy sprawdz wpisując startx.

PS. Czemu napisałeś 2 takie same posty <_<

PS. Czemu napisałeś 2 takie same posty

Sorry, ale dwa razy nacisnąłem wysłanie posta. Dziwne że nie mogę tego posta usunąć, to raczej standard na forach.

Usunąłem wpis o 1280, ale nic to nie zmieniło, zresztą wydaje mi się że te wpisy definiują możliwe tryby, a nie ustalają obecny.

Może ktoś zna jakieś inne rozwiązanie?

A, jeszcze jedno, w sekcji "MONITOR" mam nazwę monitora, którego używałem wcześniej, jak ktoś z was ma typ plug'nplay to podajcie proszę co macie wpisane w tej sekcji?