gtd666 Napisano Listopad 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2006 Witam, Mam problem z instalką FC6. Na dwóch różnych komputerach z kartami nVidia oraz chipsetami nforce, podczas instalacji, anaconda się sypie w trybie graficznym. Na kompie z karta zintegrowana nvidia 6100, na monitorze LCD (Belinea 19") mam "Out of frequency", a na kompie z GF 6600, na monitorze CRT LG775FT (17"), mam paski na ekranie. Żadna z opcji (resolution..., nofb, noprobe, lowres) nie naprawia tego problemu. Zainstalowalem system w trybie tekstowym, jednakże nawet po instalce livna-nvidia, mam dokladnie ten sam problem. Zaznaczam iż nigdy nie mialem podobnego problemu z FC3, FC4, FC5, Suse 10.1..., i paroma innymi. Czy jest na to jakas rada? Mój problem jest dość częsty ale jakoś nikt nie znalazł działającego rozwiązania dla wszystkich. W głowie się nie mieści co trzeba zj***ć, żeby nowsza wersja działała gorzej niż poprzednia. Jak widac Fedora z dystrybucji na dystrybucje robi sie coraz gorsza. Pytanie! Jak linux chce walczyć o użytkowników Windows, skoro robi takie błędy w finalce dystrybucji??? Druga sprawa to update! Jak wiadomo Fedora nie wydaje przekompilowanych dystrybucji na iso z poprawkami, pomiedzy jednym a drugim wydaniem, wiec troszke do d*py jest sciagac zaraz po instalacji update'y na laczna sume 500MB. Jak dla mnie to kicha, chyba czas wrocic do Suse - zero problemow jak dotad. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swiatex Napisano Listopad 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2006 troche OT ale nie moge się powstrzymać Jak linux chce walczyć o użytkowników Windows, skoro robi takie błędy w finalce dystrybucji??? Wg. mnie linux nie chce walczyć o TAKICH użyszykodników! Chcesz to bierz..nie płacisz-nie narzekaj Najlepiej krytykować a samemu nic nie robić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Listopad 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2006 Wiesz Swiatex ja to sobie tłumacze inaczej; Kazdy niech swoja prace wykonuje dokładnie !! Jesli ja na zakładzie przy produkcji butów cos zrobie źle to musze to rozbierac i składac od nowa i jeszcze dostane opiernicz Tak wiec ja mam prawo wymagac od innych by swoja robotre czyli układanie linuksa tez wykonali dokładnie. A to ze robia to za darmo to tez tylko9 czesciowa prawda bo np głównym sponsorem UBUNTU jest ten bogacz z RPA który poleciał w kosmos za 80 mln $ Chyba wiec developerom ubuntu niezle płaci a pomimo to w ubuntu tez sa bugi. Mi sie wydaje ze z developerami linuksa to jest podobnie jak z naszymi politykami; robia co chca i nie ma na nich zadnej kary. Trzeba by chyba jakiegos husajna który by zrobił porzadek w linuksie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtd666 Napisano Listopad 15, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2006 troche OT ale nie moge się powstrzymać Wg. mnie linux nie chce walczyć o TAKICH użyszykodników! Chcesz to bierz..nie płacisz-nie narzekaj Najlepiej krytykować a samemu nic nie robić Człowieku, zastanów się o czym ty mówisz! Sam jestem programistą i piszę oprogramowanie także na Linuksa, żeby wesprzeć użytkowników urządzeń naszej firmy właśnie pod linuxem, więc nie ****rz że nic nie robie! Nie zaśmiecaj forum całkowicie bezużytecznymi postami! Pozdrawiam PS> OT??? Jesteś ślepy? To część forum poświecona instalce systemu, a ja właśnie mam problem z instalką! Jakbyś nie wiedział to forum.pl jest zrobione podobnie jak oryginalne fedoraforum.org, gdzie pierwszą sekcją wsparcia jest właśnie "Installation help"! Co dla ciebie jest niezrozumiałe w opisie "Wszystko co dotyczy instalacji dystrybucji Fedora Core."? Czas chyba przestać rzucać kamieniami w szkołę i zacząć uczyć się czytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swiatex Napisano Listopad 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2006 PS> OT??? Jesteś ślepy? chodziło mi o mój post.... ale nie trzeba od razu obrzucać mięsem cały projekt fedory bo białe paski sie zrobiły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtd666 Napisano Listopad 15, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2006 ale nie trzeba od razu obrzucać mięsem cały projekt fedory bo białe paski sie zrobiły Spoko Nie mam w zwyczaju obrzucać od razu mięchem całej fedory, ale patrząc na ilość problemów od momentu jej wydania, to jest to chyba najgorsza z dystrybucji Fedory. Poza tym poprzednie edycje nie sprawiały tylu problemów już przy samej instalacji. A paski są pomarańczowo-zielono-białe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fedajkin Napisano Listopad 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2006 Zaznaczam iż nigdy nie mialem podobnego problemu z FC3, FC4, FC5, Suse 10.1..., i paroma innymi.A to ciekawe co piszesz, bo ja również mam GF 6600 i akurat przy FC4 i przy FC5 mam ten sam ból z anakondą. Jedyne wyjście to linux text podczas instalacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtd666 Napisano Listopad 15, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2006 A to ciekawe co piszesz, bo ja również mam GF 6600 i akurat przy FC4 i przy FC5 mam ten sam ból z anakondą. Jedyne wyjście to linux text podczas instalacji. U mnie dzialaly bez problemu, dodam nawet iz probowalem takze wersje FC4 x64 i tez nie mialem problemu, szczegolnie przy instalacji. