kabor Napisano Sierpień 23, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 23, 2004 Witam Was Mój grub nie działa ( przy wyłączeniu prądu). Próbowałem poprzez płytke 'rescue linux' jednak tam polecenie grub-install nie działa, bowiem system się montuje na /mnt/sysimage no i nie moze znależć w konsekwencji odpowiedniej ścieżki. Kiedyś mi się jakoś udało uruchomić system z dyeskietki, ale to było dawno i nie pamiętam jak, wiem że kopiowałem katalog grub. Proszę o infomracje jak można ominąć ten problem. Pozdrawiam kabor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Sierpień 23, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 23, 2004 Ale oczywiście po grub-install wpisałeś również /dev/hda? Bo tak to sobie możesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGiwer Napisano Sierpień 23, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 23, 2004 Iszk wiesz moze jak nazywa sie ta pani z Twojego avataru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Sierpień 23, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 23, 2004 Pisałem już kiedyś na forum, że znalazłem to zdjęcie na samym środku strony głównej na której ktoś przy jego pomocy reklamował (_linuxa_ → Linuksa) ORT Szukałem jej jeszcze później, ale już mi się niestety nie udało Niestety pozostaje dla mnie anonimowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kabor Napisano Sierpień 24, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2004 Witam Was Mój grub nie działa ( przy wyłączeniu prądu). Próbowałem poprzez płytke 'rescue linux' jednak tam polecenie grub-install nie działa, bowiem system się montuje na /mnt/sysimage no i nie moze znależć w konsekwencji odpowiedniej ścieżki. Kiedyś mi się jakoś udało uruchomić system z dyeskietki, ale to było dawno i nie pamiętam jak, wiem że kopiowałem katalog grub. Proszę o infomracje jak można ominąć ten problem. Pozdrawiam kabor Składnie znam . Obczaiłem juz system, moze komuś się przyda w przyszłości. Sposób długi, ale chociaż działa . Wszytsko po uruchomieniu 'linux rescue' 1. mkfs.ext2 /dev/fd0 2. mount /dev/fd0 /mnt/sysimage/mnt/floppy 3. mkdir -p /mnt/sysimage/mnt/floppy/boot/grub 4. cp -r /mnt/sysimage/usr/share/grub/i386*/* /mnt/sysimage/mnt/floppy/boot/grub 5. umount /mnt/sysimage/mnt/floppy 6. grub 7. root (fd0) 8. setup (fd0) 9. quit 10. pkt 2. 11. cp /mnt/sysimage/boot/grub/grub.conf device.map /mnt.sysimage/mnt/floppy 12. pkt.5 Wkładamy dyskietke i system się z niej bootuje. Pozniej w (_linuxie_ → Linuksie) ORT wydałem polecenie grub-install /dev/hda i już działa. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcYr Napisano Sierpień 24, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2004 Kolego @kabor - przeczytaj dokładnie REGULAMIN i nie zgłaszaj więcej bezpodstawnie postów .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi