Skocz do zawartości

Xmms I Samba

ppasek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem tutaj nowy i jest to mój pierwszy post, więc byłbym wdzięczny za wyrozumiałość :) przekopałem się odrobinkę przez forum i nie znalazłem odpowiedzi na mój problem więc piiszę.

Od dwóch tygodni jestem prawie szczęśliwym posiadaczem systemu Fedora Core 6 i do tej pory jakos sobie radziłem, jednak teraz pojawił się problem nie do przeskoczenia.

Sprawa wygląda tak, że mam w sieci LAN dwa kompy- jeden z fc6 a drugi z winxp. W "Zasobach Samby" wyświetla mi się grupa robocza, mogę łazić po kompie z winxp, przeglądać co mi się podoba, przenosić, kopiować itd, ale problem w tym, ze nie mogę bezpośrednio z tamtego kompa odtwarzać muzyki- muszę ją dopiero skopiowac na fc6, zeby xmms to odtworzył. Czy da się jakos tak zrobić, xmms odtwarzał muzykę bezpośrednio z drugiego kompa? Czy jest jakas wtyczka na to albo cos w tym stylu? Albo inny odtwarzacz obsługujący ścieżki plików będących w "Zasobach Samby"?

pytanie głupie chyba nie jest- jak pisałem jestem użytkownikiem fc6 od mniej więcej dwóch tygodni, więc jestem trochę zielony...

a możesz mi powiedzieć jak się dokładnie "montuje zasoby samby do katalogu"?

albo w ten sposób- "smb://dom/Muzyka" <- tak wygląda ścieżka do katalogu, z którego chciałbym odtwarzać muzykę. W związku z tym jak powinna wyglądać komenda, która zamontuje to do katalogu i pozwoli odtwarzać muzykę?