Skocz do zawartości

Awaria Gruba

kabor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was :)

Mój grub nie działa ( przy wyłączeniu prądu). Próbowałem poprzez płytke 'rescue linux' jednak tam polecenie grub-install nie działa, bowiem system się montuje na /mnt/sysimage no i nie moze znależć w konsekwencji odpowiedniej ścieżki. Kiedyś mi się jakoś udało uruchomić system z dyeskietki, ale to było dawno i nie pamiętam jak, wiem że kopiowałem katalog grub. Proszę o infomracje jak można ominąć ten problem.

Pozdrawiam

kabor

Pisałem już kiedyś na forum, że znalazłem to zdjęcie na samym środku strony głównej na której ktoś przy jego pomocy reklamował (_linuxa_ → Linuksa) ORT :lol: Szukałem jej jeszcze później, ale już mi się niestety nie udało ;) Niestety pozostaje dla mnie anonimowa :P

Witam Was :)

Mój grub nie działa ( przy wyłączeniu prądu). Próbowałem poprzez płytke 'rescue linux' jednak tam polecenie grub-install nie działa, bowiem system się montuje na /mnt/sysimage no i nie moze znależć w konsekwencji odpowiedniej ścieżki. Kiedyś mi się jakoś udało uruchomić system z dyeskietki, ale to było dawno i nie pamiętam jak, wiem że kopiowałem katalog grub. Proszę o infomracje jak można ominąć ten problem.

Pozdrawiam

kabor

Składnie znam :).

Obczaiłem juz system, moze komuś się przyda w przyszłości. Sposób długi, ale chociaż działa :).

Wszytsko po uruchomieniu 'linux rescue'

1. mkfs.ext2 /dev/fd0

2. mount /dev/fd0 /mnt/sysimage/mnt/floppy

3. mkdir -p /mnt/sysimage/mnt/floppy/boot/grub

4. cp -r /mnt/sysimage/usr/share/grub/i386*/* /mnt/sysimage/mnt/floppy/boot/grub

5. umount /mnt/sysimage/mnt/floppy

6. grub

7. root (fd0)

8. setup (fd0)

9. quit

10. pkt 2.

11. cp /mnt/sysimage/boot/grub/grub.conf device.map /mnt.sysimage/mnt/floppy

12. pkt.5

Wkładamy dyskietke i system się z niej bootuje. Pozniej w (_linuxie_ → Linuksie) ORT wydałem polecenie grub-install /dev/hda i już działa.

Pozdrawiam