Skocz do zawartości

Wifi Pod Fedorą.

LonelyWolf

Rekomendowane odpowiedzi

Przeszukując forum widziałem że ten temat przewinął się już parokrotnie. Ale ponieważ jestem nowym użytkownikiem linuksa, tzw lamerem :D i jestem całkiem zielony w tym temacie, chciałbym prosić o opis krok po kroku co należy zrobić by uruchomić WiFi.

Fedora 6.0 niestety nie wykryła mojej karty WiFi. Wykryła jedynie zwykłą sieciówkę.

Moja karta to D-Link DWL-G520.

Znawców tematu proszę o opisanie całego procesu uruchamiania WiFi co na pewno posłuży mnie a także innym użytkownikom będącym w początkowych etapach poznawania linuksa.

Dziękuję z góry serdecznie za pomoc.

Wklej wynik polecenia lspci i lspci -n, zwlaszcza ten drugi wynik mnie interesuje bo pokaze czy linux wykryl twoja karte.

Co prawda skasowalem to co wczesniej napisalem gdyz sie pospieszylem ale juz wstepnie moge powiedziec, ze na 90% bedzie dzialac

na madwifi, lspci -n w którejs z linii zobaczysz przy któryms urzadzeniu cos takiego 3a68:0020 albo cos takiego 168c:0013, to juz jest calkiem dobrze i na 99% bedzie dzialac, potem napisz czy masz inne jeszcze karty sieciowe, a dokladnie jeakie czy zintegrowana czy druga pci moze jednak napisze te lopatlologie, byc moze bedzie ja trzeba dla ulatwienia wylaczyc w biosie zintegrowana, tyle ze chwilowo nic nie wylaczaj.

Potem napisz jaki masz kernel czyli wynik uname -r

Sciagnij zródelka kernela, jak nie wiesz jak, to napisz, moze sie cos wymysli, napisz czy masz zainstalowany juz pakiet madwifi, jak nie to sciagnij zródelka z www.madwifi.org, napisz czy na dhcp chodzi towja siec to wtedy trzeba tez dhcp-client czy tez

dhcpcd paczke, potrzebny bedzie zainstalowany pakiet wireless-tools, napisz czy masz siec na pppoe bo wtedy potrzebne bedzie ppp-pppoe czy tez rp-pppoe pakieciki, jesli urzywasz wina, spisz sobie ip jesli jest stale, make, ip bramy i wszystko co tylko mozesz lacznie z adresami mac, napisz czy mozesz przelaczac sie miedzy pktami dostepowymi czy masz jeden staly punkt dostepowy na który tylko mozesz sie logowac. Jak juz bedziesz to wiedzial to wypisz to i moze sie zrobi do tego lopatologie, co prawda próba instalacji wifi jesli byla by jeszcze inna karta sieciowa zwykla przyprawi o zawrót glowy, ale powina sie udac. Najwazniejsze to czy widzisz to urzadzenie o id 3a68:0020 czy 168c:0013 bo to prawdopodobnie twoja DWL-G520 jest.

Generalna zasata jest taka, ze opis jest na www.madwifi.org, tyle ze najpierw trzeba sobie przejrzec dokumentacje tam obslugiwanych kart bo moze sie okazac, ze producent dostarcza sterowniki, tutaj akurat tak moze byc, wiec teoretycznie powinno sie z niego korzystac, tyle ze ta dokumentacja jest troche nieaktualna i najpierw trzeba moze najnowsze madwifi spróbowac, po drugie bedzie troche problemu z ustalaniem interfejsu na którym ta karta pracuje moze byc to ath jakis wlan jakis albo o czym dla tej karty mozna tam wyczytac eth jakis. Jeszcze jedna komplikacja przy akurat tym modelu moze sie pojawic jesli to jest g520+ bo taka ma inny chip.

Ta karta nie idzie na x86_64, na i383 chodzi oczywiscie mowa o FC6, przynajmniej ostatnio na tym stnelo. Bo moga byc na niej 3 rózne chipsety, jak zakoncze all to dam opis mniej wiecej jak to sie dalo odpalic. Na i383FC6 odpala z madwifi 0.9.2 nie trzeba tych ze strony producenta sterów (mowa o tej baze d-linka do madwifi o nazwie B3)

Edit.

Sprawa zakonczona all chodzi na madwifi pod fedora6 i 386 +WPA-PSK, opis za jakis czas.