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lechmmm Napisano Grudzień 17, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 17, 2006 To jest mój problem już wczesniej napisany TU!! Czy komuś udało się wkońcu zlikwidować te paski z ekranu bo też mam GF6600 i nietypowy monitor i mam problemy Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzikiws Napisano Grudzień 17, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 17, 2006 przeglądając wasze wypowiedzi dochodzę do wniosku, że nie dorośliście do swoich lat.!!!!! Jeśli dobrze zrozumiałem twój problem to zrób tak : 1. podczas uruchamiania FC6 jak wyświetli FC6 i nr. kernela, naciśnij dwa razy "a" pokaże się linia startowa linuksa wpisz "3". (bez cudzysłowia) 2. uruchom "MC" wejdź do /etc/X11 i przez "F4" edytuj plik xorg.conf zmień w sekcji DEVICE nazwe sterownika z "nvidia" na "vesa" to pozwoli ci uruchomić przy podstawowym odświerzaniu monitora (sprawdź jaką masz ustawioną rozdzielczość monitora - w sekcji SCREEN jeśli nie wiesz jaką JAKO PIERWSZA wpisz np."800x600" przy takich ustawieniach (_napewno_ → na pewno) ORT uruchomi się tryb graficzny przez "startx" - jeśli nie działa - wyjście z trybu graficznego przez lewy CTRL+lewyALT+strzałka w lewo powodzenia - uwaga - nalepiej w google wpisz swój typ monitora a na pewno znajdziesz jego opis trybów pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deviant Napisano Luty 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2007 No to ja się dołączę do pierwszego posta.. Fedora 6 Core DVD checksum jest ok. Anaconda wywala paski przy instalcji, parametry nic nie pomagają tak samo jak wyłączanie opcji w biosie do grafy.. Dodam że w Ubuntu mam dokładnie taki sam problem Jedyne co mi działa to Mandriva 2007 ( syf jakich mało wszystko sie na tym systemie sypie ) oraz Suse 10.2 ale tam znowu jest za dużo bajerów a Yast2 i repo to se można wiecie gdzie.. W SuSE wyskakują konflikty przy update i cuda wianki dlatego chciałem zainstalowac Fedore 6... Tryb tekstowy powiecie..no tak.. ale dla mnie niestety jako starego M$ to masakra a nie chę sobie porozwalać partycji z M$ Słyszałem wiele dobrego o tym forum mam nadzieje ze nam ktoś w końcu pomoże.. (_linuks_ → Linux) ORT jest super systemem ale jest jedna rzecz która dobija..wszyscy są mega pro a jak jakiś noob jak np. ja poprosi o pomoc to lecą posty ze ban, czy szukaj w google czy użyj opcji szukaj.. Od iluś godzin szukam pomocy i nic z tego nie ma..Mam nadzieję że tutaj ją znajdę. Sorry za mały offtop ale nie ma sie czasami do kogo zwrócić wiec robię to tutaj... Nie chcę V...y od M$ tylko chcę postawic Fedore 6 !!! HELLP !! Dziekuję w imieny rzeszy noobow za pomoc... Chyba ze dostanę bana za kolejny noob post... Z czym mogą być problemy jak już zainstaluję Fedorke poza GF 6600 bo to juz znam na pamięć ? Konfiguracja kompa: DO ADMINA: POST DO WYWALENIA>SORKA AMD Athlon 2700 XP (2,2 Ghz) Asrock NF2 Ultra 400 RAID 1GB Ram 2x512 Dual Channel 333 2xHDD oba na IDE Grafa Geeforce 6600 128MB Gigabyte TF SB Audigy 2 Full TV Phone 98 VCR Monitor MAG 796 PF2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Luty 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2007 Druga sprawa to update! Jak wiadomo Fedora nie wydaje przekompilowanych dystrybucji na iso z poprawkami, pomiedzy jednym a drugim wydaniem, wiec troszke do d*py jest sciagac zaraz po instalacji update'y na laczna sume 500MB. Z tego co mi się wydaje, to właśnie wychodzą wersje z update`ami na ISO (CD/DVD) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koniarilla Napisano Luty 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 7, 2007 Tryb tekstowy powiecie..no tak.. ale dla mnie niestety jako starego M$ to masakra a nie chę sobie porozwalać partycji z M$ caly gag polega na tym ze masz dokonac instalcji w tekstowym (nie jest to takie trudne), a pozniej albo zmieniasz na vesa w /etc/X11/xorg.conf (gosciu pare postow wyzej ladnie to opisal) albo X -configure jak nie pojdzie to jest jakies polecenie zeby X -configure ze vesa, albo cos takiego ... man Xorg Xorg --help itd, powodzenia, mialem ten sam problem z karta graficzna (zintegrowana z plyta ASUSA) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi